[159] Wężyk/przewód paliwowy 2.0 JTDm

• Autor wątku Autor wątku fts
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

fts

Nowy
Auto
159 SW 2.0 JTDm Sport+ 2011: 136 -> 190/430Nm
Witam,
szukałem i nie znalazłem żadnego tematu o tym. Dzisiaj w podróży Alfa odmówiła posłuszeństwa, w trakcie jazdy po prostu nagle zgasł silnik. Po podniesieniu maski okazało się, że końcówka przewodu/wężyka paliwowego była odłączona od filtra paliwa. Przy okazji połowa podzespołów została oblana olejem napędowym... Sprobówałem podłączyć przewód jeszcze raz, końcówka ładnie zaskoczyła, było słychać 'klik', odpaliłem silnik i po chwili to samo - silnik zgasł, końcówka znowu nie wytrzymała ciśnienia.
Wpiąłem przewód jeszcze raz, złapałem trytytkami i udało mi się dojechać do mechanika, a tam zdziwienie, bo powiedział, że on mi nie załatwi tej części ani nie dostane jej w hurtowniach i żebym najlepiej dzwonił do ASO.

Spróbowałem w hurtowniach, faktycznie nic, w jednej udało mi się jedynie dostać plastikową końcówke, ale mechanik powiedział, że to na nic, bo ona jest zgrzana z przewodem i że może sprobowac ją wymienić, ale nie da mi gwarancji, że ona nie puści.
Dzwoniłem do ASO, tłumaczyłem, wysłałem zdjęcia i dostałem odpowiedź, że to przewód doprowadzający paliwo z baku do filtra, koszt 430 złotych.. :rolleyes:

Niestety nie potrafię tego znaleźć w EPERze, dlatego zwracam się do Was o pomoc :)

Tak to wygląda:
alfa.jpg
alfa2.jpg
alfa3.jpg

A to według ASO część, którą muszę wymienic:
afla4.jpg

Mechanik piczka. Mało się zna.

Samo złączkę można kupić i wymienić. Można dosztukować przewód paliwowy i skręcić opaskami ślimakowymi.

Kiedy filtr wymieniany? Bo tam dużego ciśnienia nie ma.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Oczywiście najlepiej wymienić cały przewód, ale jeśli jest tam trochę miejsca to można dorobić samą końcówkę z kawałkiem przewodu i połączyć oba przewody złączką.

http://www.pneumat.com.pl/tekalan

Do montażu złączek najlepiej mieć kielicharkę - instrukcja montażu na filmie poniżej.
https://youtu.be/hYkTcKnwzC0

Mechanik to jakaś totalna d...a.

Samą złączkę dostałem, jadę właśnie do mechanika i powiem, że ma spróbować ją wymienić ;)
alfa4.jpg

Filtr paliwa wymieniany przy ostatniej wymianie oleju, tj. w grudniu, jakieś 7500 km temu. Problemem jest plastikowa złączka, która jest po prostu wyrobiona/podłamana w środku i nie trzyma. Być może przy poprzedniej wymianie została lekko uszkodzona

Dzięki [MENTION=64256]Klonek[/MENTION]! Jak się nie uda wymienić złączki, to najwyżej spróbuje z tą używką!

Dzięki [MENTION=25095]magil[/MENTION], zobaczę co mechanik powie ;)

Zostaw dla potomnych gdzie kupiłeś tą złączkę? To nowa czy używka z Allegro. Ma jakiś swój numer?

Nie da się tej końcówki po prostu wymienić, ponieważ aby wyjąć starą trzeba uszkodzić ori przewód na jej króćcu i wtedy sam przewód będzie za krótki. Trzeba go przedłużyć.

Złączkę kupiłem w Profi Auto, niestety sprzedający sam nie mógł znaleźć jej w systemie i nie dostałem nawet paragonu, także nie wiem jaki ona ma numer, ale tak czy siak okazało się, że jest za duża.
Mechanik stwierdził, że moja nie trzymała bo jakiś plastik w środku był źle zagięty (?), coś tam podłubał w niej, podłączył i dodatkowo dla zabezpieczenia spiął trytytką, więc tak naprawdę nie wiem czy jest okej, czy złączka trzyma czy trytytka

Napisałem do ASO, bo to nie jest przewód łączący filtr paliwa z bakiem/pompą, który mi wysłali i wycenili. To jest przewód między filtrem a silnikiem. Zobaczę co odpiszą, może za ten przewód mniej będzie trzeba zapłacić. Dam znać co i jak

Myślicie, że to może być to?:
alfaPart.jpg

Ostatnia edycja:
Niepotrzebnie się sugerowałem pierwszym postem, gdzie pisałeś, że Ci podano iż to przewód idący z baku.
Sprawdziłem u siebie. To przewód łączący z pompą paliwa.
Wg EPER'a nr 50514545. Dokładnie to.

Sorry za wprowadzenie w błąd - dopiero później dokładnie sprawdziłem skąd/dokąd prowadzi przewód.

Dzięki za potwierdzenie! Tylko niestety nigdzie nie mogę znaleźć tej części i chyba będę musiał ją wziąć z ASO. Według EPER'a, kosztuje ~30EUR. Edit: W ASO 170 złotych, już zamówiony.

Ostatnia edycja:
Sporo dosyć. Nie wiem czy bym nie próbował jakoś zadziałać z tą końcówką co kupiłeś...

Tylko ona okazała się zbyt duża.. plus wymiana tego to nie aż taka prosta rzecz.

Wiem, że sporo, sam miałem wątpliwości, ale z drugiej strony nie chce jeździć z przewodem paliwowym trzymającym się na trytytkę, zwłaszcza, że kilka dłuższych wyjazdów przede mną, więc dla świętego spokoju wymienię na oryginał

Ostatnia edycja:
Przewód już doszedł i został wymieniony. Nowy ma inny kolor (czarny) w porównaniu do mojego (kremowy).
Pytałem w serwisie czy może była jakaś modyfikacja po którymś roku, ale nic nie wiedzieli, więc możliwe, że to tylko inny kolor.

Dzięki za pomoc, a temat można zamknąć.

Hola, hola z tym zamykaniem tematu :-)
Pomocy. Problem przytrafił się również mi. Majstrowi złączka niby rozsypała się w rękach. A, że pomysłowy chłop to poupierdzielał kable, wstawił filtr paliwa od gulfa, przewody połączył na opaski ślimakowe i gra. Problem w tym, że samochód zaczął wyraźnie gorzej palić po dłuższym postoju (np. parkuję po pracy i odpalam rano do pracy). Co dziwne, drugie odpalenie już jest w porządku (np. podjeżdżam do sklepu na zakupy, gaszę, odpalam i odpala po staremu). Z majstrem się rozstałem (i tak pozostawałem z nim w toksycznej relacji zbyt długo) i podjechałem do drugiego. Wstawiliśmy filtr Filtrona, dosztukowali mi jakieś fordowskie/oplowskie złączki (bo te z alledrogo przeciekały) i... samochód wciąż ciężko odpala rano. Nie wiem czy to przez te rześkie poranki ostatnimi czasy (10-11 stopni w sierpniu) czy jednak cały układ przestał być dostatecznie szczelny. Obie sytuacje się zbiegły, tj. chłodnawe poranki gdzie kiedyś już miałem problemy z dłuższym kręceniem gdy kontrolka świec i świece były na wykończeniu (choć to wszystko jest nowe) i drutowanie w okolicach filtra paliwa.

Amortyzatory
Powrót