Tylne szyby nie działają

• Autor wątku Autor wątku czapka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czapka

Guest
W mojej 156 od momentu kupna (czyli od kilku tygodni) nie działają elektryczne tylne szyby. Na szybko sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie są ok.
Zanim rozbebeszę pół auta w poszukiwaniu usterki, może ktoś miał podobny przypadek i podpowie coś ciekawego.

proponuje najpierw sprawdzić czy dochodzi prąd najpierw do bezpieczników potem do przełączników z tyłu jeśli "winny" będzie już w samych drzwiach do pewnie coś z kablami ewentualnie silniczki

Przekaźnik szyb tylnych elektrycznych jest w schowku xD Po prawej stronie nad dwoma bezpiecznikami ...odpowiada on za szyberdach,ogrzewanye siedzenia,i elektryczne podnośniki szyb tylnych:D

Przekaźnik szyb tylnych elektrycznych jest w schowku xD Po prawej stronie nad dwoma bezpiecznikami ...odpowiada on za szyberdach,ogrzewanye siedzenia,i elektryczne podnośniki szyb tylnych:D

A to już zależy w której wersji. U mnie np. jest z lewej :D
Sprawdziłem przekaźniki razem z bezpiecznikami.

to pozostaje sprawdzić miernikiem czy po naciśnięciu przycisku coś się dzieje...nie masz wyboru rozbierasz boczki xD

Zanim rozbebeszę pół auta w poszukiwaniu usterki, może ktoś miał podobny przypadek i podpowie coś ciekawego.
Ja miałem podobny przypadek, podjechałem do znajomego gościa od "prądów błądzących" :Di po oględzinach stwierdził, że to nie możliwe....podłubał i okazało się, że zacięty był przełącznik lock w przednim panelu szyb. Poruszał, popsikał i działa, 5 minut roboty. Zobacz bo może masz podobnie.

Ja miałem podobny przypadek, podjechałem do znajomego gościa od "prądów błądzących" :Di po oględzinach stwierdził, że to nie możliwe....podłubał i okazało się, że zacięty był przełącznik lock w przednim panelu szyb. Poruszał, popsikał i działa, 5 minut roboty. Zobacz bo może masz podobnie.
To się wydaje nawet logiczne xD Bo dziwne,żeby oba silniczki na raz padły:confused: skoro przekaźniki i bezpieczniki ok to raczej to:) oby bo problem nie duży:P.......... Ps.,,prądy błądzące,,:D:D:D

Ostatnia edycja:
Dzisiaj znalazłem chwilę czasu i zaglądnąłem do tych szyb.
Przelaciałem jeszcze raz bezpieczniki, przekażniki, przełączniki itd. Wszystko OK. Ale jednak znalazłem przyczynę (na razie z jednej strony bo na drugą czasu zabrakło).
Gdybym był detektywem to pewnie doszedł bym do tego szybciej. Przez ostatnie 4 lata jeździła tym autem młoda, bezdzietna kobietka i tylne siedzenia służyły co najwyżej do wożenia zakupów. Szyby więc nie były prawdopodobnie otwierane przez ten okres :eek:. Szyba po prostu zintegrowała się z resztą samochodu. Przykleiła się. Po ręcznym szarpnięciu zaczęło wszystko działać. Jutro druga strona z nadzieją, że będzie to samo.

147 tylnie szyby nie działają

Witam.
Nie mam instrukcjii a potrzebuje wiedziec ktore bezpieczniki sa od szyb tylnich AR 147.
Przód wszystko ladnie chodzi a Tył nie dziala.
Ktoś wie gdzie są te bezp??

Silniczki od szyb być może się zapiekły. W moich woda była. Wyczyściłem zasmarowałem i działają.

wysłane z noki 6310i

Amortyzatory
Powrót