• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

V6 24v -strumiennica problem.

• Autor wątku Autor wątku QBA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

QBA

Nowy
Auto
ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v
Witam, mam drobny problem, a właściwie to dwa.

Katalizator w mojej alfce chyba powoli sie kończy, pomijając to że juz jakis czas temu potukł się bez żadnego uderzenia nim (przynajmniej ja sobie nie przypominam) przez jakiś czas brzęczał ale teraz przestał (chyba wydmychało ułamane elementy), mimo to zamierzam zastąpić go strumiennicą bo myślę że może być już przytkany.
Tutaj zaczynaja sie schody, nie wiem jaką strumiennice nabyć żeby była wystarczająca do tego silnika, możecie coś mi polecić ???
Mam jeszcze jedno "ale", wydawało mi sie aczkolwiek dokładnie tego nie widziałem że w katalizatorze jest umieszczona sonda lamda :|

A owszem jak jest jedna sonda przed katem to mozna kata wywalic jak sa dwie lub wiecej i za katem to lepiej nie wywalac bo beda podawane zle parametry i samochod moze zle pracowac. Ja mam jedna sonde przed katem i tez chce go wywalilc bo sie rozsypal. Nie wiem tylko czy wstawic rurke czy jakis tlumik przelotowy lub strumiennice.

Ja robilem kiedys taki eksperyment w swojej 155 wlozylem strumienice i efekt byl taki ze auto bardziej sie mulio, bylo glosne, dymilo i gorzej jezdzilo.Nie wiem jak w v6 ale ja nie polecam strumienic.

Ja mam zamiast kata zwykla rure. Auto nie muli tylko ma metaliczny dzwiek, ktory chce zlikwidowac i zastanawiam sie nad strumienica lub tlumikiem przelotowym.

witam!!! (jest post na ten temat tylko nie wiem w którym dziale)
mnie już niebawem czeka taka operacja,bo strasznie grzechocze katalizator.sonda w mojej jest przed katalizatorem,więc powinno być ok.

najlepszym rozwiązaniem będzie wstawienie w jego miejsce przelotowego tłumika w kształcie katalizatora (montowałem w kilku autach coś takiego).
można kupić takie tłumiki za ok 60zł.
wydech nie jest głośniejszy a silnik lepiej oddycha.

wstawiania rurek zamiast i wybijania bebechów kata nie polecam,obie opcje powodują nieprzyjemne metaliczne buczenie.

pozdrawiam!!!

ja ostatnio wstawiłem strumiennice... nie ma jakiś strasznych przyrostów mocy ale nie ma również żadnego metalicznego dźwięku a wręcz przeciwnie - cicho i ładnie słychać :)

Teraz chodzi mi po głowie coś innego, jak zobaczyłem ceny: tłumik srodkowy 800 zł plus końcowy 1480 doszedłem do wniosku że jeśli nie znajde jakiejś zadbanej używki to wstawie auto do intertuning.pl (firma mieszczaca się w moim mieście)
Oni robią całe wydechy przelotowe z kwasówki, przy zastosowaniu jakiś większych puszek może udało by sie osiągnąć jakis ładny dziwęk, nie żadnen łomot.
Niebawem jade tam pogadać, ale prosze was o wyrażenie waszego zdania, może macie jakieś doświadczenia w związku z takimi wydechami ???

Temat już był, wystarczy wpisać: "166 strumienica" w wyszukiwarce:
http://www.forum.alfaholicy.org/147...trumienica_zamiast_katalizatora_w_3_0_v6.html

No i w moim przypadku wniosek był taki, że ceny części oryginalnych (kat, tłumik itd.) były tak wysokie, że taniej wychodziło wykonanie dedykowanego wylotu w firmie tuningowej :)

Ale jak musisz wymienić sam katalizator to za 800zł chcieli mi dorobić, jakaś firma w Polsce wykonuje na zamówienie pod konkretne auto i silnik. To chyba nie jest tak źle. Nie mam na nich namiarów, ale tak gdzie robią tłumiki na pewno wiedzą.
Aha, i w moim przypadku było to najlepsze wyjście bo ja miałem 2 sondy, przed i za katem, mimo że rocznikowo (2000r) powinna mieć tylko jedną sondę :confused: No ale miała dwie.

Teraz chodzi mi po głowie coś innego, jak zobaczyłem ceny: tłumik srodkowy 800 zł plus końcowy 1480 doszedłem do wniosku że jeśli nie znajde jakiejś zadbanej używki to wstawie auto do intertuning.pl (firma mieszczaca się w moim mieście)
Oni robią całe wydechy przelotowe z kwasówki, przy zastosowaniu jakiś większych puszek może udało by sie osiągnąć jakis ładny dziwęk, nie żadnen łomot.
Niebawem jade tam pogadać, ale prosze was o wyrażenie waszego zdania, może macie jakieś doświadczenia w związku z takimi wydechami ???

z Częstochowy masz niedaleko do Siemianowic - ja tam robiłem cały układ od kolektora do tego samego silnika -> Alfa Romeo 156 V6 exhaust | Że niby blog i mogę ich z czystym sumieniem polecić.

Aha, i w moim przypadku było to najlepsze wyjście bo ja miałem 2 sondy, przed i za katem, mimo że rocznikowo (2000r) powinna mieć tylko jedną sondę No ale miała dwie.

