[v6]która głowica to która

qdlacz007

Nowy
Auto
33 16V
Witam moje pytanie : która głowica jest prawa a która lewa w v6 stojącym w poprzek??

patrzy się na silnik od przodu czy od tyłu ??

Ta od ściany grodziowej to lewa.

OMG ludzie jak Wy oznaczacie strony w tym silniku! Jest dokładnie na odwrót! Przednia głowica to lewa a tylna to prawa. Są nawet oznaczenia odlane na tyłach głowic Destro i Sinestro. Strony silnika pozostają, z czasów jak był on ustawiony wzdłużnie, a strony w aucie określamy patrząc nań od tyłu!

OMG ludzie jak Wy oznaczacie strony w tym silniku! Jest dokładnie na odwrót! Przednia głowica to lewa a tylna to prawa. Są nawet oznaczenia odlane na tyłach głowic Destro i Sinestro. Strony silnika pozostają, z czasów jak był on ustawiony wzdłużnie, a strony w aucie określamy patrząc nań od tyłu!

jesteś 100% pewny ??

Dokładnie tak samo mi logika podpowiadała. ;) Wszak skrzynia biegów jest po stronie lewego przedniego koła.

I moja logika tak mi mówiła , ale jak parę osób powiedziało mi ze od chłodnicy jest prawa , to postanowiłem się upewnić.

No to mnie wprowadził w błąd gosc który sprzedawał mi uszczelki pod pokrywy zaworów :)
Człowiek uczy się całe życie :)

No to mnie wprowadził w błąd gosc który sprzedawał mi uszczelki pod pokrywy zaworów :)
Człowiek uczy się całe życie :)

dokładnie. Nie powiem gdzie mnie takich rzeczy uczyli, bo to wstyd, ale na zdrowy rozum patrząc to jest tak jak piszecie.

Ja jak kupywałem do swojej vałki uszczelke pod głowice to klijent tez mi sprzedał złą potrzebowałem lewą czyli ta od chłodnicy a ten mi dał ta od scianki grodziowej... :(
a kupywałem w sklepie gdzie tylko włoskimi częsciami sie zajmowali...

Dlatego lepiej mówic gł A (cyl 1-2-3), bądź B(4-5-6). Cylindry 1-2-3 są od ściany grodziowej.

ale jak kupujesz uszczelkę to jest tylko prawa , albo lewa :d a nie Ai B

Mam opakowanie z uszczelką i pisze tylko Testa cilindri - i jest ona na głowę A- wnioskując po zagięciach uszczelki pod osłonę klawiatury, która jest w komplecie. Żadnego oznaczenia kierunkowego na niej nie ma- tylko, że przeznaczone do AR 164 i 3.0 V6 6v.

Ale w przypadku lewa - prawa to tak jak siedzisz za kierownicą, a silnik byłby umieszczony wzdłużnie do kierunku jazdy. Tylko ta wiedza bardziej przyda się ludziom w sklepach, bo co z tego jak powiesz "lewa", a w sklepie zinterpretuje, że Ci chodzi o prawą. Podobna historia z reflektorami- kiedyś klosz do Actrosa kupowałem i facet przyniósł mi nie ten co trzeba.

BTW. Nie wymieniasz uszczelek parami?

Wiem że parami powinno się to zrobić , ale nie jestem pewny czy silnik nie jest przegrzany , więc na razie wymieniam jedną, jak będzie ok wymienię kolejną . Chyba że jest jakiś sposób na sprawdzenie silnika ??

Amortyzatory
Powrót