• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] VDC / Hill Holder Unavailable - czyżby problem rozwiązany ???

carramba

Nowy
Auto
signiore Giuseppe Busso
Po niedawnym zakupie AR 159 przywitał mnie po około 150 przejechanych km, komunikat VDC... i tak dalej, wszyscy wiedzą o co chodzi. I tak jeszcze ze 3 razy, teraz wiem dlaczego gościu sprzedał... ;) Postanowiłem sprawdzić o co w tym chodzi a więc, najpierw FES ale niewiele mi podpowiedział, potem demontaż wyłącznika (czujnika) pedału sprzęgła, rozebrany na czynniki pierwsze nie stwierdziłem żadnych powodów dla których, to on miał by być sprawcą problemów z VDC ( styki czyste, sprężynki całe, przy pełnym wciskaniu i wyciskaniu miernik odzczytuje prawidłowo pozycję 0/1), więc zacząłem analizować dalej i skupiłem się na owym pedale sprzęgła, zauważyłem, że pedał sprzęgła w pozycji ,,swobodnej'' (czyli go, nie naciskamy) ma pewien nieduży luz, na oko rzędu 0,5 do 1,0 cm i pomyślałem, że istnieje możliwość, że ten luz może przyczyniać się do nazwijmy to ,,niecałkowitego'' rozłączenia styków wyłącznika sprzęgła i stąd pojawia się komunikat VDC / Hill Holder Unavailable, ...do końca sam nie byłem tą teorią przekonany, ale w głowie krążyła myśl o jednej próbie, wydłużę trzpień wyłącznika sprzęgła, tak aby luz pedału sprzęgła nie wpływał na działanie wyłącznika, tzn, wycikał go bardziej niż dotychczas.
Wymontowałem wyłącznik (jakaś 1 min. roboty) i przewierciłem trzpień wyłacznika tak aby zrobić prowadzenie dla blachowkręta (M3), którego miałem pod ręką w garażu, potem wkręciłem blachowkręta i zamontowałem na miejsce. Przejechałem właśnie 1000 km po tej robocie i ani razu nie wyskoczył mi komunikat. Co o tym mysleć ???
Albo cud albo sedno sprawy. Temat zostawiam otwarty i przede wszystkim jako rozwojowy, sprawdzajcie także u siebie czy to rozwiązanie działa, wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.

attachment.php

Załączniki

• 20140510_113919.jpg
    20140510_113919.jpg
    154.4 KB · Wyświetleń: 2,961
To może być rozwiązanie. Podobny problem zdarza się w innych autach przy tempomacie. Tempomat jest automatycznie rozłączany gdy dostanie sygnał z ruszonego pedału sprzęgła lub hamulca (czyli czujnik wykrywa wciśnięty pedał). Efekt tylko jest taki że nie załączysz tempomatu. Nie znam genezy VDC ale jak najbardziej to brzmi rozsądnie. Skoro "widzi" wciśnięte sprzęgło (pomimo że tak nie jest) to może to się czasami gryźć. Pytanie tylko czemu błąd wywalał sporadycznie skoro luz był ciągły i tak duży? Może konflikt systemowy powstawał tylko przy pewnej kombinacji. Np wywala błąd bo głupieje jak ostro przyspieszasz a ecu widzi wciśnięte sprzęgło. To jedna z hipotez.

Nie chcę Cie zasmucić, ale...
Miałem też błąd z tego właśnie stycznika. Wymieniłem go i ten błąd się już nie pojawia.
Ale jeśli masz naraz błędy z hill holdera oraz vdc to podłącz kompa i się dowiesz. U mnie sypnęło błędami z czujnika ABS oraz skrętu. Po czym samo się naprawiło i od pewnego czasu jest spokój. Kwestia braku kontaktu albo woda podeszła...

Ten czujnik ma regulacje dlugosci trzpienia, tak samo jak czujnik hamulca.
Pozdrawiam

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2

FES u mnie nic nie pomógł, dlatego, że błąd się nie zapisał w programie. Objawy były takie, że tylko na zestawie wskaźników pojawiała się informacja i po jakimś czasie, albo w trakcie jazdy albo po wyłączeniu błędu już nie było, podsumowująć samo się psuło, samo się naprawiało. Wyłącznika nie wymieniałem, po po otwarciu go stwierdziłem, że tam nie ma prawa nic się zepsuć, najzwyklejsze styki, więć nie widziałem sensu zakupu nowego. Ja zgodzę się z kolegą marek230482, że to może, zaznaczam może, być błąd ,,systemowy'' czy też elektroniczny, dotknęło, musnęło, zaiskrzyło, raz sygnał dostanie innym razem nie i stąd takie wariacje. Zaznaczam, że nie twierdzę, że znalazłem przyczynę, ale tak jak pisałem wcześniej po przejechaniu około 1000 km z tym co zrobiłem, ani razu nie pokazał się błąd VDC,HILL itp., jeśli się pokaże to zamelduję. Na pewno jeśli FES pokazuje zapisany błąd, to też bym zaczynał od wyeliminowania tego co się zapisało w pamięci, tyle tylko, że ja miałem zero błędów.

Co do regulacji trzpienia, to albo coś przeoczyłem albo takiej regulacji nie ma, miałem wyłącznik rozebrany i nic takiego nie zauważyłem, ew. regulacja jest bardzo znikoma (niewystarczająca). Nie pamiętam.

