Choć sam nie jeżdżę alfą to zdarza mi się prowadzić takie dyskusje typowe argumenty jakich używam to coś w tym stylu:
1. alfa nie musi być bezawaryjna, alfa musi dawać frajdę. Czasami dodaję bezawaryjnych aut jest sporo, ale tylko alfa daje frajdę z jazdy.
2. Co z tego że twój samochód zawsze jeździ, jak wszędzie się nim wstyd pokazać – ale to jak mi ktoś dopiecze, albo wyśmiewa się z mojego fiacika.
3. Jak ktoś mówi że w samochodzie tylko liczy się niezawodność rzucam przykład z rosyjskim traktorem – bardzo niezawodny, a jakoś mało ich na ulicach.
4. Zdarzyło mi się że ktoś powiedział, że BMW jest ładniejsze od AR – wystarczył uśmiech politowania i zrozumiał swój błąd.
5. Często używam też argumentu jakości. Tzn wprawdzie alfa i generalnie włoskie samochody nie słyną z wysokiej jakości, to jednak widać ciągły i systematyczny wzrost jakości, a w przypadku konkurencji jakość ostatnio spada i dokładnie nie wiadomo czy alfa która właśnie opuszcza fabrykę nie jest już wyższej jakości niż schodząca z taśmy Toyota.
6. Gadka że włosi nigdy nic dobrego nie zaprojektują albo nie zrobią – bardzo często to spotykam. Odpowiedź to kilka nazwisk pokazujących rotację w koncernach i pytanie jaki jest kraj pochodzenia samochodu (tu dowolny przykład, ale mój ulubiony to akurat Kia Ceed – firmowany prze koreańską markę, zaprojektowany między innymi w Niemczech przez inżynierów z europy (w tym Włochów), tam też badany, montowany na Słowacji, a części są dostarczane z całego świta. Więc to jest auto Słowackie, Niemieckie, Koreańskie czy jakie?)
7. Czasami lubię wtrącić coś o rozwiązaniach technicznych, to zwłaszcza dla zwolenników niemieckiej i japońskiej technologii – zawsze im trochę mina bladnie jak się ich uświadomi że do masowej produkcji Common Raila właśnie wprowadzili włosi. Zdarzają się też tacy, których zdziwienie ogarnia na wieść, że alfa powszechnie stosuje zawieszenie wielowahaczowe lub wariator faz rozrządu – tu głównie fani japońskich marek.
A tak właściwie to bardzo lubię taki kłótnie, zawsze skłania mnie to do szukanie informacji na temat AR