Tylne szyby oraz tylna wycieraczka

• Autor wątku Autor wątku rosfinger
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rosfinger

Guest
Witam. Jestem nowym forumowiczem oraz posiadaczem Alfy Romeo 156SW. Auto kupiłem w zeszły wtorek.W środę stwierdziłem ze nie działają tylne elektryczne szyby oraz wycieraczka tylnej szyby. Na panelu od strony kierowcy oraz w tylnych drzwiach są podświetlone przyciski także prąd do przycisków dochodzi, szyby w ogóle nie reagują. Wycieraczka tylnej szyby nawet nie drgnie,leci tylko płyn ze spryskiwacza. Sprawdzone bezpieczniki w głównej skrzynce po stronie kierowcy, wszystkie sprawne.Czy są jeszcze jakieś bezpieczniki które za te urządzenia odpowiadają? Co może być przyczyną tej usterki? Czy ktoś już się spotkał z takim problemem?

Co do wycieraczki to typowa usterka w 147 i 156 SW.
Należy cały mechanizm rozebrać oczyścić z rdzy i przesmarować i będzie jak nowa. Oczywiście o ile prąd w ogóle dochodzi do silniczka.

co do wycieraczki, przeczyść mechanizm i go nasmaruj, trzeba bardzo delikatnie rozbierać, może się pposypać lub połamać, a szyby nie działają.. sprawdź czy działa przekaźnik, jeżeli tak, to rozbieraj boczki i smaruj, lub wymieniaj mechanizm opuszczania szyb

Niestety nie mam instrukcji do Alfy SW,co prawda ojciec ma Alfę 156 2.0 T.S i ma instrukcję,lecz słyszałem że ta instrukcja się różni od instrukcji SW. Nawet w niej nie ma opisu funkcjonowania tylnej wycieraczki. Także nie wiem nawet gdzie szukać tego przekaźnika i jak go sprawdzić.

przy włączaniu opuszczania szyb powinno byc słychać załączanie przekaźnika, a z wycieraczką sprawdź bezpieczniki na początku, jeżeli są wporządku rozbieraj plastiki w piątych drzwiach

Czy wiesz może gdzie znajduje się ten przekaźnik? Podczas klikania w przyciski nic nie słychać. Czy mam nasłuchiwać w jakimś konkretnym miejscu?

za schowkim pod kierownicą są bezpieczniki i przekaźniki, zacznij tam

Witam wszystkich ponownie. Postanowiłem ponownie zabrać się za naprawę elektrycznych szyb oraz podgrzewanych siedzeń w mojej Alfie. Niestety wcześniej nie miałem na ten zabieg już czasu. Więc tak, bezpieczniki odpowiadające za te dwie rzeczy są w porządku, stawiam na przekaźnik,niestety moja skrzynka mieszcząca się za schowkiem w której powinien mieścić ów przekaźnik jest troszkę inna niż sugeruje instrukcja. Co za tym idzie nie wiem który to przekaźnik. Zamieszczam zdjęcie tej skrzynki oraz proszę Was o wskazanie tego przekaźnika. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Czy wiesz może gdzie znajduje się ten przekaźnik? Podczas klikania w przyciski nic nie słychać. Czy mam nasłuchiwać w jakimś konkretnym miejsc

proponuję ci zacząć od zdjęcia tylnych boczków i sprawdzenia czy masz tam wogóle siłowniki.miałem kilka razy taki przypadek że po zdjęciu boczka moim oczom ukazał się patyk podpierający szybę.(przyczyną było skąpstwo handlarzy aby wydać kilka groszy na nowy siłownik)

mam podobnie: wycieracki ani drgną, nie leci płyn, po przyciśnięciu na"pałąku" po lewej stronie przycisku odpowiedzialnego za obsługę komputera, brak reakcjii, nic nie wyświetla się na monitorze. Proszę o pomoc

Witam. Jestem nowym forumowiczem oraz posiadaczem Alfy Romeo 156SW. Auto kupiłem w zeszły wtorek.W środę stwierdziłem ze nie działają tylne elektryczne szyby oraz wycieraczka tylnej szyby. Na panelu od strony kierowcy oraz w tylnych drzwiach są podświetlone przyciski także prąd do przycisków dochodzi, szyby w ogóle nie reagują. Wycieraczka tylnej szyby nawet nie drgnie,leci tylko płyn ze spryskiwacza. Sprawdzone bezpieczniki w głównej skrzynce po stronie kierowcy, wszystkie sprawne.Czy są jeszcze jakieś bezpieczniki które za te urządzenia odpowiadają? Co może być przyczyną tej usterki? Czy ktoś już się spotkał z takim problemem?
Co do wycieraczki, miałem to samo- prąd dochodził a tu zero reakcji. Kupiłem używaną (bazar, pozdrawiam krzysica) za 40 i działa

Amortyzatory
Powrót