Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.1%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.6%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 14.9%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    222
Ja mam tego transita bez turbo. Typowy wół roboczy, olej zmieniam co 15kkm na zwykły lotos i też mam nalatane coś pod 300kkm. Silnik dzwon, stary bezinwazyjny diesel

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Przestań, przestań, to akurat niemożliwe jest.

Jest. Z filtra kabinowego została... ramka. Pozostałych nie widziałem. Ale on twierdzi, że nie wymieniał NICZEGO, poza akumulatorem i świecami. Dlatego jest padaczka z autem. Już w zasadzie nie jeździ. Ba, odpala raz na ileś tam razy i to z zapychu.

Olej na pewno dolewał - więc była tzw wymiana ciągła :)

Też mi się to mało prawdopodobne wydaje. W 100 tysięcy bez wymiany to uwierzę. W 200 może też pod warunkiem, że zrobione w 2-3 lata ale w 300 nie za bardzo chce mi się wierzyć tym bardziej w dłuższym okresie czasu.

W sumie to nie wiem jak długo ligo dokladnie auto jest u niego. Ale ze 4-5 lat bedzie na pewno. Coz, moze mi sciemnia. Ale znajac jego szuszwolskie pidejscie, to jestem sklonny mu uwierzyc :)

Nie ma szans, żeby filtr oleju tyle wytrzymał, ponieważ zwyczajnie by przerdzewiał.
Pablo, też tak nie do końca, przecież olej jest świetnym konserwantem. Bardziej skłaniał bym się ku opcji takiego zapchania filtra ze silnik by się zatarł, bo samo nie wymienianie oleju wiele złego nie narobi w tak mało wysilonym silniku, dolewki wystarczająco poprawiały jego właściwości smarne. Osobiście widziałem filtr paliwa z agregatu który nie wiadomo kiedy był wymieniany, wyglądał jak zabetonowany, nowe maszyny zdychają jak tylko filtr jest czarny a w tamtym starociu pomimo praktycznie zerowego przepływu jeszcze dawał radę pyrkać.

Co nie przeszkadza, żeby filtr zardzewiał od zewnątrz. Jak miska olejowa w Nissanie teścia.

Jeśli silnik jest cały zasyfiony, a przy takim dbaniu na pewno tak jest, to i po zewnątrz filtr będzie zalany, zasyfiony i zakonserwowany odpowiednio.

Hejka jaka oliwke polecacie do fabii 1.4 16v 80KM (BUD) do tej pory lane 5w40, myslalem o czym z zerem na poczatku bo zonka robic bedzie krotkie trasy. Patrzylem na specola 0w40 ale jest A5 a powinno byc A3 wedle instrukcji.

Pytanie do osób które sprzedają oleje. Czy ma któryś z Was w swojej ofercie olej w normie Dexos1 gen.2? Jest to jakiś nowy olej przeznaczony między innymi do mojego samochodu( Astra K 1.4 150km). Podobno na Dexos 2 był problem z LSPI.

Czyli co zalać żeby to miało sens? Auto na gwarancji i niestety muszę przynajmniej na razie lać zgodnie z.normą.

Dexos1 to API SN + ILSAC GF-5. Jak pisałem Amsoil ASL to w tej kategorii #1 i ma co trzeba aby zapobiegać LSPI.

Archoil AR6900-P MAX w benzynie też pomoże.. ;-)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót