• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Tuning - odzyskanie mocy

solista

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2,4, Alfa Spider '85
Panowie i Panie :)
Moje auto: Alfa 159, 24 JTDM 200KM.
Postanowiłem zaczipować Alfę (głownie z aspektów ekonomicznych - sporo jeżdżę, ale mocą też nie pogardzę), pojechałem więc na hamownię, i wyszło słabo: 169 (czyli aż 31 kucy uciekło :eek: ).
Zaczęło się szukanie zbiegów:
- sprawdzony i czyszczony EGR
- błędy są "na czysto"
- mechanicznie wyczyszczony DPF (na testach wykazywał ok. 50% zapchania, błędów nie było)
Po tych zabiegach ponownie hamowanie (na innej hamowni) i nadal lipa...

Mądrzy panowie drapali się w głowę i sugerują iż turbina nierówno dmucha i prawdopodobnie jest zwichrowany trzpień (czy jak to się nazywa).
Rzućcie proszę swoim fachowym okiem na wykresy i powiedzcie gdzież mi się moja stajnia rozpierzchła, wszelkie pomysły mile widziane!

Solista

Załączniki

• Ciśnienie doładowania.jpg
    Ciśnienie doładowania.jpg
    64.9 KB · Wyświetleń: 33
  • DPF.jpg
    DPF.jpg
    92.9 KB · Wyświetleń: 35
  • EGR.jpg
    EGR.jpg
    59 KB · Wyświetleń: 29
  • Przepływomierz.jpg
    Przepływomierz.jpg
    69.6 KB · Wyświetleń: 30
  • Korekta wtrysku.jpg
    Korekta wtrysku.jpg
    104.6 KB · Wyświetleń: 34
  • WhatsApp Image 2021-11-16 at 15.29.33.jpeg
    WhatsApp Image 2021-11-16 at 15.29.33.jpeg
    27.8 KB · Wyświetleń: 25
  • IMG_20191127_230014.jpg
    IMG_20191127_230014.jpg
    118.8 KB · Wyświetleń: 26
Nie znam sie ale sie wypowiem.

Nie jest tak ze moc silnika=|= moc na kolach ? OK 20% mocy znika przez przeniesienie napedu. By sie akurat zgadzalo.

Gesendet von meinem Redmi Note 9 Pro mit Tapatalk

Nie znam sie ale sie wypowiem.

Nie jest tak ze moc silnika=|= moc na kolach ? OK 20% mocy znika przez przeniesienie napedu. By sie akurat zgadzalo.

Gesendet von meinem Redmi Note 9 Pro mit Tapatalk

straty sa zawsze, ale przy odpowiednim ustawieniu parametrów na hamowni i poprawnym przypieciu auta, i tak powinna wyjsc moc mniej wiecej katalogowa.

i bez wykresów z hamowni raczej nikt Ci z fusów nie wywróży :-)

To są fotki multiecuscan. Nie ma tu wykresu z hamowni

Kiedyś będąc u Cikna sam osobiście potwierdził ze w swojej karierze nigdy nie widział 2.4 które by miało 200 KM nawet po wyjechaniu z fabryki, a facet zajmuje się alfami od bardzo dawna. Pozdrawiam

Ciśnienie doładowania niższe niż oczekiwane więc albo dziura w dolocie albo turbo. Wskazówka turbo ile ładuje przy pełnym bucie ?

Kiedyś będąc u Cikna sam osobiście potwierdził ze w swojej karierze nigdy nie widział 2.4 które by miało 200 KM nawet po wyjechaniu z fabryki, a facet zajmuje się alfami od bardzo dawna. Pozdrawiam

Opowiadasz ,zanim zrobił mi program odzyskał co do konia moc katalogową a nawet kilka koni więcej trwało to kilka tygodni ale auto przed chipem musi mieć serię.

Opowiadasz ,zanim zrobił mi program odzyskał co do konia moc katalogową a nawet kilka koni więcej trwało to kilka tygodni ale auto przed chipem musi mieć serię.

Cytowałem tylko jego słowa. W mojej 2.4 q-tronic powinno być 200 a przy 1 pomiarze wyszło 186. Pozdrawiam

Panowie i Panie :) Temat pilny, bo w czwartek jestem umówiony na sterowanie auta.
Doszedłem do wniosku że jeżeli mam to robić to warto wymienić jednak turbinę. Myślę o tym żeby wstawić Garrett z 210km regenerowaną. Macie jakieś inne propozycje?
Chciałbym głównie podnieść ekonomikę jazdy oczywiście parę koni więcej również się przyda i to od ori 200 a nie aktualnych 169 :confused: .
Zamieszczam wykres z hamowni, nie mam żadnych błędów, wszystkie wtryski działają perfekcyjnie, DPF wyczyszczony ciśnieniowo ma idealne parametry. EGR (zaślepiony połowicznie) i DPF zostają, klapy wywalone.
Jakie macie propozycje ewentualnie innych turbin?
Prośba o szybką odpowiedź, bo jutro chcę kupić turbinę.

Załączniki

• IMG20221111182918.jpg
    IMG20221111182918.jpg
    85.1 KB · Wyświetleń: 28
  • IMG20221111182932.jpg
    IMG20221111182932.jpg
    146.6 KB · Wyświetleń: 48
  • IMG20221111182945.jpg
    IMG20221111182945.jpg
    148.2 KB · Wyświetleń: 46
Ostatnia edycja:
Myślę o tym żeby wstawić Garrett z 210km regenerowaną. Macie jakieś inne propozycje?

Garret nie sprzedaje części zamiennych do swoich turbin. Jeśli to turbina od nieautoryzowanego sprzedawcy Garreta, to zrobiona jest na chińskich częściach. W lepszej sytuacji są użytkownicy turbin KKK.

EGR (zaślepiony połowicznie)

Więc nie jest zaślepiony

Przecież Garrett ma program reman, i właśnie sprzedają regenerowane przez nich samych turbosprężarki.

Ty się zastanów 3 razy nad regenerowaną turbiną przez jakiegoś lokalnego rzemieślnika. Zapytaj tego tunera co sądzi o strojeniu auta z taką turbiną. U mnie też auto stroił Cinsoft, seria wyszła 195/400 (zamiast 210), teraz jest 225KM/460nm. Z tego co słyszałem jego rozmowy z innymi klientami to regenerowanych turbin nie rusza, bo rzadko która jest zregenerowana jak należy.
Tak jak pisze kolega jadzia, zaślep i wyprogramuj egr, wyczyść dolot (najlepiej mechanicznie). Sprawdź, czy ci się klapy wirowe w jakieś dziwnej pozycji nie zablokowały, sprawdź szczelność i jak to nie pomoże to dopiero zabieraj się za wymianę najdroższej części, która może być przyczyną awarii.

Amortyzatory
Powrót