[Giulia] Veloce TI Misano Blue Carbon pack

gruby19

Nowy
Giulia Veloce TI
Witajcie

Do tej pory byłem użytkownikiem BMW, ale nadszedł czas na zmiany.
Szukałem czegoś małego (hatchback/coupe), mocnego (+300KM), w stonowanych kolorach (Biały/Szary). Po przefiltrowaniu portali aukcyjnych, do finału dotarło Audi S3, oraz Giulia Veloce, która nie spełniała, żadnego z powyższych wymagań.

Jazda próbna Veloce rozwiała wszelkie wątpliwości - piękne wnętrze, obszyte skórą w każdym możliwym miejscu i prowadzenie, które bije na głowę BMW - ciasne ślimaki pokonywane z dużą prędkością, bez najmniejszej utraty przyczepności potrafią zrobić wrażenie. Co prawda wygląd zewnętrzny nie robił wrażenia (szary kolor na szary felgach 18"), ale wiedziałem, że konfig w który celuje będzie trochę ładniejszy. Wycieczke zakończył niemiły akcent - przegrany wyścig od świateł z... Audi S3.

To sprawiło, że godzinę później siedziałem w testowej S3 - auto poprawne w każdym calu, aż do przesady. Jest szybkie, świetnie się prowadzi, jest bardzo dobrze wykonane, ale nie ma w sobie tego czegoś. Sportowy wydech i dźwięk silnika których zupełnie nie słychać w kabinie. Deska rozdzielcza prosta i nudna jak w seatach sprzed 10 lat. Pozycja za kierownicą nie ma nic wspólnego z autem sportowym. Auto przestarzałe technologicznie, bo produkowane już od 7 lat. Szare i nudne - niezauważalne na ulicy. Cały czas zastanawiałem się na co ja wydaje te pieniądze...

No I jest.. odebrana dwa dni temu.
Miało być auto do produkcji, miało być Trofeo White, ale ponieważ czas oczekiwania wynosił 4 miesiące, a ja potrzebowałem auta na już, zacząłem przeszukiwać stock.
Wytypowałem dwie sztuki - Trofeo White lub Misano Blue z pakietem Performance. Biały jest piękny, ale w sumie białe miałem BMW. Misano totalnie nie w moim stylu, ale za to z kompletnym wyposażeniem. Dylemat był poważny, ale obejrzałem kilka filmów, poczytalem kilka postów i stwierdziłem, że z wyposażenia korzystam ja, a kolor jeżeli mi się nie spodoba, to chociaż będzie podobał się innym. A więc Misano.

Kiedy podjechałem pod salon i zobaczyłem jak ją szykują do odbioru to wszelkie wątpliwości minęły. Wściekły błękit, z mnóstwem carbonowych dodatków i żółtymi zaciskami wygląda genialnie niemal w każdym świetle. Przechodnie odwracają głowy na ulicach niezależnie od płci i wieku. Na światłach inni kierowcy odwracają głowy, a ja po każdej wycieczce obchodzę auto dookoła. Czasem myślę, że aż zbyt mocno kłuje w oczy :) Wnętrze genialne w każdym aspekcie - wygoda, ergonomia, design. Wszędzie skóra i carbon. Szkoda tylko, że drzwi zamontowali w złym miejscu :)

Najważniejsze dla mnie wyposażenie:
  • Pakiet Carbon
  • Szpera
  • Aktywne zawieszenie
  • Audio Harman Kardon
  • Adaptacyjny tempomat
  • Pakiet Asystent Kierowcy Plus
  • Apple CarPlay
  • Alfa Connect Nav 8.8"
  • Fotele z regulacją w 8 kierunkach
  • Siedzenia z QV
  • Deska rozdzielcza obszyta skórą

Podsumowując - kupiłem auto, które jest dla mnie zbyt duże, zupełnie nie wykorzystam jego funkcjonalności, ale robi ogromne zamieszanie na ulicy i sprawia niesamowitą frajdę z prowadzenia :)

Plany na przyszłość?
W drodze jest już CatBack Ragazzon - w ciągu dwóch dni powinien zawisnąć pod autem. Wtedy będę spełniony w 100%.
Zamówiłem wersję z Carbonowymi końcówkami, ale zastanawiam się czy nie zostawić fabrycznych, bo bardzo mi się podobają.

