Tylna szyba mokra od wewnątrz

• Autor wątku Autor wątku scyzorsw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scyzorsw

Guest
Witam
Mam taki problem z tylną szybą - jak jest wilgotno to mam tylną szybe wilgotna od wewnątrz a jak jest mroz to potrafi nawet zamarznąć
Czy to jest wina popękanej uszczelki tylnej klapy i czy morze to być przyczyna parowania szyb
Pozdrawiam

Rozumiem, że chodzi Ci o boczną tylną szybę :?:

Niestety w 145 jest słaba cyrkulacja powietrza. Mi też raz się zdarzyło, że jechałem w mrozie prawie 400km i lód na tej szybie był cały czas (od wewnątrz) pomimo ogrzewania na full.

Ale żeby mieć mokre tylne szyby to nie zauważyłem. Zaparowane za to są przy każdym deszczu.. :roll:

Nie, to jest normalne. Parownie szyb w 146 to tragedia. Tak samo z przodu jak i z tylu. Ja czasami jezdze pare godzin i tylne szyby mam zaparowane. Taki urok tego modelu. chociaz lodu nigdy nie mialem.

U mnie też parują ale nie ma wielkiej tragedii kilka minut i odpuszcza. Może dlatego że jeszcze mi się filtr kabinowy nie zapchał

mi parowaly nawet po wymianie filtra kabinowego. jak jest w miare cieplo to zalaczam klime i w momencie szyby odparowuja ale w zime to raczej nie bardzo z zalaczona klima jezdzic :?

Właśnie powinieneś włączyć sprężarkę i ciepłe powietrze. Sprężarka klimatyzacji ma za zadanie nie tylko chłodzić, ale też osuszać powietrze z wilgoci. Ja zawsze jeżdżę na włączonym ogrzewaniu i sprężarce klimatyzacji i moment mam szyby suche.

valdmidi napisał:
Właśnie powinieneś włączyć sprężarkę i ciepłe powietrze. Sprężarka klimatyzacji ma za zadanie nie tylko chłodzić, ale też osuszać powietrze z wilgoci. Ja zawsze jeżdżę na włączonym ogrzewaniu i sprężarce klimatyzacji i moment mam szyby suche.
Tak jest - popieram. :)

To filtr od nawiewu. Nie ma nic wspólnego z klmią. Zazwyczaj montowany jest w podszybiu (z przodu pod wycieraczkami)

Lukasz A. napisał:
Powiedzcie mi koledzy gdzie znajduje sie ten filtr kabinowy.Czy jest on tylko w autach z klima?

Niema reguły, ja mam klimę a filtra kabinowego niemiałem, nawet ramki nie było :( Teraz sobie załatwiłem ramkę i filterek zamontowałem ale szybki dalej parują :(

Ja mam klimę i filtr w pewnym momencie był ważnym elementem- stary i zapchany "tamował" ruch powietrza z nawiewów. Latem czuć było zimne powietrze ale bardzo mało intensywnie a po wymianie filtra....bajka. Mam podejrzenia , że z ciepłym powietrzem (intensywnością nawiwewu)też ma coś wspólnego.

Ktoś może wie jak zdjąć plastikowe osłony 5-tych drzwi. Muszę dostać się do konektorów ogrzewania tylnej szyby, a nie chcę zniszczyć tych plastików.

Ferrari-1 napisał:
Ktoś może wie jak zdjąć plastikowe osłony 5-tych drzwi. Muszę dostać się do konektorów ogrzewania tylnej szyby, a nie chcę zniszczyć tych plastików.

Najpierw zacznij od demontazu gornej listwy ze stopem. Odkrec Stop, potem lekko pociagnij ta listwe, tylko nie szarp mocno bo polamiesz zaczepy na niej. Lepiej pociagnac raz i pozadnie. Jakby ci zostaly te biale spinki to je wyciagaj obcegami. Potem boczne listwy trzymaja sie tylko na spinakch. Mozna je wysunac pociagajac do gory, jak nie wyjda to zostaje wyciaganie i tu jest najgorzej bo tu plastiki sa kruche i moga sie ulamac. I teraz masz pelen dostep do szyby.

Lesio napisał:
Ferrari-1 napisał:

Najpierw zacznij od demontazu gornej listwy ze stopem. Odkrec Stop, potem lekko pociagnij ta listwe, tylko nie szarp mocno bo polamiesz zaczepy na niej. Lepiej pociagnac raz i pozadnie. Jakby ci zostaly te biale spinki to je wyciagaj obcegami. Potem boczne listwy trzymaja sie tylko na spinakch. Mozna je wysunac pociagajac do gory, jak nie wyjda to zostaje wyciaganie i tu jest najgorzej bo tu plastiki sa kruche i moga sie ulamac. I teraz masz pelen dostep do szyby.

Wielkie dzięki za pomoc i zaoszczędzenie nerwów i kasy.

ogrzewanie tylnej szyby

witam co sie tyczy ogrzewania tylnej szyby....tez mam alfe 146 i tez miałem problem z ogrzewaniem tylnej szyby....jak juz zdemontowałem te boczne listwy na klapie 5 drzwi to sprawdziłem czy jest prad w szybie...i nie było tam prądu....a na desce sie normalnie świeciło ze włącza sie ogrzewanie tylnej szyby....musiałem szukac przyczyny....po dłuższej chwili doszedłem do tego że musi byc przyczyna w przekaznikach albo w bezpiecznikach....sprawdzam...bezpieczniki ok...zatem wina musi byc w przekazniku...znajduje ten od tylnej szyby....i widze ze jest zupełnie inny niz powinien byc....wiec przekładam przekaznik od świateł i mam prąd w tylnej szybie...w sklepie ten przekaznik(do tylnej szyby=74zł)a ten od szyby 45zł....a to sa takie same przekazniki....troche za drogo dla mnie...i dostepne tylko na zamówienie...wiec jade do elektryka...elektryk powiedział mi co i jak i kupiłem taki przekaznik w sklepie motoryzacyjnym za 5,5zł...i odziwo działa...mam tylko z tym jeden problem....jak odpalam auto to świeci sie kontrolka od podgrzewania szyby....ale tylko w czasie pracy rozrusznika...pózniej gasnie....szyba elegancko odparowóje....a w komencie wyłączania ogrzewania tylnej szyby zapala sie kontrolka od recznego i od immobilajzera dzieje sie to przez sekunde...ale wkurza...jak wyjme ten przekaznik to nie ma tego problemu ale nie ma tez pradu w tylnej szybie....chyba bede musiał sprawdzic ten przekaznik oryginalny od alfy...a pisze to tak żeby podzielic sie swoimi doświadczeniami związanymi z alfa...zeby nikt kto bedzie miał taki problem nie musiał sie wkurzac....przeciez te alfy sa super....wiec po co sie na nie wkurzac...pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót