• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Termostat, ale jaki?

• Autor wątku Autor wątku Gwynbleidd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gwynbleidd

Guest
odpalilem swoja alfe, po dluzszym czasie wszystko cyka pojechalem wymienic olej i filtr, i w traske.. w miescie lapie temperature ok 88*C, na trasie spada ona do 65-75*C, mysle ze termostat.

Jaki w rozsądnych pieniażkach? Vernet jest tani, ale czy dobry?

odpalilem swoja alfe, po dluzszym czasie wszystko cyka pojechalem wymienic olej i filtr, i w traske.. w miescie lapie temperature ok 88*C, na trasie spada ona do 65-75*C, mysle ze termostat.

jak na moje to chyba jest ok. poczytaj tematy o termostatach. jest ich sporo i mozna sie z nich wiele dowiedziec.

Nie wiem jak termostaty innych firm ale jak zmienisz na Vernet to będziesz miał tak samo jak masz teraz :)

To raczej przekłamanie wskaźnika.
Podłącz komputer i sprawdź ile pokazuje kiedy na wskaźniku masz 70

mam rozumieć, ze nic nie jest mojej belli?

jak jezdzilem 2.4 jtd 20v, to jak bylo 90*C to zawsze bylo 90 stopni, chyba ze na postoju, to byly wachania.

to normalne ze na trasie spada temperatura na wskazniku do 70*C?
a w miescie jest bliska 90*C?

rozumiem tę aluzje, ale to moje oczko w glowie, chociaż zabilym tego heretyka co zalozyl u niej sekwencje i mi zostawil ją sam wyjezdzajac do pracy, czytaj mój brat

ogolnie, mam rozumiec ze poprostu ten termostat ma taką specyfikę?

Raczej nie termostat, a wskaźnik/czujnik temperatury.
Jednak tego nie mogę Ci zagwarantować, odpowiedź dałoby jedynie podłączenie do komputera

tak zrobię, orientujesz sie jaki jest koszt wymiany czujnika temperatury razem z czujnikiem? czy wymiena sie go samemu? czy moze z calą inna cześcią?

Czujnika temperatury razem z czujnikiem?
Chodzi o termostat razem z czujnikiem, tak?
Termostat Vernet ok. 80zł + czujnik EPS ok. 50zł o ile dobrze pamiętam i jeśli masz takie same jak ostatnio wysyłałem.
Tak czy inaczej koszty powinny być zbliżone.
Co do samej roboty, to niewiele pomogę, dostęp chyba nie jest najgorszy, więc powinieneś sobie sam poradzić jeśli jesteś trochę obyty w tym temacie.
Jak ja wymieniałem termostat, to mechanik się zadeklarował, że zrobi to za 20zł, więc ani nie chciało mi się samemu przy tym grzebać i narażać na ewentualne nieprzewidziane komplikacje.

Przypuszczam, że bocian Ci pomoże, bo jest z tym na świeżo :D

a wiec panie Bocian, pomocy :)

dzieki za wszystko puotek

najlepiej prosilbym o jakis konkretny link z allegro, wymienic sam czujnik i sprawdzic?
czy odrazu z termostatem? :)

Ostatnia edycja:
Jeśli nie jesteś pewien, to możesz najpierw z czujnikiem spróbować, potem ewentualnie dokupić termosta

Amortyzatory
Powrót