[155] Tylne zawieszenie

Dziaru

Nowy
Auto
155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V
Dzisiaj wziąłem się za konserwacje tylnego zawieszenia , wytargałem bak , tłumiki itd. No i co się okazało , rura w belce tylnej od dołu mi przegniła , 8 dziur ze 3 palce da się wsadzić . Kolejny minus to tuleje metalowo gumowe które łączą tylną belką z budą są przegniłe ( w jednej pękła i guma wyszła ) nie wspomnę ze górne mocowanie amortyzatora nie wygląda za pięknie jak obklupałem młotkiem :( .
Pytanie pierwsze ? Czy tylna belka jest standardowa we wszystkich modelach 155 ? Czy Włosi zaś coś wykombinowali ?
Kolejna sprawa , brał się ktoś za wymianę tylnej belki ??
No chyba że macie inne propozycje jak wyjść z tego bagna :( .

A tak na uboczu , powiem ze nigdy Fiata . Kurcze nie wiem jak można tak spartaczyć samochód :( , gdzie nie klupnie się mocniej młotkiem dziura ( w kabinie wspawałem 20 wstawek Index of /Bellla/ -zdjęcia z dziurolandu kabiny ) , a teraz zaś swe oblicze pokazała ruda . Doła można już powoli dostać w tym samochodem :( , Więcej go robie niż jeżdżę :( - albo mam pecha jakiegoś albo za dobre mam intencje .

W końcu piszesz o Alfie Romeo czy fiacie?

Mi sie wydaje,że masz pechowy egzemplarz...mamy w domu model 155 i rdzy na nim nie widziałem a poprzedni wlasciciel przez 5lat trzymał go pod blokiem w NH.

Wiesz , Alfa od 13 lat w kraju , i garażowana - i pewnie garaż jej tak dał po dupie .
A co do rdzy , to uwierz mi że tak samo mówiłem póki nie rozebrałem i nie zacząłem klepać młotkiem - i w tedy zaczęło wszystko wychodzić .
Ale co do pechowego egzemplarza pewnie i tak masz racje :( ,

Nie przejmuj sie wszystko ogarniesz..u nas jest podobnie...tacie brakuje już cieprliwosci bo Alfa wiecej stoi niż jezdzi a moja 164 smiga aż miło.

Tak mi się zdaje , że jak byś tak rozebrał wiele innych aut ( nie tylko grupy fiata ) odkrybyś takie same efekty eksploatacji samochodu po więcej niż 13 latach w naszym klimacie i po solonych zimach

Tak mi się zdaje , że jak byś tak rozebrał wiele innych aut ( nie tylko grupy fiata ) odkrybyś takie same efekty eksploatacji samochodu po więcej niż 13 latach w naszym klimacie i po solonych zimach

zgadzam sie z wypowiedzia przyklad golf 2 90rok w roku 2005 rozpadl sie od rdzy passat b 3 91 rok jak starszy w 2007 walnal w slupek ogrodzenia to sie zwinal jak banan taki byl zgnity a moja alfa 155 92 pelny ocynk itd przywieziona z wloch 3 lata w kraju i nic mozesz zdzierac lakier do blachy i korozji nie znajdziesz
tak samo jak na mojej 166 99 rok igla prawie rok w kraju :D

Jak masz wyjęty zbiornik i wydech.Zostało rozłączyć przewody hamulcowe(na dolocie do korektora) i wykręcić po dwie śruby z każdej strony i cała belka leży pod autem.
Zdaje mi się że wszystkie modele AR 145,146,155 fiaty Bravo,Brava,Coupe,Muliipla mają identyczne belki.Różnią się tylko piastami i odbojem w sprężynie.
Rok temu kupiłem do mojego auta tutaj takie jak to ZAWIESZENIE TYLNE ALFA ROMEO 145 146 ORYGINALNE (604734868) - motoAllegro
Wiem że mają z różnymi piastami(tarcze i bębny)
Ja założyłem kompletne bo było prawie jak nowe a moje pordzewiałe stare zostało na części bo wybrałem identyczne.

Hehehe :) No ja w sumie u tego samego typa chce kupić ta :
ZAWIESZENIE TYLNE OŚ BELKA ALFA ROMEO 155 (610895996) - motoAllegro
Nie wiem , ale ta belka wygląda mi w sumie na nóweczkę :P nawet Amorki się swiecą :) .
A sprawa , dużo Ci to zajęło ? Ile się bujałeś? i Czy koleś jeszcze spuści coś z tej beleczki :P
Z tego co patrzyłem dzisiaj to fakt tylko 4 śruby , i jedynie przekładka wahaczy i sprężyn , więc nie wydaje się to za skomplikowane , Tylko tak sobie myślę czy nic mi się nie może popierdzielić ( wiadomo to zawieszenie delikatne skręcenie i samochód będzie mi uciekał na boki albo nie wiadomo co jeszcze :( )

Zapłaciłem 150 ale tydzień wcześniej obniżył cenę z 300 na której stał prawie rok.
Tam się nieda nic zpieprzyć.Dasz radę.Tylko ktoś musi podnieść z Tobą do przykręcenia bo całe draństwo trochę waży.

Ostatnia edycja:
No i cacy ;) Dziękować , Dziękować :)

Więc malina , mam tylko nadzieje ze te 4 śruby mi się nie urwą :) .
Mam nadzieje ze z pomalowaniem i zakonserwowaniem tego dwa dni mi zejdą :P.
Bo chcę się za przedni wózek brać :)

Amortyzatory
Powrót