• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Terkotanie

• Autor wątku Autor wątku RedHand
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RedHand

Guest
Dziś jadąc przez miasto coś zaczęło mi terkotać spod maski. Dźwięk podobny do takiego jakby się w szprychy roweru włożyło kawałek plastiku i jechało. Im więcej gazu dodaję tym głośniejszy i szybszy terkot. Jak puszczę nogę z gazu to nie terkocze do pewnego momentu /poniżej 1400 obrotów znowu zaczyna/. Na luzie go nie ma. Ale jak na luzie dodam gazu to znowu się pojawia.
Ma ktoś jakiś pomysł?

Mam do wymiany tłumik ale to chyba raczej nie to.

To nie boxer, ale w ts też czasem obraca panewki. Objawy pasują ale to niezbyt przyjemna diagnoza. Ja pisze głownie w oparciu o boxera z żadnym ts nie miałem takich problemów. Użytkownicy ts ów może więcej pomogą.

Pewności nie mam czy w tym silniku jest ale jeśli tak to wariat, druga wersja panewka :(

Tak. W tym silniku jest wariator.
Co do panewek - jaki orientacyjny koszt robót?

kiedys jechalem z kosiarem na zlot i slyszlame jak auto trzaska sie na wyzszych obrotach i powiedzial mi ze to wariator, skoro na luzie sie nie trzaska bez gazu to raczej wykluczyl bym panewke, mnie juz 2 razy obrucilo i naluzie zawsze wali :/ wiesz co ja czasem sprawdzalem czy mi panewki stukaja przykladajac np kija od szczotki i sluchalem, wiem sa do tego przyrzady ale na szybko to mozna tak sprawdzic :P

Ostatnia edycja:
To na 90% wariator to samo jest u mnie, co ciekawe objaw występuje w zimie w lecie jest mało słyszalny.

Z tego co piszesz, masz terkot tylko jak jest pobór paliwa i to niemal wyłącznie na biegu. Najlepiej nagraj ten dźwięk, poczytaj tematy o wariacie i panewkach i sprawdź czy się objawy zgadzają, bo tego była masa.

Ok. Dzięki za zainteresowanie. Wiem już o czym mam poczytać.
Jak będzie chwila czasu to nagram ten dźwięk.

Rzmudzior: Tak. Wychodzi na to, że jak jest pobór paliwa to terkota.
Czy to wyklucza panewki czy jednak niekoniecznie?

A ma może ktoś pomysł jak terkocze ale tylko na stałych obrotach ( jazda ze stałą prędkością) jeśli się przyspiesza lub zwalnia na biegu odgłos ustępuje mam podejrzenia do szklanek lub wytartego wałka.

Tak. Kontrolka gaśnie zaraz po odpaleniu auta.
A ten kij to w które miejsce przytykałeś? ;-)

no najlepiej to w okolicy walu korbowego (blok) bo tam sa panewki

---------- Post dodany o godzinie 23:19 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:14 ----------

A ma może ktoś pomysł jak terkocze ale tylko na stałych obrotach ( jazda ze stałą prędkością) jeśli się przyspiesza lub zwalnia na biegu odgłos ustępuje mam podejrzenia do szklanek lub wytartego wałka.

a na luzie co slychac ??? zawory jak wala to przewarznie dobrze je slychac kiedy auto spada z obrotow czyli dajesz do 3000tys puszczasz i zaczynasz sluchac,lub przy wolnym podnoszeniu obrotow, przynajmniej u mnie tak slychac bylo, bo na wiekszych obrotach to raczej bylo cicho.

che mam podobne objawy tylko to terkotanie to jakby z środka kabiny na zewnątrz nie słyszalne. pojawia sie jak przyspieszam i na wolnych obrotach tylko dużo mniej, wentylator odpada po jego wyłączeniu to samo jest. A i objawy pojawiły się tak mniej więcej przy pierwszych mrozach. dla ciekawości powiem że po odpięciu elektrozaworka wariatora też słychać może coś wymyślicie:eek::confused:

mi czasem terkocze ale cichutko w boxerze. Zadnych panewek nie obraca, komputer nic nie wykazał. I też pojawiło się przy mrozach. Bez mrozów nie terkocze.
No i co to????

Sprawdź, czy jak wciśniesz sprzęgło to też terkocze. U mnie się pojawił taki terkot/chrobot, to łożysko sprzęgła (już potwierdziłem), tylko na silnym mrozie i czasem przy przyspieszaniu zachrobocze przy ok. 2400 obrotów, z zewnątrz słychać tylko przy lewym przednim kole.

che mam podobne objawy tylko to terkotanie to jakby z środka kabiny na zewnątrz nie słyszalne. pojawia sie jak przyspieszam i na wolnych obrotach tylko dużo mniej, wentylator odpada po jego wyłączeniu to samo jest. A i objawy pojawiły się tak mniej więcej przy pierwszych mrozach. dla ciekawości powiem że po odpięciu elektrozaworka wariatora też słychać może coś wymyślicie:eek::confused:

Zajrzyj pod samochód najprawdopodobniej jakaś osłona uderza Ci o wydech, przynajmniej ja miałem tak miałem przy takich objawach.

Niema znaczenia czy jest sprzęgnięty ze skrzynią czy nie stuka tak gdy obroty się ustabilizują na określoną wartość

Dziś zaczął wydawać odgłosy jak stary mercedes. Obstawiam więc wariator.

Tak stracilo.
Chwile temu wsiadlem i ruszylem z zamiarem nagrania dzwieku. Terkotanie przybralo na sile. W drodze do domu nagle cos tak jakby huknelo. Terkotanie przytlumilo strasznie. Auto stracilo jeszcze wiecej mocy. Dojechalem do skrzyzowania i zgaslo. Juz nie odpalilo. Czekam wlasnie na hol.
2 miesiace temu strzelil mi rozrzad. Mechanik mogl cos zle poskladac?

Amortyzatory
Powrót