• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

temeratura silnika V6

salatin

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.
Witam mam pytanie odnosnie temperatury silnika 3.0 V6 24V ,wlasnie przejechalem trase 1600km w trakcie tej trasy mialem taka sytuacje ,gdy jechalem z predkoscia 170-210 km/h temperatura silnika wzrastala ponad 90st tak wskazywala wskazowka wewnatrz kabiny ,jesli zwolnilem do 160 km/h zaraz mialem 90st zaznaczam ze mialem duze obciazenie 2osoby i bagaze temp otoczenia 30st pisze to dlatego poniewaz zawsze mialem 90st auto rozgrzewalo sie szybko do tej temperatury i zawsze ja trzymalo i zawsze wlaczaly sie wentylatory zaznacze ze jesli wlaczylem klime juz przy 150km/h wzrastala temperatura ,gdy mialem ponad 90st zatrzymalem samochod wiatraki chlodzily i po chwili juz bylo 90st czy to zjawisko jest normalne i zaznacze jeszcze ze stalem w korku godz i rowne 90st dzieki za pomoc

Ja myślę że jest dobrze.U mnie też potrafi podskoczyć temperatura jak ją trochę przegonię.Powiem szczerze że ja bym się tym nie przejmował.Jak wszystko działa dobrze to nie szukaj dziury w całym :)

Kolego a pompe wody to kiedy zmieniałes - poluzowanie talerzuyka na osce to standardowa przypadłość V6, która własnie tak się objawia

nie zmienialem pompy bo gdy kupilem samochod to mialem przebieg 40 tys a dzis mam 80 i przy 90tys mam zamiar to zrobic ,trudno by wymieniac pompe w samochodzie ktory gowno przejechal ,jestes pewny ze to pompa nie wydala przy duzych predkosciach zaznaczam ze temp podskoczy ponad 90st tylko kiedy lece ok 170-210km/h w korkach trzyma 90st

U mnie jest identycznie, jak pogonię lekko ponad 90, jak spokojnie to trzyma 90, pytanie jak dużo ponad jest u Ciebie?

podchodzi pod nastapna kreske ta nastapna za 90 taka mala

nie zmienialem pompy bo gdy kupilem samochod to mialem przebieg 40 tys a dzis mam 80 i przy 90tys mam zamiar to zrobic ,trudno by wymieniac pompe w samochodzie ktory gowno przejechal ,jestes pewny ze to pompa nie wydala przy duzych predkosciach zaznaczam ze temp podskoczy ponad 90st tylko kiedy lece ok 170-210km/h w korkach trzyma 90st

Jesli masz starą pompe z plastikowym talerzykiem to na 100% jest do wymiany

To jeszcze zależy ile podskakuje. U mnie w 2.5 V6 też w korkach, mieście i rozsądnej jeździe (tak do 100 km/h) też trzymało się 90 st. jak trzeba. Ale jak zacząłem ją gonić w trasie (np. 160 km/h) wzrastało do 100-110 st. Przyczyną była padnięta pompa wody. Po wymianie w trasie trzyma ~80-85 st. przy wolnej, płynnej jeździe bez klimy, w mieście i przu agresywnej jeździe równiutkie 90 st.

dzieki wam za wszelkie rady ,wyglada ze moze to byc pompa wody wczoraj jezdzilem ostro po miescie i rowno trzyma 90st za ok 10 tys bede wymienial rozrzad z pompa wody chyba ze do tego czasu bedzie cos nie tak z temp to zrobie to natychmiast, poniewaz jestem poza krajem to mi troche sprawe komplikuje a nie chcialbym oddawac auta w niewiadome rece a przez dlugi okres i tak nie bede latal autostradami ok 200km/h bo warunki tutaj nie pozwalaja na taka jazde

jeszcze mam jedno pytanko ,jaki jest zakres zalanczania i wylanczania wentylatorow czy to jest 89-94st czy to sa inne wartosci bo nie jestem pewien

Temp początku otwarcia termostatu: 85-89'C
Temp pełnego otwarcia termostatu: 97-101'C

Wiatrak pierwsza prędkość: 95'C
Wiatrak druga prędkość: 102'C

Amortyzatory
Powrót