Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
Jedyne co neguję, to brak rozsądku w dyskusjach w takich tematach, które merytorycznie często schodzą do poziomu "homeopatii olejowej".
Że ludzie szukają lepszych produktów to tylko dobrze, że nieraz popadają przy tym w przesadę - to nieco gorzej.
I nigdzie nie piszę, że olej nie ma znaczenia - akurat w obu moich wozach jest bardzo ważny, ale nie spędzam tygodni nad analizami poszczególnych produktów, bo to nie jest przeszczep serca tylko zwykła wymiana płynu, którego róznica w działaniu, powyżej pewnego poziomu jakości, będzie nieodczuwalna.
Warto trochę z dystansem spojrzeć na to wszystko

Ale jakiej homeopatii? Skoro analizy to wyniki badań laboratoryjnych i skoro wiadomo jakie dodatki w oleju na co wpływają i które parametry są ważne to chyba takie podejście jest bardziej obiektywne niż: ja tam leje od X lat olej Y i jest super. Zimą pali, oleju nie bierze. Już nie wspominam o analizach zuzyciowych. Ponadto nie spędzasz tygodni nad analizami bo idę o zakład, ze nawet nie do końca byłbyś w stanie na podstawie analizy w ogóle ocenić olej dlatego właśnie te tabelki Cie tak przerażają i wydaje Ci się, ze trzeba siedzieć tygodniami. Nie, nie trzeba, wystarczy trochę podstawowej wiedzy, a jeśli jej nie mamy to po to właśnie są tematy takie jak ten czy fora jak oil-club. Nie każdy musi się na tym znać. Po to tu siedzi te garstka osób patrząca w tabelki jak to nazwałeś aby inni nie musieli i mogli kupić olej "sprawdzony" bez zagłębiania się w szczegóły na temat składu i parametrów.

BTW dobrze kojarzę, że Ty mnie ostatnio pytałeś o olej bo chciałeś zmienić z Motula na LM Synthoil? :)

Ostatnia edycja:
Nie rozumiemy się, ja się przyczepiam nie do tego że coś jest sprawdzane i porównywane, tylko do tego ze to czasem (a w sumie to często, mam na myśli nie tylko to forum) przybiera groteskowe formy (ze strony szukających, nie służących radami!).
Widzisz - tak, to ja pytałem o tego Synthoila, ba - jest już bańka kupiona, w tym tygodniu znajdzie się w aucie. Bez jakiejś większej przyczyny, głównie po to żeby mieć zalany faktycznie syntetyczny olej, a nie kombinowany (swoją drogą - przydałby się jakiś przepis regulujący tę nomenklaturę jakoś wyraźnie). Tylko jak w dyskusji padły bodaj 3 oleje które polecałeś, to sobie jeden z nich wybrałem i go kupiłem, bez dziadowania i szukania czegoś 10pln tańszego, z większym tym, mniejszym tamtym itd - mi jest szkoda tracić ileś tam godzin na to. Podałeś w wiarygodny sposób co warto kupić, to z tej porady skorzystałem, a nie "a może jednak ten? jest ciutkę tańszy! a może tamten? a ten to ma pierdololo 0,0005% większe, to może ten?" - rozumiesz o co mi chodzi ;) Może pisze zbyt skrótowo, bo siedzę w pracy i robię to przełączając się między innymi zadaniami.

Czyli powoli potwierdza się to co pisałem parę postów temu : srao pao, dzikie węże, a ważna jest serwis, eksploatacja i olej jakościowy plus. Kolega Pływak, który neguje testy przerywania filmu olejowego oraz testy zamarzania olei ma jakieś nowe propozycje konstruktywnych porownań?

Przepisy są ale tylko w Niemczech (i o ile pamiętam w Japonii). U nas jak i praktycznie w większości świata jest wolna amerykanka. Fajnie to widać po etykietach gdzie u nas olej X opisany jako "Full Synthetic", a w DE "HC-synthese" ;) Chociaż nadmienić należy, ze HC to nie jest jakieś zło i dobry olej na HC spokojnie starczy w większości normalnych zastosowań ale ja zawsze powtarzam, że jest wiele kiepskich olejów HC ale chyba nie ma kiepskiego oleju na PAO. Wiec wybierając syntetyk zawsze trafimy dobrze, a wybierając HC to już loteria i trzeba sie opierać na opiniach i parametrach. Z resztą większość olejów polecanych do np. JTDków z DPF ACEA C2/C3 to oleje HC z ewentualnym dodatkiem PAO. W olejach fullsaps jak LM Synthoil trochę łatwiej o wybór pełnego syntetyka w rozsądnych pieniądzach.

