• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Transmiter FM/Bluetooth

• Autor wątku Autor wątku Stanley
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stanley

Guest
Szanowni alfaholicy , mam pytanie , czy ktos z Was testował już to rozwiązanie w naszym systemie nagłośnienia DSP ? Chodzi mi głównie o jakość dźwięku , czy jest porównywalna z płyta CD czy gorsza? Pisząc transmiter mam na myśli to urządzenie co wykorzystuje częstotliwość i za pośrednictwem radia przekazuje sygnał, nie mamna mysli adaptera w postaci kasety bo to lipa !.

Ja używam od roku czegoś takiego :
http://www.benchmark.pl/aktualnosci..._muzyka_z_iPhonea_3G_w_samochodzie-14275.html

Nie jestem audiofilem ale jak dla mnie jakość dźwięku jak na auto jest całkiem ok. Nie zauważyłem żadnych zakłóceń podczas jazdy autem. Tylko raz centralnie pod samym pałacem kultury ale jak wiadomo iglica ma mocny sygnał ;) Spokojnie mogę polecić to rozwiązanie zwłaszcza że mamy drugie gniazdko zapalniczki z tyłu podłokietnika i kable mam pod siedzeniem pasażera. Dyskretnie i pod ręką. Jakość taka jak z cd.
Aha ja nie mam DSP !

transmiter zbyt pieknego dzwieku nie daje. pozostawia szumy i trzaski w niektorych przypadkach. wysterowanie sopranu i basu z transmitera tez pozostawia dozo do rzyczenia. no ale jak kogos nie stac na zmieniarke to takie rozwiazanie daje sie przebolec.

Ja mam zmieniarkę i dlatego pytam o róznicę , bo chetnie bym sie jej pozbył , bo mam do dyspozycji tylko 6 CD co daje około 100 utworów MP3 daje mi ich znacznie więcej i nie odczuwaja wstrząsów podczas jazdy.

ja mam transmiter w telefonie i powiem CI że śmiga pięknie. Do tego karta 8GB i ogień. Steruje telefonem, wyszukuje mp3, przewijam itp. Jak bedziesz kupował transmiter to patrz żeby był dobrej jakości (nie bezie trzaskał) oraz żeby miał pełną możliwość ustawiania częstotliwości, to pomaga bo jadąc gdzieś dalej stacje się nakładają a to pozwala to całkowicie wyeliminować :)

Szanowni alfaholicy , mam pytanie , czy ktos z Was testował już to rozwiązanie w naszym systemie nagłośnienia DSP ? Chodzi mi głównie o jakość dźwięku , czy jest porównywalna z płyta CD czy gorsza? Pisząc transmiter mam na myśli to urządzenie co wykorzystuje częstotliwość i za pośrednictwem radia przekazuje sygnał, nie mamna mysli adaptera w postaci kasety bo to lipa !.

IMHO:
transmiter ma kiepską jakość, nie przenosi najwyższych tonów, ogólnie daleko mu do CD. Adapter w postaci kasety też wypada kiepsko, głównie "dzięki" głowicy odbiorczej w kaseciaku...
Tak naprawdę to łatwo to sobie wyobrazić - znajdź stację radiową z najmocniejszym i czystym sygnałem: mniej więcej taka jakość będzie z transmitera :)

Jeżeli chcesz konkretnie poprawić jakość audio w Alfie 166 to niestety z moich (i nie tylko) doświadczeń wynika, że trzeba ominąć ICS... nawet najtańsze radia na rynku (ca.300zł) dają sporo lepszy dźwięk (oczywiście z wbudowanego w nie wzmacniacza).

Jeżeli chcesz tylko mieć dostęp do dużej ilości muzyki: najlepszy będzie transmiter - loudlink jest strasznie drogi, a wciąż nie pozwala ominąć ICS...

pozdrawiam,
~tomaz

Transmiter bynajmniej taki za 50 zł. to żadna rewelacja w jakości dźwięku, ale za to można słuchać wszystkiego. Ja posiadam taki mały z pilocikiem, ale ostatnio jakoś nie słucham wolę cd posłuchać. Ale to tylko moja opinia każdy woli co innego.

Jakości dzwięku z transmitera raczej daleko do płyt, a nie myślałeś o loudlinku ?

a znacie taka ciekawostke ze transmitery teoretycznie sa zabronione w PL? ;D jest to nadawanie na falach FM a na to trzeba miec licencje jak stacja radiowa :D

Gdyby tak było oficjalnie -napewno zniknęły by z allegro, a jeśli chodzi o to nadawanie na falach FM to podejrzewam że posiadanie jakichś praw i licencji funkcjonuje przy większej mocy nadawania niż te 10metrów :)

sprzedawanie sprzetu lub jego posiadanie nie jest rownoznaczne z jego uzytkowaniem, przyklad antyradary :)

Gdyby tak było oficjalnie -napewno zniknęły by z allegro, a jeśli chodzi o to nadawanie na falach FM to podejrzewam że posiadanie jakichś praw i licencji funkcjonuje przy większej mocy nadawania niż te 10metrów :)

nie 10 :D raz sprawdzalismy ze znajomym jaki zasieg ma transmiter i szumiec zaczelo dopiero po odjechaniu od samochodu w ktorym sie znajduje okolo 500 m

Czy ktoś korzystał z takich transmiterów Bluetooth KLIK
Generalnie korzystam nieco z telefonu w aucie i na pewno takie coś by się przydało.
Myślałem o radiu z BT ale na to trzeba wydać parę stówek

Jeżeli masz Samsunga (tel.), to lipa.
Miiałem kupić niedawno ten transmiter, ale facet w sklepie powiiedział, że z Samsungiem na 100% się nie połączy.
Aha, i te piloty na kierownicę to też lipa. Mam taki. Działa na podczerwień i jak nie trafia w transmiter to po prostu nie działa. U mnie leży w schowku, nieprzydatny.

Na Youtube jest filmik z działaniem takiego transmitera. Gościu testuje g na SE. Sprawia wrażenie dość dobrego. Ja mam Blackberry, wiec chyba nie powinno być problemów.

Jak będziesz go miał, to mam prośbę. Napisz jak to się spisuje.
Spróbuj się połączyć z samsungiem omnia (napewno jakiś Twój znajomy ma).
Gdyby miało działanie to też bym kupił.
Z góry dzięki i pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót