• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wiosenna diagnostyka silnika.

• Autor wątku Autor wątku hocken
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hocken

Guest
Zaczyna się nowy sezon i chciałbym sprawdzić silnik stan czujników wszystkiego co można aby auto służyło "wiernie". Plan mam taki pojadę na stacje sczytam wszystkie błędy skasuje je przejadę z 200km i przyjadę z powrotem aby zobaczyć co tam się urodziło.

Moje pytanie co przede wszystkim sprawdzić na jakie parametry szczególnie zwrócić uwagę i o czym nie zapomnieć ?

ps. Auto 156 1.6 nie faluje i nie marudzi. Program jakim będzie sprawdzana to ESI Tronik.

Alfa Romeo 1,6 16V 1998 październik, model ECU jest mi nieznany.
Człowiek który będzie to robił ponoć ma pojecie ale chce wiedzieć na co powianiem patrzeć.
Podczas owego testu będę walił PrtSc do późniejszych analiz.

- nie znam tego programu, mam nadziejęże jest chciaz w połowie taki jak Alfadiag, ważnę sa wykresy graficzne, jesli ten program tego nie robi, ja bym sobie dał spokój.
- gogle podpowiada że to KTS 5xx oraz ESI tronik baza danych .

jeśli to M1.5.5, a tak można założyć ponieważ poprzednie modele ECU były do 97 roku, to ważne sa poniższe parametry:

1. TRA (parametry długo-okresowe )
2. FRA aktualne ( parametry krótko-okresowe )
3. lambda regulation row 1 ( analiza składu mieszanki )
4. wartośc przepływu powietrza na biegu jałowym i na odcięciu obrotów.
5. czas rozgrzewania sondy lambda, wartośc napięcia sondy przebieg, przebieg komparatora sondy lambda
6. czas wtrysku paliwa na biegu jałowym.
7. temperatura wody chłodzącej.
Jeśli sa jakieś błędy lub parametry odbiegają od normy to nalezy pomierzyć jeszcze temperaturę powietrza podawaną przez przepływomierz.
- mi takie pomiary zajmują około 60 minut.

Bubu, w 1.6 powinien być M2.10.4. Swoją drogą to dziwne - czy jest jakiś racjonalny powód by do 1.6 wkładać inne ECU niż do 1.8 i 2.0? Przecież są to bardzo podobne silniki...

Amortyzatory
Powrót