Czyli powoli potwierdza się to co pisałem parę postów temu : srao pao, dzikie węże, a ważna jest serwis, eksploatacja i olej jakościowy plus. Kolega Pływak, który neguje testy przerywania filmu olejowego oraz testy zamarzania olei ma jakieś nowe propozycje konstruktywnych porownań?

Rozmowa z Tobą to jak ze ślepym o kolorach :) Nic nowego nie wymyśle nadal podstawowym źródłem porwań dla ludzi siedzących w temacie są analizy laboratoryjne. Jednak zdaje sobie sprawę, ze Ty z tak wieloletnim doświadczeniem w motoryzacji patrzysz na wyniki takich analiz i kompletnie nie wiesz o co w tym wszystkich chodzi. Jak widać samo posiadania auta nie czyni z nas jeszcze ekspertów :) "Olej jakościowy plus"? Co to za nowe określenie? To już olej jednak ważny? Stronę wcześniej był nieistotny, teraz już jest więc idziemy w dobrym kierunku :lol:

Ostatnia edycja:
Na tym teście w -32 to primo jest inny olej Eurola o lepkości 0W30 a secondo to jakoś nie widzę aby wypadł słabo. Po obróceniu na dół butelki dotarł jako jeden z pierwszych.
Wynaturzeń Kolegów od " pierdololo 0,0005%" itd. nie skomentuje.

Dlaczego? Tyle odpowiedniego Si sprawia, że olej silnikowy się nie pieni a to niezwykle ważne! [emoji6]

Niestety słoma i wycieczki osobiste kolego pływak są twoją mocną stroną. No cóż francuz rs zobowiązuje.

To nie wycieczki osobiste ale stwierdzenie faktu. Po prostu rozmowa nie ma sensu bo nie masz pojęcia o olejach baaa nie chcesz nawet mieć pojęcia i nie przyjmujesz argumentów tylko od kilku stron wałkujesz swoje zamiast jednak zostawić ten temat "tym co upadli na głowę" :) Przytyku o franzuzie nie skomentuje bo AR jeździłem, jak Stelvio to pewnie jeszcze nawet ś.p. Sergio w planach nie miał ;)

Dlaczego? Tyle odpowiedniego Si sprawia, że olej silnikowy się nie pieni a to niezwykle ważne! [emoji6]

Ale kto by się interesował właściwościami fizyko-chemicznymi oleju jak przecież na jutubie są testy olejów i tam jasno widać który jest najlepszy bo jak na "szlifierce" wypadł ok to na bank w silniku też będzie ok! ;)

Ostatnia edycja:
To nie wycieczki osobiste ale stwierdzenie faktu. Po prostu rozmowa nie ma sensu bo nie masz pojęcia o olejach baaa nie chcesz nawet mieć pojęcia i nie przyjmujesz argumentów tylko od kilku stron wałkujesz swoje zamiast jednak zostawić ten temat "tym co upadli na głowę" :) Przytyku o franzuzie nie skomentuje bo AR jeździłem, jak Stelvio to pewnie jeszcze nawet ś.p. Sergio w planach nie miał ;)

Ale kto by się interesował właściwościami fizyko-chemicznymi oleju jak przecież na jutubie są testy olejów i tam jasno widać który jest najlepszy bo jak na "szlifierce" wypadł ok to na bank w silniku też będzie ok! ;)
Negujesz testy które wysłałem. Nie pokazujesz alternatywy badań-testów. Wycieczki i słoma. Olej ze słomy lej, na zdrowie.

Negujesz testy które wysłałem. Nie pokazujesz alternatywy badań-testów. Wycieczki i słoma. Olej ze słomy lej, na zdrowie.

Neguje bo test nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistych warunkach pracy panujących w silniku dlatego też olej przekładniowy wg. testu wypadł lepiej niż wiele olejów silnikowych ale zgadnij co by się stało gdybyś przekładniówki nalał do silnika w Stelvio? To raz, dwa nie alternatywą ale jedynym sensownym źródłem są analizy, które podsumowałeś tym, że trzeba by na głowę upaść aby wydawać pieniądze na takie badania (badanie eurola jest dostępne, nie wiem czy nawet nie w tym temacie nie było wklejone). Skoro tak podchodzisz do analiz to nie oczekuj, ze ktoś za Ciebie przebada tą Selenię więc zrób jak pisałeś czyli lej selenie w ASO i zostaw ten temat tym co się nim interesują być może to dobry olej ale niestety na węch i smak nikt tego obiektywnie nie oceni. Skoro jesteś pewny swego, ze producent wie co zaleca to z czego wynika twoja obecność w tym wątku? Naprawdę obecność tutaj nie jest przymusowa :)

Kolega [MENTION=81190]Btechfan[/MENTION] tego nie zrozumie, już któraś osoba pisze do niego bezpośrednio, że skoro taki zły ten wątek i bezsensowny a w dodatku on sam wie lepiej, to niech robi jak uważa i się tutaj nie wymądrza. Niestety nie dociera i robi się z tej dyskusji, do tej pory w miarę merytorycznej i sensownej, jakaś gimnazjalna przepychanka.

wlasnie! 40 lat jezdzi autami, a teksty wali jak gimbaza :D I jeszcze ten foch, że mu ktoś analizy pod nos nie poda...

