• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wariujące elekrtomagnesy, kontrolka skrzyni

• Autor wątku Autor wątku pedro99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pedro99

Guest
Być może to przypadek ale zaczęło się od tego że przepaliłem bezpiecznik gniazda zapalniczki uszkodzoną ładowarką telefonu, po wymianie bezpiecznika zapaliła się kontrolka skrzyni biegów i zaczęły wariować elektromagnesy. jeden który jest odpowiedzialny za wyjęcie kluczyka ze stacyjki, a drugi blokuje dźwignie zmiany biegów mówimy oczywiście o automacie.
samochód jeździ normalnie skrzynia pracuje jak trzeba tylko te elektromagnesy cały czas pracują (otwierają się i zamykają) co dziwne na postoju na zapalonym silniku elektromagnes w stacyjce szaleje tylko w położeniu dźwigni „P” i „N” po przełączeniu na „D” lub „R” cykanie ucicha i dopiero jak ruszę zaczynają się odzywać. Rozebrałem całą skrzynkę bezpieczników bo myślałem że może coś ruszyłem i nie styka ale to nic nie pomogło, może ktoś z was już to przerabiał

Ostatnią edycję dokonał moderator:
cykajacy elektromagnes - sport tronik 166

Być może to przypadek ale zaczęło się od tego że przepaliłem bezpiecznik gniazda zapalniczki uszkodzoną ładowarką telefonu, po wymianie bezpiecznika zapaliła się kontrolka skrzyni biegów i zaczęły wariować elektromagnesy jeden który jest odpowiedzialny za wyjęcie kluczyka ze stacyjki drugi blokuje dźwignie zmiany biegów mówimy oczywiście o automacie, samochód jeździ normalnie skrzynia pracuje jak trzeba tylko te elektromagnesy cały czas pracują (otwierają się i zamykają) co dziwne na postoju na zapalonym silniku elektromagnes w stacyjce szaleje tylko w położeniu dźwigni „P” i „N” po przełączeniu na „D” lub „R” cykanie ucicha i dopiero jak ruszę zaczynają się odzywać. Rozebrałem całą skrzynkę bezpieczników bo myślałem że może coś ruszyłem i nie styka ale to nic nie pomogło, może ktoś z was już to przerabiał

Jak poradziłeś sobie z problemem elektromagnesu skrzyni ?

Mam podobny przypadek w alfie 166 3.0v6. W czasie jazdy skrzynia pracuje prawidłowo ale na postoju po przekręceniu kluczyka wariuje elektromagnes i uruchamia się bieg awaryjny. Wystarczy ,ze pokręcę kilkukrotnie kluczykiem i problem znika. zapala sie tez kontrolka skrzyni

Aleś suchara wygrzebał. Jakbyś nie zauważył to autora nie ma forum, a tematów odnośnie skrzyni jest bez liku. Tam zadawaj pytania.

Panowie nie będę śmiecić i zakładać nowego wątku ....
Pacjent 2004 fl 3.0 V6 4hp20
Nowy nabytek pierwsze ogarnięcie braku nawiewu... Po tej akcji zamontowałem komputer skrzyni który leżał swobodnie w woreczku :)
Odpalam auto a tu błąd skrzyni auto jeździ normalnie tylko strzela elektromagnes nerwowo przy dodawaniu gazu ....
Na foto poniżej patent poprzednika na wyrzucenie z pozycji P
Teraz to co udało mi się sprawdzic
-Bezpieczniki pod maską i w kabinie ok
-Czujnik pod pedalem 4 pinowy taki jak ma byc
-elektromagnes po podaniu napięcia działa

Kluczyk można wyciągnąć normalnie na P
Tak jak u kolegi strzelił bezpiecznik z zapalniczki był na sztukę skręcony przy demontażu icsa zrobił psikusa

Jakieś sugestie pomysły
27.jpg

Wysłane z mojego HAMMER_ENERGY przy użyciu Tapatalka

Pierwsze co mi przyszło do głowy jak przeczytałem o sterowniku w woreczku.... Nie ma masy. Przykręć go do karoserii. Nie wiem jak komp ZF bo nie sprawdzałem ale często właśnie sterownik musi mieć obudowę przykręconą do masy.

Co najlepsze po przykręceniu go do fabrycznego mocowania taki psikus się wydarzył ... Sterownik ma 2 plamki na sobie rozebrałem go właśnie i w środku czysto sucho w książce od poprzednika wpisana jest wymiana w 2017 nagrzewnicy więc to pewnie pozostałości po tamtej akcji

Wysłane z mojego HAMMER_ENERGY przy użyciu Tapatalka

Komputer podpinałeś ? Są jakieś błędy skrzyni ? Poniżej troszkę schematów:

ASB.jpgASB1.jpgASB2.jpg

Amortyzatory
Powrót