• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wibracje, drgania nadwozia 2,4 jtd

Toruń

Nowy
Auto
166 2,4 JTD 136 KM 2000 r
Witam,
Mam AR 166 2.4 JTD 2000r. no i mam taki problemik. W trakcie jazdy w niskim zakresie obrotów oraz w zakresie prędkości 40-80 km/h jadąc na biegach 4,5,6, czuć wyczuwalne drgania całego nadwozia. Dodam że nic nie czuć na kierownicy. Jak wcisnę sprzęgło jest wszystko ok. Opony sprawdzone, wyważone koła. Ktoś mi powiedział że to może być wina kończącego sie koła dwumasowego. Ale drążąc temat dalej doszedłem do wniosku że gdyby padało koło 2masowe na jałowym biegu cała buda by się trzęsła, tym bardziej skakały by drzwi jak by były otwarte, a silniczek pracuje cicho i równiutko. Żadnych drgań. Więc jeśli:
1. Koła wyważone są OK
2. Żadnych problemów ze sprzęgłem i kołem 2masowym
Więc co się dzieje. Drgania są tylko przy przyspieszaniu.
Czy może to jest któraś z poduszek silnika lub skrzyni, czy może jednak jak to mi dziś zasugerował kolega luzy ma któryś przegub wewnętrzny. Jak sprawdzić przegub?
Może ktoś już miał podobny problem.
Proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
Mam podobnie w mojej 2,4 jtd ( trzęsie autem podczas przyspieszania , szczególnie na 3-ce i jadąc spokojnie na lekkie wzniesienie na 2,3 biegu przy obr. silnika 1500-2000 ) koło 2-mas wymienione ( trzęsie nadal ) Mechanik z alfaserwis.com stwierdził wyrobione poduszki silnika i skrzyni ( trzeba wymienić wszystkie , oprócz drążka reakcyjnego ) Po 9 latach guma traci swoje właściwości i albo się rozsypuje lub twardnieje . Przy okazji sprawdź sobie stan 2-masy napędu urządzeń pomocniczych , tam guma ma jeszcze mniejszą trwałość. U mnie koło było w kiepskim stanie i powodowało silne wibracje podczas jazdy w końcu pasek klinowy uległ rozcięciu wzdłuż ( nowy napinacz również uległ przedwczesnemu zużyciu i musiałem go wymienić , na szczęście jakoś dotoczyłem się do mechanika. W tym tygodniu wymieniam wszystkie poduszki silnika i skrzyni oraz robię reg. zaworów + wymiana świec. O efektach kolegę poinformuje

Miałem to samo ( w różnych samochodach ) powód był zawsze ten sam - wyrobił się przegub wewnętrzny- ten przy skrzyni, objawy zawsze takie same w pewnym zakresie prędkości całą buda dostawała drgawek - jak odpuściłem gaz to drgawki mijały.

Dzięki,

Kola napędu urządzeń pomocniczych juz wymienilem, jutro będe sprawdzał poduszki a w piatek jade sprawdzić stan przegubów do fachwcow z MOTOMAX-a (zajmują sie regeneracją polosi i przegubów). Chociaż osobiście też stawiam na przegub a poduszki to i tak sprawdze. Nie zaszkodzi.

Miałem to samo ( w różnych samochodach ) powód był zawsze ten sam - wyrobił się przegub wewnętrzny- ten przy skrzyni, objawy zawsze takie same w pewnym zakresie prędkości całą buda dostawała drgawek - jak odpuściłem gaz to drgawki mijały.

Miałem dokładnie to samo, po wymianie przegłubu wewn już nie trzęsie autem podczas jazdy.

Ile kosztuje, i jak sprawdzić który ?

Jak masz homokinetyczny to 130zł a jak krzyżakowy to idzie kupić krzyżak od 200zł.
Cały przegłub krzyżakowy można kupić za 220 - 350zł.
Sprawdź czy masz całe osłony gumowe na przegłubie wew bo często pękają i przegłub siada

Ostatnia edycja:
Po wymianie poduszek uciążliwe drgania i szarpanie ustało. Przy włączeniu i wyłączeniu silnika już nie trzepie samochodem ( a mówili ,że ten typ tak ma a g...no prawda jest o niebo lepiej ) Zmiana biegów poprawiła się znacznie i nie występuje efekt kołysania przy podjeżdżaniu na lekkie wzniesienie ( np. jadąc w korku ). Przy okazji zrobiłem reg. zaworów + wymiana świec ( 3 były spalone , 1 padła 2 mies. temu a następne zaraz po niej ). Co do przegubów to nie sprawdzałem czy są jakieś luzy i bicie ( często jest tak , że kilka rzeczy składa się na jedno niedomaganie samochodu a eliminacja 1 składowej problemu jego nie rozwiązuje m szczerze mam dość napraw bo już wydałem ok 5k zł )

Witam.
Dopisze sie do tematu dzis zauwarzylem ze przy odpalkaniu strasznie silnikiem rzuca i tak jak by cos o cos uderzało i przy gaszeniu to samo strasznie nim trzesie przedbieg 204tys.

