[159] Warsztat w Anglii - chcą wymienić jakąś część koło drążka kierowniczego (1000 funtów)

• Autor wątku Autor wątku rbt2005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rbt2005

Guest
Kto miał jakie problemy z zawieszeniem lub układem sterowniczym w 159??
Ja wczoraj wróciłem od mechanika który stwierdził że muszę wymienic chyba (moj angielski nie jest na tyle dobry by znać części sam. po ang) końcówki drążka albo część która jest tuż przed. po ang (steering rack end). Problem polega na tym (według niego) że tą część bardzo ciężko znaleźć i być może będe musiał wymienic cały drążek kierowniczy co liczy się z wydatkiem ponad 1000 funtów. Myślałem że chce kase ze mnie wyssać ale zaraz potem powiedział że cały drążek jest ok tylko ta jedna część, więc już nie wiem co myśleć. z tego co udało mi się dowiedzieć to końcówka drążka po ang. to steering rod end. proszę o pomoc!!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie wiem jak tam u Was ceny ale np w sklepie internetowym inter cars taka końcówka drążka delphi kosztuje ok 97zł o ile to ma być taki ;)

rbt2005 , nie napisałeś nic co sie działo z autem ,jakie są objawy , czy podczas jazdy i kręcenia kółkiem dochodzą jakieś niepokojące cię dżwięki :confused:

rbt2005 , nie napisałeś nic co sie działo z autem ,jakie są objawy , czy podczas jazdy i kręcenia kółkiem dochodzą jakieś niepokojące cię dżwięki :confused:

Hmm szczerze powiem że niewiele się działo, żadnych dźwięków, jedynie auto delikatnie myszkuje przy dużych prędkościach. Ale jak pojechałem do mechanika to okazało się że są małe luzy na lewym przednim kole.

Niestety, chyba jesteś jedyną osobą na tym forum z takimi problemami :(

Przekladnia kierownicza

Sama przekladnia kosztowala 540f a robocizna 700f steering column jak chcesz mozemy porozmawiac przez telefon

Sama przekladnia kosztowala 540f a robocizna 700f steering column jak chcesz mozemy porozmawiac przez telefon

wow 1240 funi to masakra. chyba ją zregeneruje jak w będę w polsce bo mi też padła a w zasadzie tylko końcówki, a niestety samych końcówek nie sprzedają jeszcze. Moj mechanik powiedział że na koniec stycznia prawdowpodobnie wypuszczą same końcówki więc też jest szansa oszczędzić.

przejrzyj forum www.alfaowner.co.uk , poznasz słownictwo a jak zapytasz to polecą Ci sprawdzony warsztat w twojej okolicy, sprawdzony tzn taki w którym można się z alfą pokazać, bo z tego co tam podczytywałem to masa partaczy i naciągaczy w UK.

Cze,trochę offtop ale chce dodać ze w 2006 rocznikach prawie wszystkie modele 159 i Brery maja te same objawy z Maglownica ,wiem ze Alfa zgodziła się na Kulancje coś 50% dostawałeś na naprawę ,jeśli masz auto od Dealer`a ,to właśnie tam bym się udał z twoim problemem może coś byś odzyskał.

Cze,trochę offtop ale chce dodać ze w 2006 rocznikach prawie wszystkie modele 159 i Brery maja te same objawy z Maglownica ,wiem ze Alfa zgodziła się na Kulancje coś 50% dostawałeś na naprawę ,jeśli masz auto od Dealer`a ,to właśnie tam bym się udał z twoim problemem może coś byś odzyskał.
W Pl dawali rabat do 70% na część ( Fiat Auto Poland) i 25% na robociznę ( dealer) ale oczywiście warunek : auto zakupione w polskiej sieci i regularnie serwisowane w ASO.

szczerze to zastanawiam się nad regeneracją tej części jak będe w pl na święta. wyjdzie najtaniej

tak więc polscy mechanicy powiedzieli mi że to drążek kierowniczy (nie końcówka), szukali tego drążka i szukali i nieznaleźli więc będe musiał chyba wymienić całą przekładnie. Chyba że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły (byłbym ogromnie wdzięczny) bo nie uśmiecha mi się ładować 1000 funi w 3,5 letnie auto :(

Moj mechanik po 2 miesiącach poszukiwań znalazł nowy drążek. koszt części + wymiana = 200funi :) well happy

Przez tą cholerną zimę chyba wszystko mi się rozleci. Połamałem nadkola z przodu, ciągle mam bicie kół bo lód mi zamarza na felgach i do tego jeszcze przednie koło dostało luzu. Miałem nadziej że to tylko końcówka, ale niestety - drążek.

Jak czytam kolega zdobył sam drążek, ale w eper nie występuje. Nie znalazłem też w obrocie ( tzn u tych osób co zawsze kupuje wysyłkowo).
Może ma ktoś namiar gdzie mogę kupić sam drążek, a jak już to chętnie obydwa?
A jeżeli nie to rozumiem że czeka mnie wymiana całej maglownicy, zna ktoś aktualny koszt tej części?

rtb2005 możesz się dowiedzieć i ewentulanie coś pomóc w temacie?

Amortyzatory
Powrót