Enjoy!

Załączniki

• IMG_3751.jpg
    IMG_3751.jpg
    55.1 KB · Wyświetleń: 2
  • IMG_3768.jpg
    IMG_3768.jpg
    49 KB · Wyświetleń: 2
  • IMG_3756.jpg
    IMG_3756.jpg
    100 KB · Wyświetleń: 3
  • IMG_3767.jpg
    IMG_3767.jpg
    32.5 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_3779.jpg
    IMG_3779.jpg
    95.4 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_3778.jpg
    IMG_3778.jpg
    211.3 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_3777.jpg
    IMG_3777.jpg
    190.4 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_3776.jpg
    IMG_3776.jpg
    98.6 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_3775.jpg
    IMG_3775.jpg
    169.1 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_3773.jpg
    IMG_3773.jpg
    184.8 KB · Wyświetleń: 2
  • IMG_3772.jpg
    IMG_3772.jpg
    194.5 KB · Wyświetleń: 2
  • IMG_3769.jpg
    IMG_3769.jpg
    175.1 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_3771.jpg
    IMG_3771.jpg
    233.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnia edycja:
Śliczna! Zazdraszczam konfiguracji. Gratulacje wyboru i witamy w rodzinie! Zgadzam się z każdym słowem które napisałeś :rolleyes:

Zapytam z ciekawości - jak różnica w cenie między Veloce TI a S3 w wyposażeniu które chciałeś? Pomijam fakt że to 2 różne segmenty.

Ostatnio znajomy z Cupry mi marudził, że ma ciasno, że dużo wygodniej mam w Giulii niż on. Cóż, trzeba było nie brać kompakta ;)

Zapytam z ciekawości - jak różnica w cenie między Veloce TI a S3 w wyposażeniu które chciałeś? Pomijam fakt że to 2 różne segmenty.

Praktycznie żadna. S3 w stocku, w podobnej konfiguracji co Veloce kosztuje tyle samo, czyli ~230tyś. Dużo, ale w Veloce widzisz, gdzie są te pieniądze, a w S3 nikt nie uwierzy, że tyle zapłaciłeś.

No i brawo dla Pana, bardzo ładna sztuka, co do wrażenia jakie opisałeś podpisuje się pod niem "obiema ręcyma". Mam identyczne odczucia jak jeżdżę A5 żony, auto naprawdę ok, ale jak wsiadam do mojej to i odpalam to od razu mi się banan na gębie robi:)

Gruby, Twoja Gulia wygląda na prawdę obłędnie!
Też początkowo nie byłem do tego kolory przekonany, ale ostatnio podoba mi się coraz bardziej. U Ciebie dobrą robotę robi też ten karbonowy pakiet!

Pokarzesz środek? ;)

Szukałem czegoś małego (hatchback/coupe), mocnego (+300KM), w stonowanych kolorach (Biały/Szary). Po przefiltrowaniu portali aukcyjnych, do finału dotarło Audi S3, oraz Giulia Veloce, która nie spełniała, żadnego z powyższych wymagań.

Ewidentnie na rynku istnieje luka, której nikt nie zapełnia… Przeszedłem niemal identyczną drogę. Hatchbacka nie chciałem a z coupe wybór praktycznie nieistniejący. Pod koniec rozważałem A3 w sedanie, ale ostatecznie zdecydowałem się na Giulię (i prawie skończyłem z Veloce :D ).

Podsumowując - kupiłem auto, które jest dla mnie zbyt duże, zupełnie nie wykorzystam jego funkcjonalności

No i tutaj też mamy dokładnie tak samo :D

Śliczna bella, niech służy i cieszy!

