• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Uszkodzony zamek w drzwiach

• Autor wątku Autor wątku dasio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

dasio

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.0 TS
Witam. Niespodziewanie w drzwiach od strony kierowcy prawdopodobnie padł mi zamek. Jak otwieram od środka mam problemy z zamknięciem drzwi , w ogóle nie zaskakuje. Poza tym rączka już nie jest taka sprężysta jak być powinna. Zastanawiam się więc czy konieczna jest wymiana całego zamka czy może tylko wymienić linkę o ile jest to możliwe?
Dziękuję z góry za odpowiedzi.

raczej cały zamek, zabawa jest nieopłacalna. zamek jest w cenie ok 170 - oryginał na allegro.

Witam po raz kolejny. Zamek zmieniony, odebrałem auto i pomyślałem że jest ok. Niestety nie jest. Otóż po zamknięciu drzwi z kluczyka drzwi się zamykają po czym otwierają się. I tak w kółko. Auto jest u mechanika i wygląda na to że sobie nie poradził. Macie jakieś pomysły?

Ja mam podobny problem, jak kupilem auto to prawe tylne drzwi nie reagowaly na centralny zamek, przy zaykaniu jak i otwieraniu blokowaly sie i zamki odskakiwaly, teraz juz prawy tyl wogule sie nie otwiera ani od srodka ani od zewnatrz - cos sie zablokowalo. A na dodatek w lewych z tylu tez cos sie stalo i od zewnatrz nie da sie otworzyc:((. Czy to wada tych samochodow?? Jeszcze nie zagladalem bo to tyl a zadko woze pasazerow ale bede musial w koncu sie tym zajac wiec z checia sie dowiem co to moze byc...

Najprawdopodobniej siadł silniczek sterujący centralnym zamkiem (a dokładniej komutator w tym silniczku), najlepiej rozebrać drzwi i wtedy wszystko się wyjaśni w dziale zrób to sam jest manuał jak rozebrać drzwi i drugi jak naprawić sam zamek.

sqadak napisał:
najlepiej rozebrać drzwi i wtedy wszystko się wyjaśni w dziale zrób to sam jest manuał jak rozebrać drzwi i drugi jak naprawić sam zamek.
Problem w tym ze chyba ciezko rozebrac drzwi jezeli nie mozna ich otworzyc...

Czytam ze zrozumieniem, u mnie mam taki problem ze drzwi nie moge otworzyc ani od zewnatrz ani od środka. Liczylem na pomoc, moze mial ktos juz taki problem? Nie wiem nawet jak sie do rozebrania zabrac w takiej sytuacji...:(

A ja mam takie pytanie. Czy jak wymienię zamek od kierowcy na nowy czy nie będzie jakiś problemów z centralnym zamykaniem.

JEżeli założysz nową używke lub nową nówke ze 166 to nei będzie żadnych problemów z centralnym. Sam osobiscie zmienialem zamek w drzwiach kierowcy na uzywke z innej 166 bo mi nie ryglowało tych drzwi z pilota(padł silownik) i ładnie działa:) Rygluje elegancko.

Albo tańszym kosztem- podokładać we wszystkie drzwi uniwersalne siłowniki. Koszt 50zł na 4 furtki.działa tak samo,koszt mniejszy od jednej niepewnej urzywki a alledrogo. A montarz banalnie prosty i satysfakcja gwarantiwana. Temat sam przerabiałem i dzięki chłopakom z forum naprawiłem to sam w 1 popołudnie

Amortyzatory
Powrót