W Alfie Romeo 33 ssanie?...

• Autor wątku Autor wątku bassman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bassman

Guest
Problem polega na tym ze mam klopoty z odpalaniem auta po nocy kiedy jest chlodno.
Odpali, wejdzie na 1000 do 1200 obr/min i spada do 500 potem juz tylko gasnie.
Jak jest cieply silnik to pali bez problemu, jak zimny to zeby nie gaslamusze sie wspomagac lekko wcisnietym pedalem gazu.
Rozumiem ze powinno byc cos na zasadzie ssania, zwiekszajace dawke paliwa by nie pozwolic zgasnac silnikowi.
Co jest odpowiedzialne za to w silniku 1.7 IE na boschu motroniku mp3.1 ?
Jakis czujnik temperatury silnika, temperatury cieczy chlodzacej, temperatury kolektora ssacego, jakis przeplywomierz?
Potrzebuje jakas podpowiedz bo na silnikach z wtryskiem bezposrednim sie dopiero ucze, z gaznikami sobie radze bezproblemowo, ale tu ich brak.
Pozdrawiam.

hehehe szukaj w kolektorze czujnika z niebieską końcówką :) on jest odpowiedzialny za ssanie

Dobra, znalazlem, jak go sprawdzic? To jest czujnik rezystancyjny temperatury?
Czy jaki?

Może po prostu w dolocie jest nieszczelność i silnik dostaje za dużo powietrza w stosunku do paliwa? U mnie tak było, w alfie 75. Po klejeniu węża gumowego było pare miesięcy dobrze, ale w końcu znowu popękało i zaczął nawet dławić się na wybojach. ;) Po wymianie tego węża nic się nie dzieje.

Sprawdź, czy opaski są podokręcane, czy przewód gumowy idący od filtra powietrza do kolektora nie jest dziurawy. U mnie tak było. Oczywiście, przyczyną może być coś zupełnie innego.

bassman napisał:
Dobra, znalazlem, jak go sprawdzic? To jest czujnik rezystancyjny temperatury?
Czy jaki?
Tak to jest czujnik rezystacyjny temperatury ale ja najperw wyczyscil bym "silniczek krokowy" odpowiedzialny za dawke powietrza na biegu jalowym.!!!!

podaj mi dokladnie jaki to silnik i rocznik a napisze ci jakie powinien miec wartosci. ale jak ktos juz napisal poszukaj lewego powietrza .bo wszystko na to wskazuje

piotriix napisał:
podaj mi dokladnie jaki to silnik i rocznik a napisze ci jakie powinien miec wartosci. ale jak ktos juz napisal poszukaj lewego powietrza .bo wszystko na to wskazuje
1.7 IE 8V 1992r reszty nie wiem.

Dokladnie ten model, na elektronice Boscha.
Gdzie dokladnie szukac tego silniczka krokowego?
Jak to wyglada?
Jesli chodzi o przepustnice to ja mam ja na lince wiec tam raczej nie ma silniczka krokowego.

podaj mi jakiej firmy jest ten czujnik. bosch przy ok 20 st to 2500 ohm ford to 38000 ohm renix to 290 ohm czyli silnik zimny nie odpalany na zewnatrz ok 20 st sam w cieniu

ups, siwy144,

Wybrany załącznik już nie istnieje

404 File Not Found: The File files/c1057927_5_766.jpg does not exist.

jakiś błąd

bassman, no i co z tym zapalaniem na zimnym silniku??? Zrobiłeś ???

bassman, no i co z tym zapalaniem na zimnym silniku??? Zrobiłeś ???

Nie mam kiedy i sie tak mecze jeszcze, jak zrobie to napisze :wink:

Amortyzatory
Powrót