• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[TUT Giulietta] Zacinający się/ nieotwierający ekran multimedialny

SinEater

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 MA
Cześć

Wspomniany w tytule ekran potrafił zacinać się przy otwieraniu lub wcale nie podnosić. Także na wybojach na chwilkę ekran wygasał, po czym ponownie zaczynał świecić. W poniższym tutorialu pokażę jak łatwo i z minimalnym nakładem finansowym naprawić tę usterkę.

Pierwszy i tak naprawdę najtrudniejszy krok, to ściągnięcie plastikowej ramki, znajdującej się wokół monitora. Trudny bo łatwo się nie poddaje i można połamać zaczepy trzymające. Na zdjęciu niżej zaznaczyłem miejsca, gdzie podważałem ramkę za pomocą płaskiego narzędzia.

IMG_20160927_174009_HDR.jpg

Pod ramką, ekran przykręcony jest za pomocą 2 śrub typu torx:

IMG_20160927_173355_HDR.jpg

Po odkręceniu wyciągamy go i tak naprawdę "leczenie" można zacząć już teraz, ale dla chcących zabrać ekran w bardziej wygodne miejsce i podejść kompleksowo do naprawy, pokażę demontaż.
Ekran trzymają dwie wtyczki, pierwsza podpięta jest do samego urządzenia:

IMG_20160927_172521_HDR.jpg

Uwaga, nie szarpać na siłę. Do odpięcia brązowej wtyczki należy odchylić czarny, plastikowy skobel.

Druga jest wpięta w radioodtwarzacz. Aby się do niej dostać ściągamy przedni panel ozdobny, na zdjęciu zaznaczyłem w którym miejscu wg mnie najlepiej zacząć jego odpinanie, śmiało można włożyć palec i ciągnąć ku sobie:

IMG_20160927_174446_HDR.jpg

Same radio jest przykręcone na 4 śruby typu torx:

IMG_20160927_174310_HDR.jpg

Wyciągamy radio i odpinamy srebrną wtyczkę:

IMG_20160927_172657_HDR.jpg

Ekran możemy zabrać teraz gdzie chcemy :>

FIX: Wspomniana wcześniej naprawa to czyszczenie/nasmarowanie potencjometru umieszczonego między trybami, który w 90% przypadków jest powodem wymienionych wyżej zachowań. Użyłem do tego spray do czyszczenia potencjometrów, który można kupić w każdym sklepie z elektroniką za kilka złotych. Na zdjęciu niżej zaznaczyłem miejsce gdzie aplikować w/w środek:

IMG_20160927_171748_HDR.jpg

Uwaga: Po aplikacji należy otwierać/zamykać kilkukrotnie ekran, tak aby płyn dostał się możliwie na cała powierzchnie potencjometru.

Ten zabieg już po 15 minutach, spowodował uśmiech na mojej paszczy, dawno nie widziałem u siebie tak płynnego otwierania ekranu nawigacji.

Szukając pomocy w sieci, natknąłem się także na konieczność regeneracji potencjometru ręcznie, czyli rozebrania całego mechanizmu otwierającego i czyszczenie za pomocą papieru ściernego o minimalnej gradacji i dopiero aplikacja środka do czyszczenia potencjometrów.
Dlatego pokazałem jak całkiem wyciągnąć ekran.

Zdjęcie rozebranego delikwenta pożyczone z innego forum:

123.jpg

Udanej naprawy!

Ostatnia edycja:
Bardzo dobry tutorial, skorzystałem właśnie z niego:)
Mam jedno zastrzeżenie co do punktu w którym demontuje się panel maskujący deski rozdzielczej. Nie wiem jak u innych,ale w mojej julce oprócz zatrzasków występuje 1 śrubka torx, do której dostęp jest w schowku, schowana pod gumową zaślepką,dość słusznych rozmiarów :)

Amortyzatory
Powrót