Tłumik środkowy, katalizator

Kacper_agh

Nowy
Auto
156 2.0 TS 1997
Witam szanowne grono Alfistów, wróciłem na forum po dość długiej przerwie. Mam pytanie.
W alfie TS 2.0 z mojego rocznika tłumik środkowy jest połączony z katalizatorem, i cos takiego mi sie psuje, rezonuje(przy dodawaniu gazu jak dobry poldek), tragedi nie ma ale troche jest to irytujace.
Pytanie jest takie, co możecie polecic, bo kupno nowego oryginalnego za 3 tys raczej odpada.
- szukać używanego oryginalnego zestawu?
- wspawać rurę i zrobić przelotowy? jak bardzo się zrobi głośniej?
- dopasować jakiś uniwersalny katalizator i dalej albo jakiś tłumik albo rura?

Chciałbym zachować cisze oraz nie pogorszyć mocy.

Pozdrawiam serdecznie

to Ty masz tłumik środkowy?
Ja u siebie nie mam.
Mam tylko katalizator i tłumik końcowy.
Rozważałem jakiś czas temu wyrzucenie katalizatora.
Jeśli się na to zdecyduję, to raczej w jego miejsce wstawię tłumik, żeby nieco wyciszyć samochód

Poutek masz i Ty ten tłumik tylko nie wiesz, siedzi razem z katalizatorem w jednej puszce i większość ludzi myśli ze to taki wielki katalizator ma ;] a tak naprawde 60% tej puchy to tłumik.

Właśnie zapomniałem dodać, w tej chwili mam jakiś wymysł poprzedniego właściela, jeźdze tak 3 lata i w sumie ok, ale teraz sie zaczyna psuć.
Mam coś na kształt katalizatora a zaraz za nim bezpośrednio dospawany tłumik badz jakaś strumienica, nie wiem co to jest, moim zdaniem bardziej szkodzi niż pomaga, ale póki chodziło cicho to zostawiałem to w spokoju.

2.0 do 2001 roku ma łaczony katalizator i tłumik wiec to wygląda jak jedna puszka, potem mają oddzielnie chyba, o ile sie nie myle i dane dwie sondy lambda?

Koledzy mam pytanie czy wyciecie środkowego tlumika i wspawanie rury zamiast niego to dobre rozwiazanie...??? ma ktos tak z forum zrobione... ??? i jaki dużo głośniej jest>>>???? POZDRAWIAM

Koledzy mam pytanie czy wyciecie środkowego tlumika i wspawanie rury zamiast niego to dobre rozwiazanie...??? ma ktos tak z forum zrobione... ??? i jaki dużo głośniej jest>>>???? POZDRAWIAM

Zajżyj do tematu w dziale 166 o wydechu, pokazałem tam foto, wraz z numerem katalogowym co mozna wstawic zamiast katalizatora zeby ni ebylo przydzwiekow, inna sprawa jak masz elektronike w aucie [sterownik i ile sond]

To będzie zły pomysł ponieważ Alfa będzie głośna. Starsze Alfy miały kata i tłumik końcowy sam w sobie kat wycisza autko, ale z jednym tłumikiem to łeb boli od hałasu. Proponuje wstawić w miejsce kata tłumik np.
http://moto.allegro.pl/item1000280058_alfa_romeo_156_1_6_1_8_2_0_katalizator_zamiennik.html

tego polecam sam go mam jest spoko.

Wielkie dzieki koledzy... :)
Zrobie tak Jak mówicie...
alfe mam z 98 roku i wtedy była tylko 1 sonda przed katalizatorem tak że o to sie nie martwiłem
POZDRAWIAM

Amortyzatory
Powrót