• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

W końcu zdobyta...Alfa 156 SW :)

mariatchi

Nowy
Auto
Alfetka 156 SW 1.9 JTD 16V
Witam.
Alfa romeo 156 SW, rok produkcji 2004, silnik 1.9 JTD 16V z dłubniętym IC i wydechem od 2.4 i programem (Cinosoft) na ok 190 KM i 370 Nm. W środku czarny "pluszak" (określenie mojej żony), grzane fotele, tempomat, elektryczne lędźwie itp. Wersja wyposażenia Disinctive, jeżeli chodzi o TI na klapie - to tylko naklejka. Obecnie stoi na 16" telefonach (koła 18" ze zdjęć do sprzedania), dokładka pod przednim zderzakiem zdjęta - szlifowała asfalt. Do zmiany jeszcze zawias na standardowy. Zdjęcia z ogłoszenia sprzedającego, jak już wszystko ogarnę to zrobię jakąś amatorską sesyjkę. Pozdrawiam i do zobaczenia na drodze.

c253957591.jpg

Shot at 2012-08-05

c253957596.jpg

Shot at 2012-08-05

c253957593.jpg

Shot at 2012-08-05[/img]

dsc0241y.jpg

dsc0278df.jpg

qrcze - to musi być niezła rakieta. Gleby nie ma to dlaczego chcesz zmienić zawieszenie?

qrcze - to musi być niezła rakieta. Gleby nie ma to dlaczego chcesz zmienić zawieszenie?

szczególnie zabójczy jest 3 bieg :). Gleba jest, zdarza się , że przód przy 215/55/16 i 2 osobach potrafi przytrzeć o nadkole, wszystkie sprężyny są czerwone, więc raczej nie seria, poza tym poprzedni właściciel mówił, że wymieniał zawias.

fajne auto musi fajnie jeździć z tym programem a jak spalanie?

Mam Ją dopiero tydzień więc trudno jeszcze o jakieś konkrety, wracaliśmy z żoną po zakupie to spaliła nam 5l w trasie, przy prędkościach do 140 km/h (tam gdzie wolno było tyle pojechać oczywiście;) ), natomiast teraz w jeździe mieszanej 6,6l . Dane oczywiście z komputera, ale jak zaleje do pełna to przeliczę i podam. Jest bajka, mam przejechane 600 km i jeszcze 1/4 zbiornika, w poprzednim samochodzie przy 550 km mrugało żółte oko i trza było lać za 350. Cieszę się, że wróciłem do diesla po benzynie.

Opony powinny być 205/55, może to przez to przyciera? Jakbyś nie miał co zrobić z obecnymi amorami i sprężynami, to możesz mi oddać :D

Opony powinny być 205/55, może to przez to przyciera? Jakbyś nie miał co zrobić z obecnymi amorami i sprężynami, to możesz mi oddać :D

Mój błąd, oczywiście są 205/55/16, pomyliłem z 18". Jeżeli chodzi o zawiasek to jeszcze nie wiem co tam siedzi, ale ma coś ok 10 tyś. km przelotu, także prawie nóweczka ;)

Piękna sztuka ale po Twoich zmianach typu zawias felga to już nie będzie to samo bo straci wiele na uroku. Niezłe parametry silnika :cool:. Gratulacje!

Piękna sztuka ale po Twoich zmianach typu zawias felga to już nie będzie to samo bo straci wiele na uroku. Niezłe parametry silnika :cool:. Gratulacje!

Gdyby to było dla mnie drugie autko i jeździłoby od czasu do czasu to pewnie bym zostawił i zawias i felgę, ale to mój podstawowy środek transportu i nie chcę się stresować, czy zaraz nie rozwalę felgi, opony, czy nie urwę zderzaka na niespodziance od drogowców. Miałem już parę sytuacji, kiedy myślałem, że muszę wysiąść i pozbierać to co zostawiłem na studzience, a nie zawsze każdą da się ominąć. A z drugiej strony przecież nawet w serii to jest najpiękniejszy samochód na świecie :)

Widziałem ją na allegro, sprzedawca zszedł z tej ceny? :)
Na telefonach wygląda równie sympatycznie ! :) :)
A ta dokładka to chyba od jakiegoś innego auta, co?

No niestety auto stracilo i jeszcze straci na wygladzie. Szkoda, aczkolwiek z tymi dodatkami trzeba obserwowac uwaznie droge i myslec gdzie sie da a gdzie nie :).

Oj tam, tak dużo nie straciła :)
Już sam kolor robi robotę. A niestety drogi mamy jakie mamy i 18' alu jest faktycznie dla auta, którym się jeździ od święta. Szkoda zawieszenia na takie koła...

Witam, trochę mnie w tym wątku nie było, więc nadrobię zaległości. Alfa sprawuje się jak na razie wyśmienicie (i oby tak dalej). Od sierpnia 2012 zrobiliśmy prawie 10.000 km. Średnie spalanie przy jeździe normalnej i w 90% miasto wynosi 8-8,5 litra (przeliczane z dystrybutora). Poniżej lista co zrobiliśmy odkąd jest w naszym posiadaniu:

- opony zimowe Triangle 205/55/16 (jeździ się dobrze, ale wyważyć to...masakra)
- żarówki stopu
- żarówki H7
- sprężyny gazowe tylnej klapy
- zamontowana osłona pod silnik
- wymieniona guma na pedale sprzęgła
- żarówka H6W
- sprężyny tył (powrócił seryjny zawias, który dostałem razem z samochodem od poprzedniego właściciela)

Tak teraz autko wygląda. Wiem w porównaniu z wersją na 18" i glebie słabo, ale ta zima jeszcze bardziej mi udowodniła że gleba jest dobra, ale nie do miasta :). Mi się bardzo podoba. Jest przede wszystkim wygodnie :).

mms_img-969429909.jpg

Wpakowałem na tył skrzynię Magnata, ale zajmowała za dużo miejsca, więc pojawił się seryjny subwoofer

sub.jpg a tak po oklejeniu DSC_0445.jpg

Alfa dostało ostatnio nowy olej i komplet wszystkich filtrów. Moim zdaniem po zmianie z Selenii na Motula baaaardzo poprawiła sie kultura pracy silnika, jest ciszej i jakoś tak bardziej miękko.

DSC_0439.jpg

Poniżej felgi na których stanie w lecie

07012013735.jpg

Chętnie wkleiłbym jeszcze skan wykresu z hamowni, ale nie mogę się doprosić Pana Marcina o przesłanie mi go.

Teraz plany:

- malowanie ramion wycieraczek (czarny mat)
- poprawki lakiernicze (wypiaskowane progi)
- odświeżenie lakieru (jeżeli budżet pozwoli w profesjonalnej firmie)
- naprawa podgrzewania fotela kierowcy
- dokładki a'la Sport Pack (Plastbike) lub oryginały

Następny wpis i fotki pewnie na wiosnę jak autko będzie wymyte, wysprzątane i na nowych felgach ;)

Ostatnia edycja:
Porównywałeś nakładki z Plastbike z tym ze Sportpacka?

Jestem ciekaw czy na aucie faktycznie wyglądają jak kopia czy jednak się czymś różnią.
Planuje z Plastbike założyć do siebie bo 350-400zł i do malowania za sportpackowe to lekka przesada.

Porównywałeś nakładki z Plastbike z tym ze Sportpacka?

Jestem ciekaw czy na aucie faktycznie wyglądają jak kopia czy jednak się czymś różnią.
Planuje z Plastbike założyć do siebie bo 350-400zł i do malowania za sportpackowe to lekka przesada.

http://www.alfa156.pl/alfa-romeo-156-2-5-v6-marekm/

Na tej Alficy są progi Plastbike, na końcu jest link do galerii. Moim zdaniem wyglądają ok. Ja niestety przez plany wakacyjne będę to musiał chyba odłożyć na następny rok.

Dzięki pomocy użytkownika "nietyx" (pozdrowionka i jeszcze raz dzięki) udało się zdobyć wykres z hamowni

wykresu.jpg

Na szprychach będzie prezentować sie wspaniale. A wiadomo, 18" to hardcore na nasze drogi. Powodzenia !

Amortyzatory
Powrót