• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wał napędowy do permanent 4

• Autor wątku Autor wątku djdark
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djdark

Guest
Witam czy ma ktoś do sprzedania wał napędowy do alfy 33 permanent 4 z 86r?
Jeśli ma ktoś schematy napędu w tym aucie to też bym prosił o link.Z góry dzięki. :)

Czy napewno jest to permanent 4???? bo o ile dobrze mi wiadomo w 86r nie bylo jeszcze permanenta.

Ale jak potrzebujesz wału to w dziale bazar masz ogłoszenie kolegi który ma na sprzedanie calą alfe 2 serii z napedem na 4 koła wał powinien pasować.

a może mi ktoś powie jak włacza się ten tylni napęd elektrycznie czy mechanicznie-dźwignią?

djdark napisał:
a może mi ktoś powie jak włacza się ten tylni napęd elektrycznie czy mechanicznie-dźwignią?

Nie włącza się jak sama nazwa wskazuje "PERMANENT 4" napęd jeststały na 4 łapy 8)

Dopowiem tylko że napęd 4x4 jest zrealizowany przy pomocy sprzęgła wiskotycznego o podziale - Przód 95%, Tył 5% - , a po załączeniu - Przód 70%, Tył 30%.

Sprzęgło to samoczynnie rozdziela moment obrotowy silnika na poszczególne osie w zależności od poślizgu kół przedniej i tylnej osi.

z silnikiem 1,5 nie było permanenta, zwłaszcza w 1986 roku. w tym modelu napęd 4x4 włącza się mechanicznie za pomocą dźwigni u dołu konsoli środkowej. w permanencie nie ma możliwosci włączenia /wyłączenia napędu, robi to komputer zamontowany w bagażniku.
w permanencie w miejscu podpory środkowej wału jest sprzęgło wiskotyczne, w twoim modelu powinna być tylko podpora. poszukaj moją prezentację na forum, tam są fotki albo napisz na r-sokol@wp.pl to ci wyślę fotki.

Amortyzatory
Powrót