Turbo dziura jakby większa .......:(

• Autor wątku Autor wątku cezary156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cezary156

Guest
zuważyłem, że od jakiegoś czasu jak mam niskie obroty i naciskam pedał gazu, to prawie nie ma reakcji ...... muszę czekać i za chwilę jak złapie obroty to Funia jedzie dopiero - wiem to normalne, ale wcześniej przy niskich obrotach była lepsza i szybsza reakcja na naciśnięcia pedału gazu pomimo Turbo dziury ...... ktoś z forumowiczów może coś doradzić? :eek:

Nieszczelność w dolocie powietrza - stare rury puchną

wlasnie, podlacze sie pod temat te szukam rozwiazania mojego problemu.
zawsze moja niunia mocy dostawala przy okolo 1800 obrotow a od kilku dni od 2300musze ja poprostu wyzej krecic zeby cos bylo czuc no i raczej jest wogole slabsza.
pozdro

A jak powinno być jeśli wszystko działa idealnie?

Bo u mnie auto zbiera się, że tak powiem średnio do 2100 obrotów, a potem można powiedzieć, że dostaje nagłego strzału i idzie jak burza. Czasami za to przy 3000 obrotów można wyczuć lekki spadek mocy i potem już idzie dalej. Zaślepiłem EGR, wyczyściłem czujnik doładowania i nic:/

Przepraszam, że podepnę się pod temat, ale wydaje mi się, że mamy podobne problemy.

A jak powinno być jeśli wszystko działa idealnie?

Bo u mnie auto zbiera się, że tak powiem średnio do 2100 obrotów, a potem można powiedzieć, że dostaje nagłego strzału i idzie jak burza. Czasami za to przy 3000 obrotów można wyczuć lekki spadek mocy i potem już idzie dalej. Zaślepiłem EGR, wyczyściłem czujnik doładowania i nic:/

Przepraszam, że podepnę się pod temat, ale wydaje mi się, że mamy podobne problemy.

Może przepływka nawala, dlatego masz szarpnięcie przy 3000.

wg wykresu ze strony firmy Godula Moto Sport wynika że maksymalny moment obrotowy jest przy ok 2240 obr/min (2.4 JTD 20V 175KM) - kolor zielony,
czyli wtedy jest największy "kop". Jak widać nagły wzrost momentu jest od ok 1800 obr i chyba wtedy powinno czuć przyspeiszenie?
270.gif

BTW tutaj jest więcej wykresów mocy dla róznych modeli Alfy

Ostatnia edycja:
tak dokladnie Jimmy tak mialem wczesniej a teraz jak w 1.9 nie ublizajac innym nie ma tego co bylo tego strzalu ze kontrola trakcji sie zapalala
ma moc ale to nie to
dzieki

Doman robiłeś coś z brakiem mocy? Jakiś warsztat? Diagnoza.

Ja też od wtorku dziwnie odczuwam brak mocy i brak "kopa" Auto zbiera się wolniej i zaczyna przyspieszać jakby miał 100KM a nie 175 ??
Jestem umówniony na zmianę oleju na przyszły tydzień, to wypytam co jest, ale wolałbym wiedzieć o Was Forumowicze
co to może być? Maciek-156 pisze o nieszczelnych przewodach prymie o przepływomierzu. Może jedno i drugie?

Czytałem różne posty na forum i wynika z nich że przepływomierz powoduje spadek mocy przy wyższych obrotach - powyżej 3000,
u mnie nie ma dołu a potem jest moc ale chyba mniejsza. Czyli co? nieszczelne przewody?

Proszę o poradę bo wkurza mnie jak nie mogę nadążyć za VW Polo :sad:

Ostatnia edycja:
tak wlasnie wrocilem z warsztatu i mam bledy jakby koledzy mieli czas i checi to
mam nr bledow P0683 i P1235
po skasowaniu bledow kontrolka engine managment zgasla ale mocy dalej nie ma
pozdro
a narazie nie zakladam nowego tematu i nie szukalem w opcji szukam bo naprawde z czasem kiepsko

Kiedyś parę aut temu miałem ropniaka i taki objaw też mi się pojawił, wystarczyło "wyczyścić turbine" tak powiedział mechanior no i pomogło po "czyszczeniu" było ok więc może i wam się coś zanagarowało czy jak to się tam nazywa.

nieszczelnosc ukladu ewentualnie dokup sobie zawor upustowy i jednoczesnie wyeliminujesz turbo dziure

co znalazlem na innym forum:

''Tym razem przejechałem się do innego zakładu, do Turbojulia we Wrocławiu. Powiedziałem w czym jest rzecz i momentalnie zabrali się sprawdzenie manometrem ciśnień sterujących sprężarką. Zauważyli, że po uruchomieniu ośka w grzybku przy sprężarce nie rusza się. Podłączyli się z manometrem przy samej sprężarce i pompką sterowani podciśnieniem. Diagnoza była natychmiastowa - uszkodzona rurka gumowa, pomiędzy blokiem silnika, a sprężarką. Zabrali się za demontowanie rurek no i pierwsza zdjęta krótka rurka, akurat z dolnego otworu elektromagnesu, była pęknięta wzdłuż, na długości 3cm.

Ja oglądałem te rurki i nie widziałem wtedy tego, oglądali w pierwszym warsztacie, też nie widzieli. A dzisiaj sam to znalazłem, gdy mechanik odłożył rurkę na osłonę silnika, a ja ją z ciekawości wziąłem.''

a co do bledow to mam cos z angielskiego forum:

P1238 - Air Quantity ten to tak dodatkowo czasem wystepuje razem z tymi ponizej
P0683 - Preheating unit
P1235 - Turbo pressure signal

trzeba posprawdzac te rurki

Najlepiej wymienić ,koszt niewielki no i bella zacznie śmigać .Mialem to samo ,od tamtej pory wożę zapas tych wężyków w bagażniku.

tez miales pekniete? i w ten sam sposob?
zastanawiam sie czy czasem to ustrojstwo na zdjeciu dziala i jak to sprawdzic

Bardzo łatwo. Jak nie działa to nie powinno przepuszczać powietrza - dopiero po podaniu napięcia się otwiera i można dmuchnąc w jeden koniec, a wyleci drugim. Jesli odłączysz elektrycznie a pomimo to "przepuszcza" to jest do wyrzucenia

Maciek-156 czy ten zawór bez napięcia blokuje przepływ powietrza w obu kierunkach?? Pamiętam, że jak kiedyś sprawdzałem szczelność tych przewodów to po odłączeniu przewodu z turbiny mogłem zasysać nim powietrze, ale jak dmuchałem to faktycznie był zamknięty.

Czyli jesli po odpieciu kostki i zgaszeniu silnika moge sobie dmuchac w obie strony w najlepsze to jest on do wyrzucenia?? Chyba szykuje sie wydatek :D Szukam, szukam i w Eperze znalezc go nie moge ;/
Znalazłem.... na allegro nówki po 150zł orginalne a w ASO po 213:P

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót