Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
Było parę postów wcześniej na wcześniejszej stronie :D

Kurde, zmieniłem olej silnikowy z Millers Oils XF Longlife C3 5W30 + AR9100 -----> Meguin Super Liechtlauf 5W40 + AR9100 i powiem, że na Meguinie jest większy klekot.

Nie wiem czy ma to związek z tym, że wymieniałem dźwignie popychaczy zaworów czy jednak taki objaw to normalna sprawa ?

Zalany Ravenol VST Turbo 5W40. Olej w cenie 105zł/4l, testy na rosyjskim forum jak i karta charakterystyki bardzo obiecująca. Zobaczymy jak się sprawdzi w T-Jetcie, na wielki plus dla firmy ravenol on-line sposób weryfikacji oryginalności oleju - kody na butelce, które można wpisać na stronie producenta.

Człowiek uczy się na błędach :P Za 10'000 km wrócę do Millersa hehe.

Mwguin jest na PAO więc praca silnika może być bardziej metaliczna - to normalne zjawisko. Nie ocenia się oleju wyłącznie na podstawie wrażeń akustycznych. Dodanie molibdenu potrafi bardzo wyciszyć silnik ale to nie znaczy, że olej lepiej chroni silnik. Pod wzgledem ochrony silnika Meguin Super Leichtlauf 5W40 jest lepszy od Millersa XF-a (lepsza baza, wiecej dodatków ochronnych), ktróy również jest bardzo dobrym olejem ale polecam go do aut z filtrem DPF i zawsze polecam aby dopłacić do Millersa EE z nanodrive:).

Mwguin jest na PAO więc praca silnika może być bardziej metaliczna - to normalne zjawisko. Nie ocenia się oleju wyłącznie na podstawie wrażeń akustycznych. Dodanie molibdenu potrafi bardzo wyciszyć silnik ale to nie znaczy, że olej lepiej chroni silnik. Pod wzgledem ochrony silnika Meguin Super Leichtlauf 5W40 jest lepszy od Millersa XF-a (lepsza baza, wiecej dodatków ochronnych), ktróy również jest bardzo dobrym olejem ale polecam go do aut z filtrem DPF i zawsze polecam aby dopłacić do Millersa EE z nanodrive:).

A to dlatego, aaaa hhehe. Jeżeli to normalne zjawisko to odszczekuję to wszystko :PP
Wiesz nie byłem pewien co jest tego przyczyną dlatego rzuciłem hasło w tym temacie i czekam na odpowiedź może ktoś coś miał podobnego w swoich doświadczeniach. U mnie doszła jeszcze wymiana dźwigienek zaworowych kpl. 16 sztuk ale to nie powinno mieć znaczenia. Zasmuciłem się tylko bo pierwszym olejem jaki zastosowałem zaraz po kupnie był Castrol i było na nim tak dosyć znośnie. Potem wpadł Millers XF + AR9100 i tutaj było mega cichutko, aż po wymianie byliśmy zdziwieni że to tak pracuje. No i teraz z Millersa XF na Meguin Super Lichtlauf i tutaj efekt ale w drugą stronę ;)

A ale jak tak to oki

Dzięki za konkretną odpowiedź Tomek ;)

Wiem, że na Millersie 1.9 pracują bardzo fajnie dlatego po zmianie na PAO-syntetyka różnica w pracy silnika akustycznie może być in minus. Niestety oleje to taki temat, że określenie jak dobry jest olej na którym jeździmy często nie jest łatwe. Co do samej akustyki to praca w bardzo niskich temperaturach tuż po odpaleniu może dać nieco pojęcia jaka jest pompowalność a nawet trwałość firmu olejowego. Dobrze mieć możliwość podglądu temperatury oleju bo wtedy niekiedy widać różnice pomiędzy olejami.

Panowie,proszę o o pomoc,radę.Jaki olej i ile do skrzyni biegów C635 Alfa 159 2.0 JTDm 100KW.

Kolego dejon na temat wymiany,oleju w skrzyni C635 w Alfie 159 nie ma tam nic konkretnego.99.99% procent jest o skrzyni m32 i f40.Jeszcze raz proszę szanownych i fachowych kolegów o radę w sprawie oleju do skrzyni C635.

Witam Alfa 147 2005r 1,9JTDm 16v 150KM obecnie olej Millers XF longlife 5w40 czy jest sens zmieniać na coś innego, może lepszego ?

Witam Alfa 147 2005r 1,9JTDm 16v 150KM obecnie olej Millers XF longlife 5w40 czy jest sens zmieniać na coś innego, może lepszego ?

Ktoś parę stron stwierdził, że lepiej dorzucić trochę grosza do EE. Ja właśnie zalałem XF - różnica w cenie to 30zł na bańce 5 litrów. XF 180, a EE 210. Który lepszy, dlaczego lepszy EE to już nie wiem :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dorwalem cos takiego w śmiesznej cenie.
47.jpg

Bedzie to oryginal?

Pojdzie do Seicento sporting.

Ktoś parę stron stwierdził, że lepiej dorzucić trochę grosza do EE. Ja właśnie zalałem XF - różnica w cenie to 30zł na bańce 5 litrów. XF 180, a EE 210. Który lepszy, dlaczego lepszy EE to już nie wiem :)

EE jest z technologią nanodrive :
http://www.millersoils.pl/nanodrive/
trochę marketingu ale to faktycznie działa co widać jak ktoś ma wskaźnik temperatury oleju. Jak jest dpf to chyba najlepszy będzie eten olej :
http://lejolej.pl/pl/p/MILLERS-OILS-EE-LONGLIFE-5w40-5L/292
jak jest dpf to ten olej jak najbardziej też ale można wybrać DOBRY full spas (najlepiej z AR9100)

- - - Updated - - -

47.jpg

Bedzie to oryginal?

Na podstawie zdjęcia trudno będzie jednoznacznie stwierdzić. Do Sportinga podejdzie ale nie licz, ze to jakiś super olej jest. Lepszy Specol Gold 5W40:cool:

47.jpg

Bedzie to oryginal?

Witam ja również kupowałem ten olej w Action po przeczytaniu tylnej naklejki możliwe ze to ori ale czy jest dobrej jakosci

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Ten Valvoline to na 99,9% olej mineralny o lepkości 10w40, i dlatego cena jest atrakcyjna.

Amortyzatory
Powrót