• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wibracje podczas jazdy

• Autor wątku Autor wątku BMan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

BMan

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1,9 JTD 16V MultiJet MR'04
Witam.

Od momentu kiedy urwała się plastikowa osłona pod silnikiem, podczas szybszej jazdy , na nierównościach i podczas pokonywania łuku prawoskrętnego z wciśniętym gazem( tylko prawo - na lewo jest OK) czuję wibracje - tak jak bym jechał po tarce z osłoną gumową. Co ciekawe - wibracje pojawiają się w momencie , kiedy mam nogę na gazie i pokonuję nierówności ( samochód się kołysze) lub jadę po łuku w prawo. Kiedy jadę prosto po równej drodze - te wibracje nie występują, podobnie, kiedy wjadę w łuk i zdejmę nogę z gazu, wibracji nie ma .

Według mnie coś niezidentyfikowanego ociera sie o soś w rodzaju zębatki z osłoną gumową .Czy możliwe jest, że pod podwoziem został jakiś odłamany kawałek osłony i uciska np. na przegub ?
Może miał ktoś kiedyś podobne objawy ?.

Ostatnia edycja:
Nikt nie miał podobnego przypadku ?

Najłatwiej chyba będzie zajrzeć pod samochód czy nie zostało trochę osłony. Ja nie słyszałem o takim problemie, a więc to pewnie coś związanego z osłoną.

Ponawiam pytanie, bo problem znów się pojawił i raczej nie ma to związku z osłoną. Efekt jest taki jak podczas wjechania na wypukłą linię przerywaną na ( np. na autostradzie) - coś w stylu jazdy po tarce.
Odczuwalne przy większych prędkościach 5 i 6 bieg, od 80 km/h wzwyż.
Problem pojawia się, kiedy mam nogę na gazie, nasila sie na nierównościach - nawet niewielkich. W momencie kiedy zdejmuję nogę , przestaje hałasować.
Ktoś ma pomysł co to może być ?

dzieje sie to tylko podczas jazdy czy tez na postoju jak naciskasz gaz? wejdz pod auto jak masz taka mozliwosc i niech Ci ktos podepta pedal to moze cos zlokalizujesz mi sie takie cos pojawia jak naciskam gaz i tylko podczas jazdy ale nie mialem jeszcze okazji byc na kanale

Może przegub dogorywa i jak masz wciśnięty gaz w skręcie to wykazuje luzy.

dzieje sie to tylko podczas jazdy czy tez na postoju jak naciskasz gaz?

Tylko podczas jazdy z prędkością powyżej 80 km/h

---------- Post dodany o godzinie 18:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:27 ----------

Może przegub dogorywa i jak masz wciśnięty gaz w skręcie to wykazuje luzy.

Dzieje się tak głównie przy jeździe na wprost z wiekszą prędkością i bardziej odczuwalne jest na nierównościach typu pofalowany asfalt, tzn im bardziej samochód się kołysze, tym bardziej to słychać - ale jak już napisałem, tylko przy wciśniętym pedale przyspieszenia.

Witam.
Miałem identyczne objawy. Przegub wewnętrzny kończy się. Po wymianie płynna jazda i aksamitne przyśpieszanie.
Pozdrawiam

Witam.
Miałem identyczne objawy. Przegub wewnętrzny kończy się. Po wymianie płynna jazda i aksamitne przyśpieszanie.
Pozdrawiam

Witam.

Jaki masz silnik i jaki był koszt nowego + wymiana ?
wymieniałeś jeden czy oba naraz ? U mnie słychac że odgłosy pochodzą z lewej strony.

Ostatnia edycja:
Silnik identyczny jak Twój 1,9 mJtd 16v koszt: marki no nme około 140zł komplet (krzyżak, osłona opaski smar)+ robocizna ( u mnie gostek wymieniał przy okazji wymiany wahaczy)

u mnie było podobnie, okazało się że prawe koło dostała mnóstwo syfu i poprostu skakało. Jechałem na wyważenie kół i było po problemie. Problem pojawił się dlatego że pękła osłona przegubu - i tawot w połączeniu z piaskiem (syfem) - odkładał się na feldze.

Od kilku dni jest ok, ale czuję że przy hamowaniu , że tarcza hamulcowa jest zwichrowana - ciekawe czy te wibracje mogły sie brać od tarczy .....

Do sprawdzenia:

- pozostałości osłon - te boczne osłony przy nadkolach od skrzyni biegów oraz paska klinowego są przykręcane do osłony dolnej, więc mogą sobie "latać";
- luzy (tuleje);
- łożysko - łatwa diagnoza;
- przeguby - jeśli to one problem będzie się nasilał, więc narazie możesz obserwować;

Amortyzatory
Powrót