• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Umiejscowienie pompy Selespeed/przewodów za błotnikiem

• Autor wątku Autor wątku rgr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rgr

Guest
Dostałem strzał w lewy przedni błotnik (dosyć lekki, uszkodzona w zasadzie jest sama góra błotnika i maska), no i pociekł mi płyn hydrauliczny. Zbiornik na pewno jest cały, nie ma śladu wycieku z przewodów przy zbiorniku itp.

I tu mam pytanie -- jak daleko jest umieszczona pompa czy inne ustrojstwa od błotnika? Skąd mógł ten płyn wyciec? (widzę ślady pod samochodem, na plastikowym nadkolu, ale z góry -- przy zbiorniku -- wszędzie jest sucho.

Pozdrawiam :)

Dostałem strzał w lewy przedni błotnik (dosyć lekki, uszkodzona w zasadzie jest sama góra błotnika i maska), no i pociekł mi płyn hydrauliczny. Zbiornik na pewno jest cały, nie ma śladu wycieku z przewodów przy zbiorniku itp.

I tu mam pytanie -- jak daleko jest umieszczona pompa czy inne ustrojstwa od błotnika? Skąd mógł ten płyn wyciec? (widzę ślady pod samochodem, na plastikowym nadkolu, ale z góry -- przy zbiorniku -- wszędzie jest sucho.

Pozdrawiam :)

Witam.

Kolego skąd wiesz ze wszystkie przewody są całe, nie przeciekają?? Pompa znajduje sie pod zbiorniczkiem, kilka centymetrów od niego, wiec jeśli jej nie widziałeś to nie widziałeś również wszystkich przewodów. Wymontuj ta czarną plastikową osłonę i praktycznie wszystko bedzie widać. Zostało coś płynu w tym zbiorniku, czy jest pusty ?? Może przy dzwonie po prostu wyrzuciło trochę płynu przez odpowietrznik, sprawdź rurkę podłączoną do korka zbiorniczka.

Ostatnia edycja:
Plastikową osłonę zdemontowałem, widziałem dwa przewody, nie ma na nich żadnych podejrzanych śladów. Ale schodzą w okolice nadkola i tam już nic nie widać (a z dołu auta kałuża).
Dzięki za info o pompie, myślałem że jest gdzieś niżej. Gdzie te przewody wchodzą, bezpośrednio do aktywatora (czy czegoś innego)?
Zbiornik pusty, tylko maź po oleju została.

Plastikową osłonę zdemontowałem, widziałem dwa przewody, nie ma na nich żadnych podejrzanych śladów. Ale schodzą w okolice nadkola i tam już nic nie widać (a z dołu auta kałuża).
Dzięki za info o pompie, myślałem że jest gdzieś niżej. Gdzie te przewody wchodzą, bezpośrednio do aktywatora (czy czegoś innego)?
Zbiornik pusty, tylko maź po oleju została.

Jaka maź ?? Raczej nie powinno być tam żadnej mazi. Co tam wcześniej było wlane??
Przewód od zbiorniczka idzie do pompy, z pompy do aktywatora i jeszcze powrotny przewód od aktywatora do zbiorniczka.
Jeśli dalej nic nie widzisz to zdemontuj koło i nadkole, stamtąd jest dobry dostęp.
Mozliwe, jak pisałem wczesniej, że podczas zderzenia wyrzuciło płyn przez odpowietrznik w nakrętce zbiorniczka. Dolewałeś płyn po tym zdarzeniu?? Ucieka cały czas?? Czy tylko zniknął po dzwonie ??
Zalej po prostu układ nowym płynem (wyłącznie Tutela CS Speed) i przy zdemontowanym nadkolu poobserwuj skąd sie leje !!

Bezpośrednio po strzale układ trzymał olej, ale po kilku dniach nie pozwolił wrzucić biegu, dolałem i dojechałem do domu. Następnego dnia znowu pusto w zbiorniku i plama pod autem.
Jutro holuję do zakładu, tak jak piszesz trzeba zdemontować plastiki i błotnik i obejrzeć te 3 przewody. Może któryś po prostu gdzieś sparciał albo rozszczelnił się. :/

Amortyzatory
Powrót