Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
W podobnych warunkach tj. cykl mieszany z przewagą miasta wcześniej 6,4 teraz 6,2. wg. kompa ale pokrywa się on mniej więcej z rzeczywistością (co ciekawe czasami zaniża ale tak do 5%).Średnia prędkość 38 km/h. Wiadomo, że idealnie tych samych warunków nie da się odtworzyć ale po 5 czy 10 tys. km i średniej prędkości różnej o 1-2 km/h i w większości powtarzalnych trasach przejazdu różnica jednak jest. Bardziej chyba widzę to po przebiegu na 1 całym baku, gdzie wcześniej w warunkach raczej miejskich mogłem zrobić zazwyczaj nie więcej niż 800 km, max 850 km a teraz nawet 850 km do 900 km a 800 km to spokojnie.

Mi bardziej zależało by na właściwościach smarno-czyszczaccyh niż redukcji spalania wiec wstrzymam się z zakupem do czasu wypuszczenia tego nowego wynalazku i jakiś testów. Póki co zostaje przy 2T Orlen Platinum :D

Smarowanie masz na AR6200 lepsze niż na 2T i dodatkowo wyższą liczbę cetanową. A cenowo wychodzi chyba korzystniej.

ar6200 podwyzsza liczbe cetanowa? nie ar6800?

Pytałem o niezależne testy bo jakoś sceptycznie podchodzę do tego, że coś w stosunku 1:10000 poprawia smarność lepiej niż olej w stosunku 1:200 i testów póki co brak. Trudno mi uwierzyć, ze dawka, którą nawet trudno zaaplikować w dobrej ilości może aż tak poprawiać właściwości ON.

AR6800 podnosi liczbę cetanową o aż 8 punktów ale z tego co pamiętam AR6200 też w niewielkim stopniu podnosi liczbę cetanową. W każdym razie obniża temperature spalania przez co podnosi efektywność energetyczną spalania. Dodanie 2T niestety potrafi obniżyć liczbę cetanową.

Ja też mam wątpliwości, ale jeżeli środek wchodzi w jakieś reakcję z paliwem pod wpływem ciśnienia i temperatury to przy rozmiarach mechanizmów wtryskiwaczy coś tam może zdziałać. Oleju 2T zresztą też w paliwie nie ma wiele, a najlepsze całkiem nieźle poprawiają smarność paliwa i to wg niezależnych badań.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

a mnie tu śmiedzi marketingiem i reklamą nowych wynalazków jak kiedyś magnetyzery.

Dodanie 2T niestety potrafi obniżyć liczbę cetanową.
W stężeniu 1:200 do 1:300 spadek jest znikomy dopiero w stężeniach mocniejszych od 1:150 spada liczba cetanowa

Oleju 2T zresztą też w paliwie nie ma wiele, a najlepsze całkiem nieźle poprawiają smarność paliwa i to wg niezależnych badań.
Niby niewiele ale nadal 50 razy więcej niż tego archoila.

Poczekam na testy tego nowego specyfiku i wtedy może zakupie :)

Jak wiecie np. molibden w oleju obniża tarcie. W niektórych olejach jest np. 50ppm.
Kto pierwszy policzy i napisze ile jego jest w 10L oleju (dla uproszczenia niech będzie, że 1L oleju i paliwa waży 1kg) i odpowie czy to więcej czy mniej niż 1ml na 10L jak w przypadku AR6200 wygrywa AR6200 20ml ;-)

Brawo, czyli nawet mniej niż proporcja AR6200 do paliwa a też robi robotę.. ;-)
Napisz adres do wysyłki na PW i masz gratisa!

Ktoś pisał o motulu, że jest mocno średni.. Dlaczego? A np motul x-clean jaki jest?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

X-clean HC?
Jakieś źródło?
Nawet w DE jest sprzedawany jako full syntetyk.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Fuchs Race Pro 5W40. To będzie trafny wybór.
Nie kumam tej "fascynacji" 10W60 do codziennej jazdy i wymieniania go co 4-5000 km ...

Latem w korkach jak jeszcze auto na gaz silnik się mocno nagrzewa dla mnie ma sens stosowanie oleju o wyższej lepkości niż xxW40--> tym bardziej że wiadomo że silniki benzynowe typu TS/JTS mają problemy z smarowaniem sam producent zaleca 10W60

Ostatnia edycja:
a mnie tu śmiedzi marketingiem i reklamą nowych wynalazków jak kiedyś magnetyzery.

Kubek bez przesady. :DW TV i radiu co chwila jest reklama paliwa x lub y na którym przejedziesz x lub y km dalej. Myślisz,że co oni dodają do tego paliwa? Podobne dodatki tylko w mega skali przez co pewnie gorsze (tańsze) i pewnie w mniejszym stężeniu (niższe koszty). Do tego płaci się drożej niż stosując dodatek Archoila. Lejąc Archoila z grubsza wiem co leje i leje sam ile chce. To nie są nowe wynalazki. Dodatki do paliw są stosowane od dziesięcioleci, również w motosporcie bo poprawa parametrów/właściwości paliwa przekłada się na osiągi i spalanie pojazdu a także na prawidłowe smarowanie, które niestety w przypadku standardowego paliwa jest zwykle niewystarczające i dlatego tysiące ludzi leje do baków olej 2T, za którymi nie stoi marketing bo nie do tego zostały wyprodukowane.:)

- - - Updated - - -

X-clean HC?
Jakieś źródło?

Z tym Motulem to faktycznie jest dziwna sprawa ale wg. mojego rozeznania to olej HC, tyle że pewnie z na tyle dużym udziałem grupy IV w bazie olejowej aby można było legalnie używać w DE nazwy vollsynthetisch. Coś też słyszałem o zmianie podejścia do oleju syntetycznego na rynku w DE ale tylko jakieś niesprecyzowane plotki.

A polecicie jakiś dobry olej 5W50 ? Aktualnie śmigam na 5W40, wcześniej było 5W30, jednak nastały upały, miasto przez które muszę dojechać do pracy całe zakorkowane (nieraz z godzine stoje w korku) a i lubię sobie depnąć to wypróbowałbym 5W50.

X-clean HC?
Jakieś źródło?

Bo w karcie charakterystyki enigmatycznie podają "LUBRICATING OILS (PETROLEUM), C20 50, HYDROTREATED NEUTRAL OIL-BASED 50 <= x % < 100" Trochę niezły rozrzut jak od 50 do 100% :lol

Mam pytanie: czy olej Shell helix ultra diesel 5W40 może być jak głosi napis: fully syntetic?
Wiem, że jest to olej w shelowskiej technologii GTL, dlatego go zakupiłem.
Więc co to ma być:
- stan faktyczny ?
- bałwochwalstwo firmy?
- podróba?

Amortyzatory
Powrót