U mnie pojawiało się Hill holder not available w dziwnych momentach - raz po gwałtownym hamowaniu, raz na dziurze na remontowanej Mogilskiej. Towarzyszył temu inny objaw (równie nieregularny) - brak możliwości uruchomienia silnika z wciśniętym sprzęgłem, musiałem wciskać hamulec (inaczej dłuższe przytrzymanie Start/Stop wyłączało całkowicie elektrykę). Komputer (z tego co pamiętam, to konkretnie centralka ABS) miał jednak zapisany błąd czujnika położenia sprzęgła, po wymianie czujnika nastał spokój.

Na pewno jeśli FES pokazuje zapisany błąd, to też bym zaczynał od wyeliminowania tego co się zapisało w pamięci, tyle tylko, że ja miałem zero błędów.
Świeci się kontrolka a nie zapisuje błędu??? Gdyby nie to że 159 ma CAN to bym w ciemno Ci pisał że robi Ci się zwarcie na zegarach i zapala Ci się kontrolka :) a przy CAN`ie to chyba nie jest możliwe...... nie mam pewności.

Taki wkręt to troszkę jak druciarstwo. a błąd najczęściej pojawia się przy słabym akumulatorze.

FES u mnie nic nie pomógł, dlatego, że błąd się nie zapisał w programie. Objawy były takie, że tylko na zestawie wskaźników pojawiała się informacja i po jakimś czasie, albo w trakcie jazdy albo po wyłączeniu błędu już nie było, podsumowująć samo się psuło, samo się naprawiało.

Błąd czujnika położenia sprzęgła to nie jest błąd typu Check Engine, zapisuje się w centralce ABS. U mnie były komunikaty, w komputerze zero błędów, dopiero połączenie z ABS pokazało cokolwiek.

Kablem ELM327 nie łączysz się tylko z silnikiem, musisz połączyć się z inną centralną za pomocą przejściówki TYP1 od Viakena lub takiego kabla z przełącznikami (poprawcie mnie jeśli się mylę), i tam znajdziesz ten błąd.

KKL z przełącznikiem albo mostkiem ogarnie wszystko oprócz CAN. A do CAN`a elm.

Tutaj mogę potwierdzić słowa kolegi. Miałem kiedyś dwa razy taką sytuację, że wyskoczył na desce błąd 'hill holder not available' i po podpięciu kompa MES nie widział żadnych błędów... Po ponownym uruchomieniu silnika kontrolka już się nie świeciła. Dziwne, ale prawdziwe.

Nie chcę krakać, ale może sterownik VDC zaczyna żyć własnym życiem.

Kablem ELM327 nie łączysz się tylko z silnikiem, musisz połączyć się z inną centralną za pomocą przejściówki TYP1 od Viakena lub takiego kabla z przełącznikami (poprawcie mnie jeśli się mylę), i tam znajdziesz ten błąd.

Nie mylisz się ale kal ktoś nie posiada adaptera i kabla z przełącznikiem może po prostu zrobić zworkę w kablu, pisałem gdzieś o tym w temacie kablu lub fesie.

Tutaj mogę potwierdzić słowa kolegi. Miałem kiedyś dwa razy taką sytuację, że wyskoczył na desce błąd 'hill holder not available' i po podpięciu kompa MES nie widział żadnych błędów... Po ponownym uruchomieniu silnika kontrolka już się nie świeciła. Dziwne, ale prawdziwe.

Nie było błędów w centralce ABSu?

No właśnie nie było żadnych błędów. Ale w sytuacji, gdy pojawiał się tylko komunikat 'hill holder...' oraz kontrolka trójkąta na desce. W przypadku awarii ABS błąd już naturalnie został zapisany.

No właśnie nie było żadnych błędów. Ale w sytuacji, gdy pojawiał się tylko komunikat 'hill holder...' oraz kontrolka trójkąta na desce. W przypadku awarii ABS błąd już naturalnie został zapisany.

U mnie tez nie było błędu.
Sytuacja jak u Kolegów. Ni z tego ni z owego nagły błąd HH VDC i ASR połączony z wyłączeniem ww. Nastąpiło to przy hamowaniu. Centralka VDC nie zanotowała błędów ale mam trop. U mnie co jakiś czas pojawia się błąd styku hamulca i zostaje zapisany w centralce silnika z adnotacją "nie aktywny". Mam tak juz dłuugo i nie bardzo się przejmuje bo stop świeci, choć kiedyś w końcu go naprawię bądź wymienię. Błąd ww systemów zniknął sam po ponownym uruchomieniu i przejechaniu kilkuset metrów. tak było 2 razy. Za każdym razem problem się pojawiał jak miałem skasowany błąd styku hamulca w centralce silnika. O ile błędu nie skasuje- wszystko działa i HH się nie wyłącza. Styk hamulca/ sprzęgła to dobry trop.

Ile ten wyłącznik kosztuje, że nie stać Was na wymianę?
Czujnik stopu jest dwu obwodowy - jeden na światło a drugi na ECU. Jak ECU dostaje sygnał hamowania a auto jedzie to ESP wywali błąd.

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Oj chyba jest regulacja:)
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2

Załączniki

• uploadfromtaptalk1400184010414.jpg
    uploadfromtaptalk1400184010414.jpg
    53.2 KB · Wyświetleń: 377
  • uploadfromtaptalk1400184019778.jpg
    uploadfromtaptalk1400184019778.jpg
    44.5 KB · Wyświetleń: 274
Amortyzatory
Powrót