Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Czy dalo by sie w domowych warunkach zamontowac webasto takie z alegro (seryjne) czy jest to bardzo trudne
wchodzac pod auto znalazlem dluga rure na niej jest puszka cos w rodzaju tlumika na niej jest napis webasto. Czy jest to faktycznie webasto i jak tym sie poslugiwac?
Witam. Czy ktos robil taki coś. Dzis wracajac z pracy stałem od samego startu w korku 20 min zerkając na spalanie chwilowe doszło do 25l/100km- masakra. Tak sobie myśle ze to EBASTO przyspieszył by rozgrzanie silnika i szybsze zejscie ze "ssania"masz ogrzewanie dodatkowe a nie postojowe więc nie możesz tym sterować
poniżej 10 stopni na dworze webasto zaczyna działać razem z pracującym silnikiem pomagając mu szybciej osiągnąc optymalną temperaturę poczym się wyłącza.
możesz w firmie montującej webasto dokupić sterownik w postani zegara lub pilota i sterować tym jako ogrzewaniem postojowym
pzdr
Witam. Czy ktos robil taki coś. Dzis wracajac z pracy stałem od samego startu w korku 20 min zerkając na spalanie chwilowe doszło do 25l/100km- masakra. Tak sobie myśle ze to EBASTO przyspieszył by rozgrzanie silnika i szybsze zejscie ze "ssania"
Pisz poprawnie - to WEBASTO, nie ebasto, dewasto i inne madrosci jakie mozna wyczytac w sieci.
Nie przejmuj sie spalaniem chwilowym. Z moich doswiadczen z dwoma Dieslami wynika, ze auta te palily tyle samo z webastem, czy bez. Auto uzywalem w cyklu: grzanie przed rozruchem 15 min, trasa 50 km, postoj 10h, znow grzanie 15 min, rozruch i jazda 50 km, etc. Przy czym komfort: bezcenny!
To, ze ktos pisze, ze mu sie nagrzewa po 8 km, to normalne. Ja wczoraj moja przejechalem 35 km i termostat sie nie otworzyl! Mialem wlaczone ogrzewanie prawie na max., temp zewnetrzna 5 st i jazda b. delikatna (spalanie wyszlo ponizej 5L). Gdyby nie jedna, kilkukilometrowa gora w drodze do domu, nie otwarlby nawet po 50 km.
Skąd wiesz, że się nie otworzył?
Poza tym skoro masz otwarte ogrzewanie od początku, to opóźniasz moment zagrzania silnika.
Nie wiem, jak w GT, ale w mojej AR 156 po FL jest dogrzewanie elektryczne w kabinie. W kanale dolotowym za dmuchawą jest grzałka, która potrafi 2-3 minuty po zapaleniu auta (temp. zewnętrzna 5-10) ogrzać powietrze dość skutecznie, mimo iż silnik jest jeszcze zimny.
Mam akcesoryjny czujnik na gornym wezu glownej chlodnicy silnika, miedzy termostatem, a chlodnica i wskaznik w kabinie.
Zgadza sie, ale nie wlaczam nigdy ogrzewania od poczatku. Czekam az osiagnie min 60 st i dopiero potem. Co nie zmienia faktu, ze sie nie otworzyl Nawet, gdybym wylaczyl ogrzewanie i zaczekal, az otworzy i potem dowalil z dmuchawy i tak zamknie sie po kilku minutach spokojnej jazdy.
Jak takiego dogrzewacza fabrycznie nie mam. Moze zalezy to od rynku, moja jest rodowita Wloszka, pochodzi z Vicenzy kolo VenecjiJakis czas temu kupilem taki dogrzewacz na Allegro z Renault, 3 swiece zarowe po 300W kazda, podlacze lada tydzien i mam nadzieje, ze bedzie cieplo.
Mam za to fabryczny wymiennik ciepla w malym obiegu, ktory chlodzi spaliny recyrkulacji i grzeje wode w malym obiegu. Za darmo. Pewnie u Ciebie tego nie ma, skoro jest grzejnik.
Witam. Mógl bys temat dalej pociągnąć. Gdzie kupiłeś, za ile, jak to się montuje- ciekawe czy podejdzie do 166. Poadrawiam
Ten wymiennik ciepła jest w każdym JTD od CF3 począwszy. Podgrzewacz, który jest w AR 156 ma tą zaletę, że nawet na postoju, przy zgaszonym lub zimnym silniku można dogrzać sobie wnętrze.