• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Wał z 1,4 do 1,7 8v boxer ?

• Autor wątku Autor wątku seba270
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

seba270

Guest
Witam zatarła mi się panewka na wale i chce włożyć inny wał z silnika 1,4 jest sens takiej operacji i czy w ogóle spasuje niby silniki różnią się skokiem ale może to jest kwestia tłoka i korbowodu. Może ktoś już tak wymieniał.

Masz w profilu 1.6, piszesz o 1.7, doprecyzuj. Nie wiem jak w BX, ale często nawet różne wersje tego samego silnika mają różne wały.

Jeśli skok tłoka jest inny to wał nie będzie pasował

Jeśli skok tłoka jest inny to wał nie będzie pasował

Jak zwykle Andrzeju krótko zwięźle i na temat. Święta racja - jeśli skok tłoka jest inny nie ma co liczyć na to, że wał będzie pasował, bo to właśnie on warunkuje wartość skoku :/

bx 1.4 ma średnicę x skok tłoka 80x67.2 a 1.7 8v ma 87x72.

Masz w profilu 1.6, piszesz o 1.7, doprecyzuj. Nie wiem jak w BX, ale często nawet różne wersje tego samego silnika mają różne wały.

Bo taki miałem fabrycznie ale wymieniłem na 1,7 8v z 33. W sobotę odkręciłem miski i porównałem i tak jak piszecie jest inny, więc kupiłem nowe panewki i założyłem na ten wał co był. Przyczyną była prawdopodobnie pompa którą też wymieniłem a czop wału uszkodziło w bardzo małym stopniu (jedna ryska bardzo słabo wyczuwalna), zaraz po usłyszeniu stuków natychmiast zgasiłem silnik.

Amortyzatory
Powrót