• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Termostat

• Autor wątku Autor wątku DARO-RT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DARO-RT

Guest
Padł mi i cały czas jeżdżę na zimnym silniku tylko na postoju temp się podnosi, a jak tylko ruszę spada do 50'C

Gdzie mogę kupić termostat do V6 TB i ile kosztuje :?:

Czy musze kupować całość z obudową czy mogę kupić same jego wnętrzności i wymienić :?: Ktoś już zmieniał i ma jakiś namiar :?:

Co do tego gdzie i za ile mozesz kupic to ci nie powiem :(. Jednak co do tego czy mozesz wymienić jego wnętrznosci - nie. Termostat jest całoscia i musisz go kupic z obudową.

Możesz zapytać w sklepie idbj ul. Źródlana 43, ja i Tomek w sumie zaopatrujemy się tylko tam, a jak byś szukał fachowca żeby Ci wymienił to uzytkownik maciek_czer może ci pomóc, to jest strona jego warsztatu: http://www.mca.up.pl/

Z tego co wiem są problemy żeby dostać termostat do TB, czytałem że ktoś dostał w Intercarsie, może spróbuj tam.

hej
z tego co wiem to rodzina silników V6 posiada dużą część podzespołów takich samych.
jak wygląda u Ciebie ten termostat? - z tego co wiem to jest on w postaci "kolanka "np:
http://autosklep24.pl/product_info.php/products_id/192/manufacturers_id/35
poprawcie mnie jeśli się mylę.

Jeżeli i w Twoim przypadku (a zakładam że tak) wygląda on podobnie jak na tym zdjęciu toda się to dość prosto zreperować, bez konieczności wymiany na nowy. Wystarczy termometr do 110st. i wiertło 6 mm. - Temat był na forum, ja już jeżdżę już od 8 miesięcy i temperatura jest 100% taka jaka ma być (sprawdzałem na alfadiagu).

irkii napisał:
jak wygląda u Ciebie ten termostat? - z tego co wiem to jest on w postaci "kolanka "

Tak tyle że u mnie to kolanko które jest na zdjęciu nie jest proste a zakrzywione pod kątem 90' ... proste są dostępne na alledrogo.pl ale nie wiem czy będę mógł go zainstalować u siebie. jakie są zakresy temp. otwarcia termostatu w V6 TB :?:

słuchaj
każdy silnik pracuje przu ok. 90 st.
sądzisz że dla każdego jednego auta robią termostat o parametrach tylko dla niego?
z tego co piszesz to jest on w kształcie litery U czy L bo nie rozimiem Twojego opisu :?

pytanie czy da się z niego wypiąć element roboczy (termobimetal). Masz zdjęcie jak wygląda?

Termostat, patrząc na niego z góry jest w kształcie litery "L" a podstawa jest z trzema otworami na śruby :-)

Zastanawiam się czy ten co jest na allegro z prostą rurką będzie pasował, rozstawem śrub :?:

no to jestes w domu.
możesz wywiercić w swoim ok. 5mm głebszy otwór - tam gdzie wchdzi "trzpień" elementu roboczego i będzie ci się zamykał jak nowy. Musisz oczywiście sprawdzić go gotując w wodzie i zmierzyć temp. zamkniecia, z tego co widzę to zazwyczaj starcza do 5 mm.

No pomyślę o tym rozwiązaniu, minusem jest wiercenie bo można się gdzieś przewiercić na wylot i spieprzyć obudowę :) ale jest jeszcze inna opcja, bo znalazłem zamiennik chyba firmy BERU tyle że koszt 260 zł, a oryginał 550 zł :?

Muszę wyjąć aktualnie używany temostat i się mu przyjrzeć może da się coś modyfikować i dopasować coś ... :roll:

:)
delikatnie nic nie przewiercisz,
zresztą jak go wyjmiesz to warto zwrócić sie z zapytaniem do ffirmy http://www.termostat.pl/ oni robią termostaty i to za kilkadziesiąt PLN, jak dzwoniłem (po fakcie), wymienisz na nowy tylko termobimetal czyli "to żułte" powinni coś znaleźć.
powodzenia

Amortyzatory
Powrót