[TS 8V] - olej przy dużym przebiegu

• Autor wątku Autor wątku fr33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

fr33

Administrator ds. zlotu
Auto
164 Super TS
Witam,

mam takie pytanie do właścicieli starych TS`ów. Napewno każdy ma już dość sporo przejechane (u mnie 234tys km), każdy TS troszke na 10tys km tego oleju wypije więc - pytanie z zakresu oleju.. lejecie już mineralke? Jeśli tak to jaką? Przymierzam się do wlania takiego oleju.

Jak zachowa się wariator? Nie będzie mu przeszkadzać, że olej będzie gęstszy? Z tego co widze to producent chyba nie przewidywał, że kiedykolwiek będzie lany mineralny?

Lepszy będzie 15W40 czy 15W50?

z góry dzięki za odpowiedzi.

A dlaczego to chcesz na minerał przejść, chyba nie łudzisz się że mineralnego będzie mniej podpijał?? Jeśli tak jesteś w błędzie ... Zostań nadal na półsyntetyku.

ja mam wlany mineralny 15W40 i nie zaobserwowałem żadnych negatywnych objawów a ja sam zrobiłem przebieg już 9ys tym samochodem ale jak GrzesiekK. również Ci radzę zostanie na półsyntetyku

A dlaczego to chcesz na minerał przejść, chyba nie łudzisz się że mineralnego będzie mniej podpijał?? Jeśli tak jesteś w błędzie ... Zostań nadal na półsyntetyku.

Oczywiście, że będzie mniej popijał. Mało tego - prawdopodobnie zatrzyma się wzrost zużycia oleju a istnieje szansa, że nawet spadnie.

15w50 to nie koniecznie musi być minerał, ja mam takiego w moim i jest to połsyntetyk Motul 4100 power:) I to Ci polecam:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja mam w mojej 155 1.8 zalanego Mobila SuperS 10w40 i nie widzę różnicy w braniu oleju od daty zakupu. Na dzień dzisiejszy mam ponad 298 kkm, jak kupowałem miała 173 kkm.
Do 220 kkm jeździła na Selenii 20K.
Średnie zużycie to około 1l. na 3000km. Od zawsze.

Ostatnia edycja:
15w50 to nei koniecznie musi byc mineral, ja mam takiego w moim i jest to polsyntetyk Motul 4100 power

hm... to by było wyjście z sytuacji... gęsty jest jak go lejesz?

---------- Post dodany o godzinie 00:45 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:39 ----------

A dlaczego to chcesz na minerał przejść, chyba nie łudzisz się że mineralnego będzie mniej podpijał??

ze względu na przebieg.. ale - dlatego zapytałem jak Wy śmigacie, bo może wcale nie ma potrzeby ;)

Tutaj nie tylko chodzi o gęstość ale głównie o właściwości czyszczące oleju.

Motul 15W50 półsyntetyk jest zalecany do silników mających tendencję do brania oleju , wystarczy przeczytać jego właściwości i przeznaczenie

Motul 15W50 półsyntetyk jest zalecany do silników mających tendencję do brania oleju , wystarczy przeczytać jego właściwości i przeznaczenie

Doskonały olej.
Tak się zastanawiam, czy na 300 kkm nie zmienić na niego.
Do tej pory lałem Mobila, bo po prostu mam go dużo, a do jtd zalewam Valvoline ML i tam widzę poprawę w stosunku do wcześniejszego Mobila.
Zobaczymy. ;)

Moja 155 z 2.0ts 8v i ok.260 tyś przebiegu miała ubytek oleju a miałem pod reka Mobila 15w40 i dolalem 0.7l. Silnik jakby sie przymulił słabiej się wkreca na obroty i po tym doświadczeniu raczej nie polecam lac minerala a tym bardziej mieszać z półsyntetykiem. Wiem, że uraziłem tym moją Bellunie i juz niedługo zaleje jej jakis dobry olej.

Moja 155 z 2.0ts 8v i ok.260 tyś przebiegu miała ubytek oleju a miałem pod reka Mobila 15w40 i dolalem 0.7l. Silnik jakby sie przymulił słabiej się wkreca na obroty i po tym doświadczeniu raczej nie polecam lac minerala a tym bardziej mieszać z półsyntetykiem.

ja teraz śmigam na Agip Sint 2000 10W40. Olej jest rzadki i małe opory stawia pompie oleju i tym samym zystał na "rześkości" i super wkręca się na obroty (na nim jeszcze nie wiem ile bierze oleju) ciśnienie oleju na Agipie mam na wolnych 1,85 bara, przy 2500obr - 3 bary, przy 3500obr - tak około 3,2 bara, przy 4000 mam 4 bary.. (mowa o nagrzanym silniku)

zmiana na mineralke przyszła mi do głowy nagle jak uświadomiłem sobie, że to już 234 tys km :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót