Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.1%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.6%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 14.9%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    222
Normalnie to w JTD nie ma potrzeby dolewania oleju pomiędzy wymianami. Jeśli zużycie oleju w silniku spalinowym przekracza 0,3l/1000km silnik jest do remontu. W JTD oznacza to przeważnie konieczność wymiany turbiny

No i stało się, zalałem wczoraj Motula 8100 X-cess i powiem szczerze, że różnica jest na mega +. Nie jestem pewien co było wcześniej, ale chyba Selenia i wyglądała tragicznie po 10 tys. Na Motulu silnik chodzi sporo cieszej, równo, dzisiaj po odpaleniu na zimnym już tak nie terkocze jak wcześniej, silnik chodzi jakoś tak lżej ogólnie (ale to wrażenie to może tylko placebo). Także polecam z czystym sumieniem :)

No to by wypadało, że mój trochę od nówki odstaje bo aż tyle nie popija ;)

A tak na poważnie to muszę ze swoją AR odwiedzić mechanika w tym temacie.

Witam kupiłem Belle z 2003r 1.9 JTD 115km za granicą i czlowiek który sprzedawał nie wiedzial na jakim oleju jeździła co byś cie polecili bo zamierzam wymienić olej Pozdrawiam

Przebieg nie ma tu nic do rzeczy pełny syntetyk 5W40 dedykowany do silników diesla

Witam kupiłem Belle z 2003r 1.9 JTD 115km za granicą i czlowiek który sprzedawał nie wiedzial na jakim oleju jeździła co byś cie polecili bo zamierzam wymienić olej Pozdrawiam

Witam na początek bym zalał Motul 8100 X-Cess 5W-40, przy kolejnej wymianie możesz się zastanowić nad 8100 C3 X-Clean 5W-40.

http://ew5.earlweb.com/recommendati...category=6&subset=115&modelyear=&vehicle=1647

W drugiej 156 TS możesz również zalać na początek Motula 8100 X-Cess 5W-40, przy kolejnej wymianie możesz śmiało zmienić na 8100 C3 X-Clean 5W-40.

http://ew5.earlweb.com/recommendati...category=6&subset=115&modelyear=&vehicle=1588

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
dzęki za pomoc

---------- Post added at 12:45 ---------- Previous post was at 11:17 ----------

jeszcze jedno pytanie czy jak Bella była wcześniej zalana półsyntetykiem(bo mogło tak być) to nic sie nie stanie po zalaniu syntetyku??????????

Kolego Revol84, daj znać jak już zmienisz olej. Napisz na jaki zmieniłeś, i ogólnie pozytywne i negatywne aspekty jakie zaobserwowałeś. Ja mam do zmiany jeszcze 5tys km i zastanawiam się czy nie przejść na syntetyk (do tej pory Mobil 10w40 turbo diesel). Silniki mamy takie same, tylko moja Bella jest starsza bo 2001r no i przebieg 260tys km...

Kolego Revol84, daj znać jak już zmienisz olej. Napisz na jaki zmieniłeś, i ogólnie pozytywne i negatywne aspekty jakie zaobserwowałeś. Ja mam do zmiany jeszcze 5tys km i zastanawiam się czy nie przejść na syntetyk (do tej pory Mobil 10w40 turbo diesel). Silniki mamy takie same, tylko moja Bella jest starsza bo 2001r no i przebieg 260tys km...

Witam, w mojej opinii Mobil 10W-40 jest bardzo słabym olejem, Motul jest stanowczo lepszym olejem i to właśnie jego bym kupił. Na początek zalałbym Motul 8100 X-Cess 5W-40, przy kolejnej wymianie kupiłbym 8100 C3 X-Clean 5W-40, lecz przed tym napisz czy silnik bierze olej wtedy będzie można określić jaki olej najlepiej zastosować.

http://ew5.earlweb.com/recommendati...category=6&subset=115&modelyear=&vehicle=1647

Pozdrawiam

147 benzyniak 1.6 105KM 90tyś.
czym mam zalać ? (bo muszę wymienić olej,a jA nie wiem na czym jeździła moja AlfkA u poprzedniego właściciela)

Ostatnia edycja:
147 benzyniak 1.6 105KM 90tyś.
czym mam zalać ? (bo muszę wymienić olej,a jA nie wiem na czym jeździła moja AlfkA u poprzedniego właściciela)

Jeśli nie wiesz to możesz zalać Valvoline MaxLife 5w40, lub 10w40.
Ewentualnie z wyższej półki Millers XSS 10w40.
Do tych silników zalecany był olej 10w40 ze względu na ich luźne pasowanie.

http://www.millersoils.pl/formularz-php/

Ostatnia edycja:
Na początek zalałbym Motul 8100 X-Cess 5W-40, przy kolejnej wymianie kupiłbym 8100 C3 X-Clean 5W-40, lecz przed tym napisz czy silnik bierze olej wtedy będzie można określić jaki olej najlepiej zastosować.
Przez 5tys które już zrobiłem na wcześniej wymienionym Mobilu, nie zauważyłem zużycia, a muszę przyznać, że Alfa od czasu do czasu dostaje po tyłku :-D Zdecydowanie zrezygnuje z Mobila,bo sprawdziłem jaką ma konsystencję w -15*C i od tego momentu cały czas szukam następcy. Przyznam szczerze, że myślałem nad Valvoline Durablend diesel tylko nie wiem czy 5w40 czy 10w40 ?? Ale nie upieram się na Valvoline,może być i Motul itp. Warunek jest taki, że ma być lepszy od Mobila.
Pozdrawiam!

Amortyzatory
Powrót