• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

wahacz przód, pytanie o wymianę tuleii gumowych

• Autor wątku Autor wątku Rolin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Rolin

Nowy
Auto
była AR 166 2.4JTD CF3
Witam, dziś zajrzałem do auta i okazało się że tylna tuleja dolnego przedniego wahacza jest tak miękka że można przy pomocy małej brechy odciągnąć wahacz o jakieś 5mm. Znalazłem na allegro i w Tedgumie same tuleje, mam tylko pytanie czy ktoś kojarzy czy tylna tuleja jest przykręcana do wahacza czy też może wprasowana. Na zdjęciach wygląda to tak jakby nie powinno być problemu z wyjęciem samej tulei ale może ktoś już się tym bawił i podpowie co i jak. Z góry dzięki,

Pozdrawiam
R

Tylna tuleja jest wprasowana, co do wymiany sprawdź jakie masz wahacze, czy jeszcze fabryczne czy już nie. Jeśli fabryczne pewnie jest sytuacja jak z wahaczami i tulejami do 156, fabryczny wahacz ma inna średnicę czopa na którym osadzona jest tuleja i tuleje które można dostać na rynku są za luźne, szkoda na darmo kasę wydać.

Tuleje tylne przedniego wahacza które teraz możesz kupić mają średnicę wewnętrzną [na czop wahacza] 20mm, sprawdź jaki jest wymiar czopa Twoich wahaczy.

Ja wymieniałem z pół roku temu te wszystkie tujeje. Kupiłem komplet z allegro i wszystko mechanik wymienił bez problemu. Używał prasy to tego i dał rade

Czy wymiana tulei to opłacalna robota?
Przecież jest jeszcze sworzeń, który niestety też się zużywa... I co wtedy?
Pozdrawiam.
- Rafał

Dopóki sworzeń trzyma to się opłaca ''bawić'' z tulejami (przynajmniej w moim przypadku, gdy robie sobie to sam). Wszystkie tuleje wymieniam bez problemu (większego ;)) przy pomocy gumówki i imadła.

Dopóki sworzeń trzyma to się opłaca ''bawić'' z tulejami (przynajmniej w moim przypadku, gdy robie sobie to sam). Wszystkie tuleje wymieniam bez problemu (większego ;)) przy pomocy gumówki i imadła.
Jakie są ceny tulei?
Pozdrawiam.
- Rafał

regeneracja sworznia 40-50zł, na allegro tuleje z firmy Teknorot 100zł/wahacz. W Tedgumie z Rudy Śląskiej komplet to jakieś 130zł. Ja mam zamiar kupić te pierwsze. Jak się będą sprawowały? Zobaczymy

witam czy wie ktos jak sie wymienia tuleje wachacza gornego w alfie156

---------- Post dodany o godzinie 20:05 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:56 ----------

wie ktos jak sie wymienia tuleje wachacza gornego alfa156 pomozcie

Jabymsię nie bawil we wprasowywanie tulei jak nowy wahacz od 130zl mozna juz nabyc a i tak dlużej na nim polatasz niz na obecnym bo za jakiś czas padnie sworzeń i musiszkupic wahacz nowy+ te tuleje co co kupisz teraz to cie z kasy zgoli.pzdro

gdzie ty po 130 dolny przedni wahacz do 166 widziałes?? podaj namiary to zaraz kupie hurtem z 10 sztuk

ale gorne to juz z trw sie oplaca, szkoda ze dolne tez nie są takie tanie z oryginału..

ale gorne to juz z trw sie oplaca, szkoda ze dolne tez nie są takie tanie z oryginału..

Powiem ci kolego ze na TRW objechałem jakies 1000km,poczymjak wymieniałem przegub i zakręcałem już górny to ukręciłe mi się śruba na sworzniu..dosłownie zakręcałem a nie dokręcałem,miałem się dopiero zabrac aby dociągnąc i po prostu się ukręciłe,z nerwów kupiłem vemy:)hehe a TRW poszło już do reklamacji.pozdro

Amortyzatory
Powrót