Pewnie miałeś wersje wykonaną po październiku 2000 a tm urwali łobuzy 2 konie i zostało 188 a że robili to ze względu na ekologie to pewnie dlatego załozyli druga sonde za katem.

z Częstochowy masz niedaleko do Siemianowic - ja tam robiłem cały układ od kolektora do tego samego silnika -> Alfa Romeo 156 V6 exhaust | Że niby blog i mogę ich z czystym sumieniem polecić.

Ile płaciłeś za całość wliczając robote i materiał, chciał bym miec jakies porówannie bo u mnie szykuje się raczej coś pośrednio między 2- 2.5 tys

I jak z autem, dziwięk przy niskich/wysokich obrotach ??? spalanko chyba się nie zmieniło ???

Ostatnia edycja:
Ile płaciłeś za całość wliczając robote i materiał, chciał bym miec jakies porówannie bo u mnie szykuje się raczej coś pośrednio między 2- 2.5 tys

2500 w tym gratis zrobili łącznik "portek" + wejście na lambdę (jak się okazało po modyfikacji speców z Krakowa, były w słabym stanie) + łącznik elastyczny.
Generalnie panuje opinia, że są drodzy, ale za tą wysoką cenę dostajesz naprawdę dobrą jakość usługi.

I jak z autem, dziwięk przy niskich/wysokich obrotach ??? spalanko chyba się nie zmieniło ???

seria to to nie jest :) dodatkowo ciężko mi oceniać, bo wcześniej miałem też nie seryjny tłumik ale oczywiście jest trochę głośniej, chociaż ja nie zwracam zupełnie na to uwagi (a nie mam radia, także słychać u mnie wszystko) :)

---------- Post dodany o godzinie 15:34 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:28 ----------

aha i jeszcze jedno - zamiennik katalizatora ma normę euro3 - więc nie ma problemu na przeglądzie.

witam!!! (jest post na ten temat tylko nie wiem w którym dziale)
mnie już niebawem czeka taka operacja,bo strasznie grzechocze katalizator.sonda w mojej jest przed katalizatorem,więc powinno być ok.

najlepszym rozwiązaniem będzie wstawienie w jego miejsce przelotowego tłumika w kształcie katalizatora (montowałem w kilku autach coś takiego).
można kupić takie tłumiki za ok 60zł.
wydech nie jest głośniejszy a silnik lepiej oddycha.

wstawiania rurek zamiast i wybijania bebechów kata nie polecam,obie opcje powodują nieprzyjemne metaliczne buczenie.

pozdrawiam!!!
Zgadzam się w 100% takie tłumiki w obudowie katalizatora są najlepsze strumienice są dla pancerwagonów .Strumienica powoduje szybszy przepływ spalin do kolejnych tłumików w pancerwagonach są one prawie puste i spaliny wylatują z hukiem. W naszych Cudach są one bardzo dobrze wygłuszone dlatego nie radzą sobie z wydalaniem takiej dużej ilości spalin. Wystarczy popukać w końcowy tłumik passata lub golfa i porównać z dźwiękiem końcowego w naszych ALFACH. Wiem ponieważ pracuję w firmie sprzedającej układy wydechowe.

A ja sie troche wkurzylem bo po wydlubaniu kata (byl rozsypany) pojawily sie jakies dziwne przydzwieki metaliczne przy mocnym dodaniu gazu i najczesciej przy 3tys obr. Zauwazylem tez ze przy ruszaniu z szarpnieciem (bez duzej ilosci gazu) i na wybojach odzywa sie ten przydzwiek Shocked W zwiazku z tym wywalilem zupelnie kata wstawilem tlumik przelotowy w warsztacie na harfowej (ich wlasny wyrob) oraz wywalilem tylny tlumik bo cos w srodku brzeczalo i wstawilem ASMETA. No i co z tylu cos tam sobie buczy delikatnie taki troche zbasowany dzwiek ale delikatnie wiec ogolnie moze byc ale metaliczne przydzwieki sa nadal tylko w mniejszym stopniu Shocked

Macie pomysly co to kurdelebele jest? Rolling Eyes

Strumienica ,nie dymi ,nie muli ,nie ma metlicznego dzwieku trzeba tylko umiec dobrac i zamontowac odpowiednia( nie za 50 zl w obudowie katalizatora od Super Sprzedawcy z alledrogo) proponuje skorzystac z firmy
Michael Tuning System jest naprawde firma ktora zna sie na zeczy. Ja mam od nich strumienice szczelinowa. Wykonanie i pomoc w doborze jest na ocene celujaca. Jednak zeby uzyskac odpowiednie efekty trzeba niestety z czasem ale najlepiej od razu zmienic uklad dolotowy jest to podstawa przy strumienicy. Same zamontowanie strumienicy moze dac mierne efekty bo powietrze bedzie chcialo szybciej wylatywac ale nie bedzie mialo z kad go ciagnac. Ja mam 2.0 TS strumienice szczelinowa sr. 50 cm (do silnikow 2L) i wyzucony orginalny dolot do filtra powietrza od TS i wstawiona rure dolotowa od 2,5 V6. Efekt autko ma fajny poglos boxera po wcisnieciu gazu do konca, lepiej zbiera sie od nizszych obrotow, cichutki ale gdy sie wkreci na obr potrafi rasowo rozedrzec morde :D. Wydech koncowy mam seryjny.
Powodzenia w modyfikacjach ;)

Amortyzatory
Powrót