• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Usprawnienie spryskiwaczy szyby przedniej

Krajcok

Nowy
Czy w 147, 156, 166 też macie takie beznadziejne spryskiwacze szyby jak w Seicento?

Myslalem o zamontowaniu dysz zraszajacych, ale na allegro nie widze modeli do Fiata i AR.

Macie jakis pomysl jak to ugryzc? A moze podeszlyby do GT dysze ze 159, czy MiTo? (zakladam ze tam sa juz lepsze, nie te rodem z SC).

Niewiem jak u ciebie ale u mnie jest ok 12 dysz bo ksenony wali jak straz pozarna .

dobrym rozwiazaniem jest zalozenie dysz od uno. latwo je ustawic i ladnie sikaja a koszt niewielki

Niewiem jak u ciebie ale u mnie jest ok 12 dysz bo ksenony wali jak straz pozarna .

Watek dotyczy szyby przedniej.

---------- Post dodany o godzinie 12:19 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:19 ----------

dobrym rozwiazaniem jest zalozenie dysz od uno. latwo je ustawic i ladnie sikaja a koszt niewielki

Sikaja, a mnie chodzi o zraszanie, nie sikanie.

to pozostaje kombinowanie z dyszami z allegro. to ze nie sa do fiata czy AR nie znaczy ze nie da sie ich zamontowac. trzeba troche poglowkowac i pewnie sie uda.

U mnie w GT tez sika, a nie zrasza... Dopiero powyzej 110-130km/h zaczyna ladnie sie rozpraszac... no ale nie zawsze mozna sie rozpedzic do tej predkosci ;)
Jak znajdziesz jakies dobre dysze to napisz! Z checia tez wymienie.

Pozwolę sobie odświeżyć wątek
Czy ktoś montował w GT spryskiwacze mgłowe z innego auta ?

Przeszukaj forum, jest gdzieś watek o adaptacji spryskiwaczy mgłowych od octavii II

No właśnie szukałem ale tam jest do bodajże 166 i one wyglądają całkiem inaczej bo są montowane na podszybiu a nie na masce jak w GT

A propos mgłowych to czytałem, że jednak nie sprawdzają się przy dużych prędkościach (autostradowych), więc lepiej chyba zostawić.

Zamontowałem mgłowe w innym aucie, na codzień rewelacja, pięknie cała szyba spryskana przy dużo mniejszym zużyciu płynu. Ale faktem było, że powyżej 120km/h pęd powietrza zdmuchiwał tą mgłę w dół szyby co powodowało, że 3/4 szyby nie było oczyszczane. Jak ktoś jeździ głównie w trasie to nie polecam, natomiast w mieście rewelacja.

W 147 też są na masce... Tył działa bez zastrzeżeń, ale przód mam ustawiony tak, że pryska na 2/3 tak do 70km/h. Powyżej stówy ledwo dolatuje do początku szyby. Na postoju wiadomo leja dobrze. Wymieniłem wczoraj trójnik z zaworkiem zwrotnym (7667888 18zł ASO FIAT), sprawdziłem przewody, przedmuchałem dysze i bez poprawy... Pozostaje wymiana dysz i w ostateczności pompka co pewnie sobie daruje z racji jej kłopotliwego demontażu. Są uniwersalne dysze mgłowe ale czy przy prędkościach powyżej 100km/h dałyby rade to nie wiem bo dysze są umiejscowione dość daleko od szyby. Myślałem o dyszach 2 strumieniowych które mogłyby zwiększyć zasięg tylko nie wiem co by podpasowało bez większej rzeźby. Obecnie dysze 3 strumieniowe leją dość obficie ale przez to zbyt małym ciśnieniem no i te skrajne boczne leją po słupkach...

Ostatnia edycja:
Kupiłem spryskiwacze szyby przedniej z Octavii no i dupa :(
nie pasują bo otwory na masce są mniejsze, jak i zresztą same oryginalne spryskiwacze, i teraz nie wiem czy to ja mam jakieś inne otwory na masce czy to może z innego modelu Skody trzeba przekładać ?

Ostatnia edycja:
Wystarczyło przeczytać, że otwory trzeba poszerzyć. Naprawdę to takie trudne?

No poszerzyć to trzeba było ale w Alfie 166 a w GT ponoć nie, ale mogłem niedoczytać

I tak spryskiwacz przykryje dziurkę, tylko pytanie czy wąż będzie pasować.

Zapytam podobnie jak ktoś pod filmem na YT - jak kłopotliwy był przeszczep?
W miarę P&P czy rzeźba?

Dobry motyw, a sama adaptacja myślę że jakaś kłopotliwa nie będzie, w ostateczności kropelka i git :D

Amortyzatory
Powrót