Zamieszczam zdjęcie wnętrza - jedyne jakie mam :(

IMG_3765.jpg

boska... za każdym razem jak widzę Giulię na ulicy to mi tętno rośnie... Z żadnym innym autem tego nie mam - oddałbym dwie nerki za taką, za długo bym pewnie nie pożył, ale byłoby warto...:rolleyes: Wspaniały wybór... Owszem niemiecka konkurecja jest do bólu poprawna, może lepiej wykonana, może ma więcej bajerów... ale nie ma tego "czegoś" co przyspiesza bicie serca na sam widok i mieć nie będzie...

Ostatnia edycja:
Piękna. Super kolor, środek świetny. Mam nadzieję, że będzie Cię co najmniej cieszyła tak długo jak mnie. Giulie mam już ponad dwa lata i 43 tyś km i jeszcze ani razu mnie nie zawiodła a jazda to czysta przyjemność i to chyba najbardziej definiuje ten samochód. Miałem jakiś czas 330i xdrive i teraz nawet nie obejrzał bym się za BMW. Alfa daje mi o wiele radości z jazdy plus wygląda świetnie. Chciałbym tylko kiedyś mieć Q :). Niedawno dołożyłem kierownicę właśnie z tego modelu i pięknie dopełnia mi wnętrze, do czerwonej skóry pasuje idealnie!

Piękna...konfiguracja jak marzenie. Kolor jest boski i świetnie wygląda z żółtymi zaciskami:congrats:

Świetnie opisana historia zakupu :) Auto oczywiście piękne i dobrze wyposażone :)

Siedzi! :)
Trochę mocno końcówki wystają... mogłyby z 5cm mniej, ale chyba nie da się tego regulować.

IMG_3896.jpg
IMG_3898 2.jpg

Bardzo pozytywne, chociaż mogę opisać tylko te wewnątrz, więc nie wiem czy to odczucia samego wydechu czy wydech + podbicie z głośników, ale:

W środku jest bardzo przyjemnie, jest głośniej, bardniej basowo na wolnych obrotach przy spokojnej jeździe w mieście nie czuć żadnej różnicy, ale jak obroty wchodzą powyżej 2k rpm zaczyna warczeć i buczeć. W żadnym zakresie obrotów dźwięk nie jest uciążliwy - ani barwa, ani głośność. Dźwięk zachęca do jazdy na wyższych obrotach niż do tej pory. Przegazówki przy redukcji dużo fajniejsze.

Na zewnątrz słyszałem tylko na postoju i start jest dużo głośniejszy, przegazówka na wolnych obrotach jest fajna, basowa, na wyższych na pewno głośniejsza, ale barwa dźwięku raczej jak w fabrycznym no i strzał przy odpuszczeniu gazu jak na filmikach.

Mi barwa dźwięku odpowiada, jest głośniej i bardziej basowo, ale bez utraty komfortu.
Jak się catback wypali to może wpadnie środkowy, ale raczej homologowany.

Większy problem mam ze starym wydechem... muszę go do końca tygodnia zabrać z serwisu, ale nie wiem jak ani dokąd :D

Veloce w zimowym setupie
PSW Dubai Gloss Black 18" + Pirelli SottoZero 3 225/45 AR RF

1.jpg
2.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
8.jpg

Dlaczego czarne felgi? Jakoś tak pusto przez nie w nadkolach ;) Ale poza tym wyglad bomba, ładnie się świeci i jeżeli jest coś czego Alfie zazdroszczę to kolorów ;)

Dlaczego czarne felgi? Jakoś tak pusto przez nie w nadkolach ;)
Moim zdaniem nie. Idealnie komponują się z carbonowymi dodatkami i czarnymi listwami. Srebrne by nie pasowały do niczego, a szare są na lato i chciałem coś innego. Z tych jestem zadowolony w 100%. Pozostaje tylko dopasować dekielki AR.

Veloce w zimowym setupie
PSW Dubai Gloss Black 18" + Pirelli SottoZero 3 225/45 AR RF
Jesteś zadowolony z opon? Właśnie się do takich przymierzam. Jak z przyczepnością i głośnością, przy dużych prędkościach? Słychać je mocniej niż letnie?

Amortyzatory
Powrót