[TS] Po wyczyszczeniu przepustnicy zapala się kontrolka wtrysku i auto "prycha"

• Autor wątku Autor wątku selespeed1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

selespeed1

Guest
[TS] Po wyczyszczeniu przepustnicy zapala się kontrolka wtrysku i auto "prycha"

Wyczyściłem przepustnice i od tego momentu co jakiś czas zapala mi się w 156 2,0 TS 99r kontrolka wtrysku. Auto prycha, kicha i świruje do chwili ,aż lampka zgaśnie, nieraz po odpaleniu, a niekiedy po półgodzinnej jeździe zaczyna sie problem:(
Resetowałem ECU i nic. Nie ma też to zjawisko żadnego związku z temperaturą silnika czy innymi zmiennymi parametrami. Poprostu nikiedy 3 dni jest ok a później od nowa jazda i klątwy na ustach :evil: :evil: :evil:
Zna ktoś rozwiązanie problemu? Z góry dziekuję za podpowiedzi[/b]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Sprawdz wszystkie polaczenia elektryczne wtryskow i silnika krokowego przepustnicy, moze masz jakas nieszczelnosc przy przepustnicy, jesli przed czyszczeniem tego nie bylo to ja bym sie skoncentrowal na tym co robiles - czynnik ludzki potrafi zawodzic.

masz lpg? a po czyszczeniu zrobiles adaptacje przepustnicy?

Nie mam LPG.
Wczoraj posprawdzałem połączenia elektryczne, jeszcze raz odkręciłem rurę doprowadzającą powietrze do przepustnicy, i to samo. 20 odpaleń ok a potem kiszka.
Chyba pojade na examiner i zobaczę co powiedzą fachury z ASO.

Examiner pokazał uszkodzony przepływomierz (chyba maja nowe porogramowanie, ponieważ jeszcze rok temu tej usterki komp nie wykazywał)
Teraz allegro i zobaczymy...
Po prawdzie dziwi mnie zbieg okoliczności, że czyszczenie przepustnicy zbiegło się z awaria przepływki.

A fachura pogroził palcem i powiedział, że przy tej akurat przepustnicy jakiekolwiek czyszczenia są ZABRONIONE!!! Coś tam ecu później nie może sobie poradzić z ustawieniem poarametrów pracy...

selespeed1 napisał:
Examiner pokazał uszkodzony przepływomierz (chyba maja nowe porogramowanie, ponieważ jeszcze rok temu tej usterki komp nie wykazywał)
Teraz allegro i zobaczymy...
Po prawdzie dziwi mnie zbieg okoliczności, że czyszczenie przepustnicy zbiegło się z awaria przepływki.

A fachura pogroził palcem i powiedział, że przy tej akurat przepustnicy jakiekolwiek czyszczenia są ZABRONIONE!!! Coś tam ecu później nie może sobie poradzić z ustawieniem poarametrów pracy...

U mnie to samo bylo plus opoznione reagowanie na pedal gazu.
Dokrecenie przewodow pomoglo. W ASO moga sprawdzic sam przeplywomierz - fizycznie a nie przez ECU. (najpierw chcieli mnie naciagnac na wymiane)
Obecnie mam przeczucie, ze ma to silny zwiazek z jakoscia paliwa i czujnikami stukowymi (V6 czyli u mnie 2) Bo jak przejechalem za Odre to kontolka przestala sie zapalac a samochod "naprawil".

Pozdro.

Tomek.

Amortyzatory
Powrót