Jaki samochód ?
Jeśli JTD to możesz mieć : zużyte koło 2-mas ( jeśli mniej trzęsie przy wciśniętym sprzęgle podczas odpalania i gaszenia , choć do końca to nie jest wyznacznik ) , poduszki silnika do wymiany , może nie palić na wszystkie cylindry podczas rozruchu.

Tak JTD 2000r i mam to samo co koledzy wyzej ze od 1500 do 2000tys obrotow jest takie dziwne jak by buczenie. apropo tych podusze ile ich jest i gdzie je mozna dostac ??
Jak pala wasze JTD?? bo u mnie nie pali na dotych a tym bardziej jak jest juz nagrzana to jeszcze dluzej trwa odpalanie.

Ostatnia edycja:
W mojej alfce wymieniłem sprzęgło + dwumas + poduszkę pod skrzynią chociaż to wcześniejsza nie wykazywała śladów zużycia. Efekt makabryczny, po zapaleniu przenoszą się drgania na karoserie, pedały, kierownicę, plastiki dostają wibracji, aż buczy jazda jak traktorem. Totalna załamka, poradzćcie co można zrobić??

Dzieki i pozdrawiam.

W mojej alfce wymieniłem sprzęgło + dwumas + poduszkę pod skrzynią chociaż to wcześniejsza nie wykazywała śladów zużycia. Efekt makabryczny, po zapaleniu przenoszą się drgania na karoserie, pedały, kierownicę, plastiki dostają wibracji, aż buczy jazda jak traktorem. Totalna załamka, poradzćcie co można zrobić??

Dzieki i pozdrawiam.

A poduszki pod silnikiem i łapa silnika?

A poduszki pod silnikiem i łapa silnika?

Czy łapa też podlega zużyciu?

Wcześniej wyglądało to tak, silnik przy zapalaniu podskakiwał i szarpało budą, stąd wymieniłem dwumas + tylnią poduszkę po skrzynia. Poduszki pod silnikiem nie ruszalem. Teraz jest porażka, chociaż juz silnik przy zapalaniu nie podskakuje za to kabina cała drga, najbardziej na jałowym, chociaż podczad jazdy też drgania przenoszą sie na karoseria. autko ma 6 lat i już poleciały tez poduszki??

Ostatnia edycja:
(...) Przy okazji sprawdź sobie stan 2-masy napędu urządzeń pomocniczych , tam guma ma jeszcze mniejszą trwałość. U mnie koło było w kiepskim stanie i powodowało silne wibracje podczas jazdy w końcu pasek klinowy uległ rozcięciu wzdłuż ( nowy napinacz również uległ przedwczesnemu zużyciu i musiałem go wymienić , na szczęście jakoś dotoczyłem się do mechanika. (...)

Od kilku miesięcy borykam się z problemem piszczącego paska klinowego urządzeń pomocniczych. Po każdorazowej wymianie różnych jego elementów (jedna rolka, następna rolka, 2x napinacz, 4x pasek) znowu piszczy, a na dodatek występują drobne drgania praktycznie przez cały czas. Myślicie, że to może być koło 2 masowe urządzeń pomocniczych? Kolejny wydatek mnie dobija... A sądzę, że do wymiany może być też założony miesiąc temu nowy napinacz.

Koledzy miałem kiedyś AR156 z silnikiem 2.4JTD 10V, problem z drganiami na biegu jałowym był spowodowany kołem pasowym na wale (uszkodzeniem wkładki tłumiącej), po wymianie przez 10tkm było dobrze i znowu koło pasowe zaczęło się odzywać - znajomy mechanik powiedział, że winne jest "sztywne" koło pasowe na alternatorze i wymienił je na koło za sprzęgłem jednokierunkowym (potem takie były fabrycznie)- od tego momentu
przejechane było ponad 30 tkm i był idealny spokój.
Pomijam oczywiście koło zamachowe dwumasowe ale ono daje inne objawy.
Radzę dokładnie sprawdzić stan koła pasowego na wale, dobrym sprawdzianem jest zrzucenie paska wielorowkowego i uruchomienie silnika.

szwagier wymieniał to koło i mechanik jak mu kupił koło to tego samego tygodnia 2 raz je wymieniał na takie samo nie pamiętam firmy... po krótkim czasie(kilka dni) znowu zaczęło się odzywać i wtedy juz wymieniał chyba na oryginał... rok i spokój
co do drgań tak jak juz pisali albo przegub wew. albo poduchy powodują drgania... ewentualnie jak masz przy wydechu zamiast tej siatki kawałek rury wspawany to wydech Ci wtedy powoduje drgania... poduchy są 3... pod bezpiecznikami, pod silnikiem i do góry przy kielichu od strony pasażera... osobiście ja ją wymieniałem bo guma była trochę nadpęknięta i troche mniej przy gaszeniu telepotało...

Amortyzatory
Powrót