Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
Postanowiłem zalać przy kolejnej wymianie Shell Helix Ultra. Który olej jest lepszy: 5w40 czy 0w40? Różnica w cenie to ok. 10zł, patrząc na lepkości to te oleje prezentują podobny poziom. Ma ktoś ich dokładne parametry łącznie z Noack i TBN?
Nie pamiętam czy jest Noack, ale TBN jest podany w analizach na oil-club.de oraz oil-club.pl

Jest świeża analiza na oil-club.pl z TBN ale bez NOACK bo to niestety dodatkowe koszta.

Jeszcze jedno pytanko Shell Helix ultra 5w40 czy Motul X-cess 5w40, oba w zbliżonej cenie, jeśli silnik bierze olej to którego będzie spalał mniej?

Przy tej samej lepkości różnicy zbytniej bym się nie spodziewał. Jeżeli ubytki są znaczne można spróbować z 5w50.

Vag 1.6 mpi 8V, po wymianie pierścieni i uszczelniaczy zaworowych bierze ok. 0,3l/1000km, przed remontem 1l/1000km. Z 5w50 korzystnie wygląda VALVOLINE VR1 RACING 5W50, nie będzie z nim problemów zimą?

Nie będzie problemów, ale Valvoline w 5w50 i 10w60 raczej nie wytrzymują zbyt długo i zalecana jest częstsza wymiana. Silnik prosty jak budowa cepa, więc nie powinno mu to zaszkodzić

A może lepiej w takim przypadku lać olej C3, będzie zdrowiej dla katalizatora i egr którego przed remontem 2 razy musiałem czyścić?

O ile pamiętam to X-Clean FE ma C3, ale to w żaden sposób nie wpłynie na zmniejszenie spalania oleju.

a czemu nie?? Działa słabiej niż zagraniczna wersja??
Są babole.
Np do 3.2 JTS zalecają Shell Helix Ultra Diesel. Nadmienię tylko, że ten olej wg karty anglojęzycznej absolutnie nie nadaje się do silników benzynowych (ACEA B tylko), natomiast w polskiej wersji karty technicznej ten olej jest identyczny jak Helix Ultra. To już o czymś świadczy :)

Pany,

a jak wygląda łoej Penrite HPR 10w50 ? Na zimę będę musiał eksmitować JTS'a z garażu i trzeba byłoby zejść na coś lżejszego...

Aktualnie mam motul 10w60, przy 40°C ~~ 162,0 mm²/s, przy 100°C ~ 23,0mm²/s, ten penrite ma 132/19mm²/s

Pany,

a jak wygląda łoej Penrite HPR 10w50 ? Na zimę będę musiał eksmitować JTS'a z garażu i trzeba byłoby zejść na coś lżejszego...

Aktualnie mam motul 10w60, przy 40°C ~~ 162,0 mm²/s, przy 100°C ~ 23,0mm²/s, ten penrite ma 132/19mm²/s

Jeździłem na nim cało rocznie bez kłopotów, auta zawsze na dworze.
Kilka V6 mamy na nim, i również żyją jak najlepiej.

Tylko dlaczego 10W50, a nie 5W50? Piątka będzie miała lepszy start przy minusowych temperaturach.

U siebie w BMW z 10W60 Motula na zimę przechodzę na 5W50 Mobila lub Gulfa. Oba mają dobra opinię.

Lubię dać ogniem po tłoku, a 10w50 z czego widzę jednak trochę ma lepsza specyfikację w górnej granicy. Zaopatrze się w penetrite. Zresztą jak są mega mrozy to i tak jeżdżę rowerem -polecam:D

20190203_232517.jpg
20190203_232354.jpg

Ostatnia edycja:
Są babole.
Np do 3.2 JTS zalecają Shell Helix Ultra Diesel. Nadmienię tylko, że ten olej wg karty anglojęzycznej absolutnie nie nadaje się do silników benzynowych (ACEA B tylko), natomiast w polskiej wersji karty technicznej ten olej jest identyczny jak Helix Ultra. To już o czymś świadczy :)

aha. tego to nie zauważyłem. Może warto napisać do Shella i poprosić o wyjaśnienia.

Naprawdę? :D
Napisałem od razu - email. Zero odpowiedzi. Pisałem do nich na początku sierpnia chyba.
Następnie odezwałem się na Fb. Bardzo uprzejmie odpisali, że przekażą sprawę gdzie trzeba. No i nic się z tym nie podziało. ;)
Używam po prostu anglojęzycznej wyszukiwarki.

Witam,
co polecacie do Peugeot 207 (2008r) 1.4 hdi bez dpf, przebieg to 176 tyś. Producent chyba zalewa Total Quartz Ineo ecs 5w-30. Jest to olej low-saps, a te ponoć do auta z dpf.
Alfa 159 1.75 tbi i Ford C-max 1.8 jeżdżą u mnie na Millersie EE i z niego jestem bardzo zadowolony.

Amortyzatory
Powrót