Ale weźcie się odpier....cie ode mnie. Napisałem że pewnie naleje Eurola, a nie Selenia, pod wpływem porad z tego forum. I napisałem że chętnie poczytam analizy laboratoryjne, testy, porównania, etc, a że ich nie mam to patrzyłem na to co znalazłem i czekam na wasze wskazówki. Swojej kasy nie będę wydawał na testy, bo sądzę że wszystko jest już gdzieś dostępne, może na tym forum też.

Więc proszę uprzejmie wklejac linki z badaniami olei nadających się do Stelvio 280km, na których nie stracę gwarancji.

Aha, już widzę lawinę linków po tak "uprzejmej" prośbie :) - w skrócie - jesteście debilami, trochę was poobrażam, poudaję mądrego choć pojęcia o temacie nie mam, to na wszelki wypadek pokpię z niego, ale jeszcze was wykorzystam do czegoś.
Akurat kogokolwiek obchodzi co tam nalejesz, losy twojej gwarancji także zapewne leżą tu wszystkim na sercu po takim wejściu.

Panowie, co dobrego spełnia normę Fiata 9.55535‑s2 żeby lać na gwarancji zamiast Selenii KPE?

Panowie, co dobrego spełnia normę Fiata 9.55535‑s2 żeby lać na gwarancji zamiast Selenii KPE?

Pytanie do twojego ASO czy wystarczy aby spełniał normę czy musi mieć oficjalną aprobatę bo rożnie serwisy na to patrzą. Spełniających norme jest kilka np. Ravenol, Liqui Moly, Shell ale z oficjalną aprobatą prócz Selenii/Petronasa chyba ciężko będzie.

Pytanie do twojego ASO czy wystarczy aby spełniał normę czy musi mieć oficjalną aprobatę bo rożnie serwisy na to patrzą. Spełniających norme jest kilka np. Ravenol, Liqui Moly, Shell ale z oficjalną aprobatą prócz Selenii/Petronasa chyba ciężko będzie.
I nareszcie poznałem sedno dywagacji na temat oleju do AR Stelvio 280km na gwarancji.

Przyglądam się tematowi i chciałbym sprecyzować jaki olej nazywamy syntetycznym.
Wiem że bazy muszą być grupa IV i V oraz nie więcej niż 20%grupy III takie wymogi muszą spełnić oleje w Niemczech i Japonii.
Wiele znanych producentów ma dobre oleje lecz nie spełnia wymogu 80% bazy grupy IV i V pytanie czy gdy tej bazy jest np.75 % to jest to olej
syntetyczny czy wykonany w technologi syntetycznej.
Jeśli chodzi o olej na gwarancji to niestety musimy używać oleju zalecanego przez producenta w innym wypadku narażamy się na nie uwzględnienie
gwarancji.
To samo dotyczy stosowania dodatków zmniejszających tarcie.

Przyglądam się tematowi i chciałbym sprecyzować jaki olej nazywamy syntetycznym.
Wiem że bazy muszą być grupa IV i V oraz nie więcej niż 20%grupy III takie wymogi muszą spełnić oleje w Niemczech i Japonii.
Wiele znanych producentów ma dobre oleje lecz nie spełnia wymogu 80% bazy grupy IV i V pytanie czy gdy tej bazy jest np.75 % to jest to olej
syntetyczny czy wykonany w technologi syntetycznej.
Jeśli chodzi o olej na gwarancji to niestety musimy używać oleju zalecanego przez producenta w innym wypadku narażamy się na nie uwzględnienie
gwarancji.
To samo dotyczy stosowania dodatków zmniejszających tarcie.
Na wstępie tej dyskusji zapytałem miesiąc temu czy mogę lać na gwarancji co mi się podoba, czy też są ograniczenia do olei wskazanych w gwarancji. W dyskusji dowiedziałem się że lepszy od Selenia będzie Eurol, a teraz kolega gocio1960 sprowadził mnie na ziemię, że stracę gwarancje. 11tego będę na wymianie i się okaże czy pozwolą nalać Eurol.

Amortyzatory
Powrót