• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

tylne zawieszenie

• Autor wątku Autor wątku maxw-ch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxw-ch

Guest
Witam . Mam pytanie i zarazem obawe co do tylnego zawieszenia w mojej alfie. Posiadam 155 1,8TS rok 94 od kilku m-cy. Patrzac z tyłu wozu zaopserwowałem iż tylne koła są ustawione pod pewnym kątem do nawierzchni tzn u góry schodza sie a na dole rozchodzą wygląda jak żaba,przednie są w porzadku ale tylne odbiegają od normy ,nie wiem czy to moje przeczulenie już na tym punkcie czy w tych samochodach niezależne zawieszenie każdego koła własnie się tak przejawia . Pomózcie i oświećcie mnie na ten temat.Pozdrawiam

eh ... a choc sprawdzales geometrie .tylne wahacze sa nalozyskach kola maja byc tak pochylone tz. pod niewielkim katem zrob fotke i wklej

zestaw naprawczy wahacza tył, wahacze do naprawy

2 łożyska, 2 uszczelniacze, 2 tuleje metalowa i plastykowa, śruba z nakrętką , 2 podkładki blokujące

56 zł na 1 wahacz

maxw-ch napisał:
Witam . Mam pytanie i zarazem obawe co do tylnego zawieszenia w mojej alfie. Posiadam 155 1,8TS rok 94 od kilku m-cy. Patrzac z tyłu wozu zaopserwowałem iż tylne koła są ustawione pod pewnym kątem do nawierzchni tzn u góry schodza sie a na dole rozchodzą wygląda jak żaba,przednie są w porzadku ale tylne odbiegają od normy ,nie wiem czy to moje przeczulenie już na tym punkcie czy w tych samochodach niezależne zawieszenie każdego koła własnie się tak przejawia . Pomózcie i oświećcie mnie na ten temat.Pozdrawiam
nic nie slyszales ze z tylu cos puka i skrzypi???chcesz jezdzic tak dlugo dopuki kola nie odpadna???

o..

Jesli tak to czy można samemu sposobami domowymi wymienic uszkodzone elementy czy potrzebna jest ręka fachowcy .

phantom71 napisał:
zestaw naprawczy wahacza tył, wahacze do naprawy

2 łożyska, 2 uszczelniacze, 2 tuleje metalowa i plastykowa, śruba z nakrętką , 2 podkładki blokujące

56 zł na 1 wahacz
phantom71 podal ci co potrzebne.jesli umiesz trzymac klucz,walnac mlotkiem w wyznaczony cel _dasz rade :wink:

fr

Ok w takim razie trzeba wziąść się do roboty dzieki za pomoc panowie

Jezeli nic nie skrzypi to ja bym sie za to nie zabieral.... sam miałem rozwalone łożysko wachacza i wiem jak to jest,... auto pływa po drodze a zawieszenie skrzypi.... kazde auto ma troche pochylone kola... Jeżeli auto prowadzi sie pewnie i tył nie ucieka to nieprzejmuj sie bo wszystko jest ok :)

Dopisuje się tutaj żeby nie zakładać nowego wątku.
Krótko po zmianie tarcz i klocków z tylnego zawieszenia zaczęło okropnie skrzypieć.
Tylko przy hamowaniu (i to raczej do zera - jak przyhamuje przy szybszej jeździe jest cisza).
Zastanawiam się czy to wina klocków (kupiłem Steinhofy z antyskrzypiącymi nakładkami i tarcze Ricambi) czy może wahacz niedomaga (możliwe, że jakiś minimalny luz zaczął się robić).
Czy to możliwe, że wahacze skrzypią tak masakrycznie, że czasem aż siara hamować ? :) Jakbym STAR'em jeździł ...
Jak sprawdzić co to. Rozbujać autem na boki ? Skrzypi tylko przy hamowaniu.

Odnosząc się do zamieszczonych zdjęć, to u mnie jest dośc podobnie i nie ma żadnych kłopotów z prowadzeniem auta. Też na początku pytałem, czy tak to ma wyglądać i uzyskałem odpowiedź, że tak właśnie tył wygląda. Dla pewności zapytam mechanika przy okazji, ale pewnie do pewnego stopnia taka tego uroda.

Amortyzatory
Powrót