• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
Wydaje mi się że powinieneś jeździć cały czas na pełnym syntetyku ale jak miałeś dłuuugi czas pół syntetyk a teraz wlejesz FULLA to nie radzę ,każdy stary dobry mechanior CI powie że wypłuczesz silnik i możesz mieć duże straty finansowe jak będzie trzeba robić remont silnika.Jak mnie uczyli i pewnie większość mnie poprze w dół możesz zejśc np z FULLA na HALFA ale w drugą stronę to nie działa:/
Fajnie, że co parę stron się taki znajdzie :D :D :D

Przy okazji - z Catrola 5W40 taki sam syntetyk jak z naszego premiera polityk ;)

Pablo, silnik ma koło 120kkm więc pobór oleju niezauważalny, pewnie jakby ją cały czas ciągać pod czerwone pole to da się zauważyć. Myślałem właśnie żeby zalać ją CFS'em albo Eurosports'em i chyba tak zrobię na próbę.

..co do Castrola to opinie są różne , nie zmieniam oleju na półsyntetyk jedynie firmę oleju ,więc wciąż w serduchu Alfy jest 5w40
Autko jest w moich rękach od miesiąca , i podstawowe rzeczy są wymieniane rozrząd oleje,filtry itp ...

Ostatnia edycja:
Jak sobie chcecie nawet lejcie 0W 40 mi to ryba tylko stwierdzam na przełomie czasu jak wszystko działa do tego silniki JTD nie są jakieś super nowoczesne...To co napisał producent na takiej małej... hmm czerwonej nalepca na pasie przednim pod maską ,powinno się lać a nie kombinować jak koń pod górę;| Może sobie zaleje taki a moze taki a moze jeszcze co innego...Po co ten cały cyrk koledzy;p;p;p Nie jest istotny producent ale rodzaj oleju jaki sobie lejecie;)Może by sobie włożyć np. mniejszy akumulator bo po co taki duży tak? np. od benzynki.Można kombinować na różne sposoby jak ktoś chce a Polak potrafi;)Tym samym nie cwaniakujcie bo jednemu ujdzie zmiana na lepszy niby na full syntetyk a następnym 3 lub 4em nie wyjdzie taka operacja no sorry;|Gdzie wy żyjecie...Choćby gotowe strony olejów które mówią który rok itd jaki olej zalać to nie bez kozery...po co są różne oleje do różnych aut a nie byle jaki sobie zaleje...to też kup byle jaki np. filter i jakoś na siłę go wkręć:)
Temu potem jest 100 pytań do... bo Polak potrafi robi na przekór i czemu mi nie chce odpalić albo coś bo się kombinuje...:)Potem forum pęka w szwach....od pytań się roi

Ostatnia edycja:
NightDay, to ja napiszę Ci tylko tyle że mój brat zalał do auta 5W40, 10W40 i 15W40 - wszystko naraz bo takie zlewki się znalazły i jeździł na tym, silnik działał prawidłowo, jakie masz argumenty na ten przypadek??

... do tego silniki JTD nie są jakieś super nowoczesne...
No od strony olejowej (1999 rok) to dość nowoczesne jednostki.

Może by sobie włożyć np. mniejszy akumulator bo po co taki duży tak? np. od benzynki.
:D

Można kombinować na różne sposoby jak ktoś chce a Polak potrafi;)
A co masz do Polaków ? Jakis kompleks ?

Choćby gotowe strony olejów które mówią który rok itd jaki olej zalać to nie bez kozery...
Leżę ... :)

Temu potem jest 100 pytań do... bo Polak potrafi robi na przekór i czemu mi nie chce odpalić albo coś bo się kombinuje...:)Potem forum pęka w szwach....od pytań się roi
:D
Co Ty masz do tych biednych Polaków ?

Poczytaj najpierw trochę o olejach, chociaż jakieś podstawy (z czego składa się olej silnikowy, rodzaje, co to znaczy syntetyk a co półsyntetyk, czego chłopaki używają na torach) a potem ew. podpowiadaj innym.

A są akumulatory do benzynki, i do dizelka?
No pewnie - zajrzyj do jakiegoś komisu - tam każdy akumulator jest i do diesla i do benzynki :D

Ostatnia edycja:
Na pytanie na jakie szkolenia jeżdżą, odpowiadają, że wcale, bo co oni mogą im tam mądrego powiedzieć.
A Ty na jakie jezdzisz? Kto je oplaca? Raczej producenci oleju co nie? czy PZMOT, DEKRA, ADAC , AR? PS kolego ARTIH jako osoba dosc aktywna w tym watku i mocno rzucająca radami i pouczeniami czy beziesz laskaw sie NAM ( osobom szukającym porad)prrzedstawic? Chodzi o zawód i moze zdradaisz skąd u Ciebie tak obszerna wiedza nt oliw? związane jest to z pracą? , zainteresowaniami? brakiem czasu i wujkiem google? ciekaw jestem bo udajesz znawce i każdy Twój post wywoluje u mnie- laika salwy śmiechu :*

Ostatnia edycja:
Masa625 kiedyś Ci ta słoma przestanie z butów wystawać w każdym Twoim poście ?

Artih proszę. Powiedz kim jesteś, skąd tak tajemną wiedzę nt oliw posiadasz. Pytam z ciekawości bo w tym wątku uchodzisz (razem z pablo) wręcz za celebryte. Bracia Mroczek branży olejowej.. Ujawnij sie żeby to co piszesz mialo jakies pokrycie chociaz...

Widać jednak cos do Ciebie dociera skoro ładnie wyedytowałeś i przeredagowałeś swojego prostackiego wcześniejszego posta. Chociaż odrobina przyzwoitości.

Widzę,że moje prośby o pisanie w temacie są delikatnie mówiąc olewane,tylko żeby później nie było,że ktoś dostał ostrzeżenie.

Dzięki za info, u mnie właśnie zbliża się wymiana i zastanawiam się nad TITAN GT1 5W-40 albo Agip / Eni.
Obecnie mam shella helix 5w40 no i zastanawiam się czy to ma sens? lał ktoś tego fuchsa już?

Ja już chciałem w zeszłym roku lać tego LM ale niestety cena mnie zniechęciła. Wybór padł ponownie na shella, w tym roku chcę wlać coś innego no i się zastanawiam co tu wybrać.

Arek166- Ja za olej LM 6l Top Tec 4200 full + płukanka silnika LM + przesyłka zapłaciłem 220zł . Gość jest z Bielska Białej i sprzedaje na Alle...

Tylko, że Top Tec to w przeciwieństwie do Diesel Synthoil nie syntetyk tylko zwykłe HC czego z reszta Liqui Moly nie ukrywa. Diesel synthoil kosztuje w okolicach 200zł za 5l. Mam aktualnie zalanego Diesel synthoil'a ale jak już wspominałem planuje zmienić na coś tańszego. No chyba, ze znów się szarpnę na LM, chociaż przy wymianie co 10K km nie widze za bardzo sensu.

Jak nie kumasz sprawdź bezpośrednio na stronie LM. Maja wyraźny podział na oleje Syntetyczne, w technologii syntetycznej, półsyntetyki i mineralne. Top tec jest w kategorii Technologia Syntetyczna czyli jest to olej HC. Pełnymi syntetykami sa tylko te z nazwa "synthoil" i dla lepkości 5w30 pełnym syntetykiem jest LM Synthoil Longtime. Było juz tu milion razy pisane, ze klasa lepkości nie świadczy o tym czy to pełen syntetyk czy HC.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót