• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Weze podgrzewajace reduktor

marcink70

Nowy
Auto
Alfa Romeo 146 2.0 TwinSpark // Opel Vectra C 2.2 16V
Witam, !!

Moze troche zle sprecyzowalem w temacie, ale postaram sie krotko wyjasnic o co mi chodzi. Mianowiecie chcialbym sie dowiedziec w jakim kierunku jest obig plyny chlodniczego podrzewajacego reduktor tzn. czy z weza nr. 1 do weza nr 2 czy z weza nr.2 do weza nr. 1

Weze ponumerowalem na zamieszczonych zdjeciach, mysle ze to wystarczy aby uzyskac od Was pomoc

1- zasilenie [water in na reduktorze]
2 - powrót [water out na reduktorze]

Proponuje jeszcze jedną rzecz zmienić, teraz masz tak założone węże na trójniki wodne, że z racji większych oporów przepływu przez reduktor niż nagrzewnicę, większa część płynu idzie nagrzewnicą, zamień po prostu na trójniku węże, w wyjścia z trójnika na wprost daj na reduktor, z wyjścia tego bocznego daj na nagrzewnicę, poprawisz obieg reduktora i będzie się trochę szybciej z rana zagrzewał - efekt mniej spalanego PB po rozruchu.

Ostatnia edycja:
Witam,
Dzieki wielkie za jednoznaczna odpowiedz;-)

Proszę bardzo. Generalnie widzę jeszcze jedno lepsze rozwiązanie zasilenia reduktora w tym silniku.

Witam,
A no tak, bardzo sluszna podpowiedz i w 100% uzasadniona. Moje pytanie bylo wlasnie skierowane z tego powodu, poniewaz chce sobie zamontowac podrzewacz plynu taki co w dieslach jest montowany (mam juz w garazu taki 4 elektrodowy), Podepne go pod pompe paliwa- oczywiscie przez przekaznik itd, a mam tak zrobione ze po przelaczeniu na LPG po po uplywie ok 1 min pompa paliwa przestaje mi dzialac i wtedy rowniez wylaczy sie podrzewacz) A z tego co zauwazylem grzeje on niesamowicie wiec powinien w zimie znacznie przyspieszyc przelaczenie sie na LPG. Co sadzisz o min pomysle??

Podgrzewacz bardzo dobra sprawa, tylko sterowanie zrób tak żeby załączało go dopiero po rozruchu silnika, najprościej skorzystać do sterowania z obwodu wzbudzenia alternatora. Co do kontroli temp. wyłączenia są w ofercie TME wyłączniki termiczne oparte na bimetalu, wstawiasz w obwód sterowania przekaźnikiem zasilającym podgrzewacz, sam wyłącznik mocujesz do węża wodnego za reduktorem, na zimno wyłącznik jest zwarty [trzeba kupić typ NC z temp. przełączenie 30/15 stopni] więc podgrzewacz grzeje płyn idący na reduktor, po osiągnięciu temp. np. 30 stopni wyłącznik termiczny otwiera się i automatycznie wyłącza grzanie, przy spadku temp. poniżej 15 stopni ponownie włącza podgrzewacz, i tak w kółko bez żadnej zbędnej elektroniki działa sobie grzecznie.

Ostatnia edycja:
Witam,

Hmm no wiem wiem o co Ci chodzi bo tak to przy kreceniu rozrusznikiem juz podgrzewacz by dzialal. Kiedys zamontowalem sobie w mojej alfie takiuklad zeby sie same swiatla zapalaly i wlasnie tam go tak zrobilem ze po zapaleniu silnik atak pook 5 sek zapalaja sie swiatla- no al eto robilem sobie taki prosty ukladzik elektroniczny. Hmm a o tym obwodzie wzbudzenia alternatora to za bardzo nie wiem o co chodzi, tzn czy na ktoryms kablu wychodzacym z alternatora pojawia sie z opuznieniem sygnal?? jestes to mi w stanie jakos wytlumaczyc jak to podniac, tzn chodzi mi o zalaczenie przekaznika dopiero po odpaleniu silnika w wylaczenie przekaznika to tak jak pisalem podpialbym pod ten uklad co wyl. mi pompe paliwa z opoznieniem po przelaczeniu na lpg.

Generalnie w Twoim pomyśle sterowania na start obciążasz akumulator rozrusznikiem + reszta urządzeń w aucie i podgrzewacz który ma około 1KW mocy, więc pobiera jakieś 70-80A a to dużo i zamęczysz akumulator.

Jeśli w miarę władasz lutownicą, i wiesz co to tranzystor i dioda zenera proponuję zrobienie układziku który "obserwuje" wzrost napięcia na akumulatorze po starcie silnika i alternatora i dopiero wtedy włączy zasilanie na sterowanie podgrzewaczem. W razie czego odezwij się na PRIV odstaniesz schemacik.

Witam,

Lutownica wladam, kiedys cos wiecej interesowalem sie elektronika teraz z braku czasu juz mniej....., schemacik nie bylo by problemu bo mam w pracy elektrykow, wlektronikow, automatykow to napewno by cos podpowiedziali, ale spoczko jak oferujesz swoja pomoc to prosilbym o taki wlasnie schemacik z ze zrobieniem ukladu nie bede mial problemu.

zaraz zanpisze do Ciebie maila, schemat prosilbym na poczte: marcin.kozak@zmservice.com.pl lub marcin-kozak@wp.pl

Witam,

Pójdzie to biorę się za montaż podgrzewacza (jak oczywiście dostanę urlop, bo po pracy to nie ma kiedy) porobię zdjęcia z tego zabiegu. Już chyba wszystko przemyślałem jak to powinno działać jak podłączyć itd. Dzisiaj polutuje układzik opóźniający załączenie przekaźnika, i jutro będę to do wszystko składał.
Grzesiek jeszcze jedno pytanko kiedyś w poniższym poscie:
http://www.forum.alfaholicy.org/lpg_zone/36506-podgrzewacz_listwy.html
zadałem takie pytanie odnośnie podgrzania Smart-a z mojej instalacji, co o tym sadzisz? (on jest tak zbudowany ze jest tam 9 takich jakby elektrozaworków które otwierają się w zależności od obrotów. – sprężynka-trzpień-cewka przyciągająca trzpień.)

Proponuje jeszcze jedną rzecz zmienić, teraz masz tak założone węże na trójniki wodne, że z racji większych oporów przepływu przez reduktor niż nagrzewnicę, większa część płynu idzie nagrzewnicą, zamień po prostu na trójniku węże, w wyjścia z trójnika na wprost daj na reduktor, z wyjścia tego bocznego daj na nagrzewnicę, poprawisz obieg reduktora i będzie się trochę szybciej z rana zagrzewał - efekt mniej spalanego PB po rozruchu.

Odnośnie tej wypowiedzi mam pytanie: nie będzie to stwarzało problemu z dogrzewaniem się wnętrza auta?

Amortyzatory
Powrót