• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

uszkodzony krokowy (wykryte na kompie)

• Autor wątku Autor wątku nerlo1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nerlo1991

Guest
witam byłem dzis moja alfa na kompie i wszystko było wporzadku poza silnikiem krokowym mechanik powiedził mi ze jest silnik krokowy do wymiany lub do naprawy (faluja mi obroty ciagle) i nie wiem co robic?? czy krokowy mozna naprawic czy sie kupuje nowy? a moze trzeba zrobic jakas adaptacje? bo on nic nie wiedział o zadnej adaptacji

Trochę dziwny ten mechanik. Nic nie wie o adaptacji krokowca, ale wie że jest on do wymiany. Lepiej poszukaj kogoś, kto się na tym zna bo inaczej wydasz duże pieniądze, a problem pozostanie.
Do zresetowania silnika krokowego potrzebny jest komputer z oprogramowaniem. Więcej na ten temat znajdziesz na forum, jak dobrze poszukasz. Może jest w Twojej okolicy alfaholik z kompem, który pomoże.

ja wyciagnełem przepustnice z silniczekiem i jest on cały czas uchylony troche? tzn przepustnica nie powinna byc zamknieta?

Jesli masz blad krokowca tzn ze jest zepusty i zadna adaptacja nie pomoze... Jesli wyjdzie ze jest zepsuty to mam taki na sprzedanie oryginalny bosha.

OK, to ja odkupie ten twój "uszkodzony".
- a jestem z Wrocławia, a ile ty chcesz ?

nie wiem czy jest uszkodzony nie wiem jak to sprawdzic ;/ po wyjeciu przepustnicy z silnikiem krokowym widze ze jest uchylona cały czas i przepustnica sie rusza troszke ok 1.5mm otwiera a dopiero pozniej reaguje na linke gazu

---------- Post dodany o godzinie 17:35 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:29 ----------

jezdziłem u mnie u mechanikow co maja kompy itp i zaden nawet nie wie o co chodzi z adaptacja silnika krokowego... kazdy mowi wymienic... jest ktos z okolic kto potrafi robic adaptacje?? ja mam ten niebieski kabelek i jakies programy ale mi ciagle wywala program i nie moge zrobic adaptacji ;/ a wy jaki program polecacie do adaptacji silnika krokowego??

- polecam alfadiag i nowy system operacyjny na notebooku lub stacji roboczej.
- najlepiej XP sp2, vin 7.0 pl lubi robić niespodzianki.
- na linuxie to nie pójdzie.

a mam pytanie czy jak mam zdjeta przepustnice z silnikiem krokowym moge stwierdzic jego uszkodzenie?? i jak to zrobic?

załozyłem dzis sama przepustnice bez krokowego w krokowy wpiełem wtyczke i samochod chodzi, obroty nie faluja wszystko ładnie smiga? czy mozna tak jezdzic:D co moze sie dziac jak tak bede jezdził i czy uszkodzony w takim razie jest krokowy silniczek??

wszystko ładnie smiga?
- to jest pytanie , czy to twój osąd.
- a czemu nie zabrać tego autka na jazdę próbną, wtedy zobaczysz co jest dobrze, a co inzynierowie alfy zapomnieli zrobić.
- takie testy robiłem z wyłączonym przpływomierzem.

no to chyba mowie zrobiłem samochodem 10km i chodzi bardzo dobrze nic juz nie szarpie, obroty łądnie stoja tylko jak mam obroty wciskam sprzegło to nie spadaja odrazu na tysiac tylko troszke wolnije niz powinni byc najpierw na 1200 i po sekundzie 1000 jest czy to znaczy ze musze kupic silnik krokowy?

czy kupić silnik krokowy,nie wiem,

- informacja od ciebie jest taka, "że byłem na kompie, pan coś powiedział , a najlepiej wymienić wszystko po kolei.".
- tak się nie robi diagnostyki, chyba że to ma być ten negatywny przykład.

- odczytuje sie błędy, archiwizuje, zapisuje.
- potem sie te błędy zeruje.
- robi sie diagnostyke aktywną, adaptację jeśli potrzeba i znowu sie błędy odczytuje , archiwizyje i zapisuje.
- dopiero teraz robi się analizę, podająć te wszystkie parametry !!!
- bez podania jakie były, są i bedą błędy trudno coś pomóc.
- ja bym juz dawno na twoim miejscu podłączył alfadiaga i sam zobaczył co jest z tymi błędami, parametrami.
- tylko proszę pamietaj, że dla mnie błędy to także złe parametry adaptacyjne w pierwszej kolejności.

Ostatnia edycja:
no wszystko ładnie pieknie... tylko wez to i podłącz ja probowalem unidiagiem czy jakos tak i mi ciagle program wywala wiec ciekawe jak mam to zrobic... byłem u mechanika wrzucił na normalnego kompa nie laptop i program... kasował błedy itp sprawdał wszystko stwierdził silnik krokowy odłaczyłem silnik krokowy tzn odkreciłem od przepustnicy i samochod chodzi dobrze

no to po sprawie, byłes , wykasowałes błędy, samochód dobrze chodzi.
- temat można zamknąć.

p.s.
- ja ci mówie czym sie robi diagnostykę , a ty mi odbijasz temat o Unidiagu.

albo ja pisze jak pijany albo ty nie potrafisz czytac!! mowie ze jeżdze na odkreconym silniczku krokowym od przepustnicy!! silnik krokowy jest luzem a do niego podpieta kostka i tyle... i samochod chodzi na odłaczonym silniku krokowym od przepustnicy

w koncu zwalczyłem moje felerne i nurtujace mnie obroty :)))))))))))) wymiana silniczka krokowego nic nie dała ale mała przeróbka przepustnicy owszem :)))))))))

u mnie np jak krokowy był przykrecony to przepustnica cały czas była uchylona wiec spiłowałem ten zabek co wychodzi z przepustnicy z tej strony tak aby sie domykała troszkeke spiłowałem przepustnica sie zamkneła i obroty piejknie spadaja na 1000 nic nie faluje nawet minimalnie!! jest lepiej niz kiedys :)))) wkoncu jestem zadowolony z mojej Alfy :)))))))

to jakie ty masz teraz obroty biegu jałowego? z tego co piszesz to masz 1000 a to nie jest idealna wartość...

Amortyzatory
Powrót