Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.1%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.6%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 14.9%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    222
jaki olej?

Witam panowie,mam problem i prosze o pomoc.W mojej ar166 2,4jtd 136km 10v z 1999r jest olej silnikowy 10W40 selenia.Zbliza sie okres wymiany oleju i moj mechanik mowi aby zalac teraz 15W 40 taki do silnikow benzynowych.Tlumaczy to tym ,ze przy przebiegu 193000km.nalezy zalac olej 15W 40.Tylko dziwi mnie dlaczego olej do silnikow benzynowych ,a nie do dizla.Nie chce miec problemow pozniej z alfunia,bo teraz smiga super.Prosze pomozcie i doradzcie cos.Bardzo dziekuje.

jaki olej

Witam w przypadku wymiany oleju nie sluchaj tego mechanika i zalej tak jak bylo t/z 10/40 z wskazaniem diesel. Pozdrawiam

Olej do diesla - może Mobil 1

Selenia niestety jest droga i ciężko ją dostać. Przy ostatniej wymianie oleju przesiadłem się na Mobil 1 5W50. Jest do benzyniaków i diesli. Silnik 1.9 jtd 16V - nic złego się nie dzieje. Wydaje mi się, że od wymiany nawet wolniej go ubywa - po 6tys. jeszcze nie było dolewki a bagnet jest brudny w połowie podziałki.

Mam Mobil 1 10W40 i polecam....Swoją drogą dziwny ten mechanik przecież JTD przy przebieg około 200tys.km to bardzo zdrowy silnik i w większości przypadków oleju nie bierze.:)

Dzieki panowie,tak wlasnie myslalem aby pozostac przy 10W40.Dzieki za pomoc,ale mam nowy problem.
Odpalalem dzisiaj alfunie pod sklepem i problem za kazdy m razem a bylo tych razow pewnie ze szesc silnik wpadal w straszne wibracje i nie odpalal.Odczekalem z godzinke i znowu sprobowalem,odpalil ok.Pojechalem pod nastepny sklep zgasilem i po powrocie powtorka z rozrywki,za kazdym razem straszne wibracje pod maska a silnik nie wchodzi na obroty i nie odpala.Chyba za piatym razem odpalil gdy dodalem gazu na maxa.Dodam,ze na zimnym silniku nie mam takich problemow.Wymienilem ostatnio wszystkie swiece,ale to nic nie pomoglo.
Czyzby to bylo kolo dwumasowe?Prosze podpowiedzcie cos,moze ktos z was mial takie przejscia.Dzieki bardzo.

Takie same objawy daje za niskie ciśnienie w układzie wtryskowym - pompa jak się rozgrzeje traci szczelność i nie daje takiego ciśnienia aby silnik zaskoczył - jak odpali to już jakoś tam będzie chodził.

Nie mogę nigdzie znaleźć także podszyję się pod ten temat .
Przeszukałem trochę forum, niestety nie znalazłem nic o oleju do silnika TD .
Zbliża mi się wymiana, dlatego zwracam się z pytaniem, jaki olej zalać.
Silnik jak wyżej napisałem to 1.9 TD, z przebiegiem 250 tys.
Poprzedni olej jaki lałem to ten ELF TURBO DIESEL 15W/40 (http://moto.allegro.pl/item706340872_olej_silnikowy_elf_turbo_diesel_15w_40_1l.html).
Co sądzicie o nim ? Pozostać przy nim czy może zmienić na jakiś inny w tej samej / podobnej cenie ?

Selenia niestety jest droga i ciężko ją dostać. Przy ostatniej wymianie oleju przesiadłem się na Mobil 1 5W50. Jest do benzyniaków i diesli. Silnik 1.9 jtd 16V - nic złego się nie dzieje. Wydaje mi się, że od wymiany nawet wolniej go ubywa - po 6tys. jeszcze nie było dolewki a bagnet jest brudny w połowie podziałki.

Zalałem czegoś podobnego Mobil S 5W40 też jest do benzy i diesla - jak dotąd wszystko jest porządku (przebieg 140k z hakiem)

jeśli mam przebieg poniżej 100tys km to lac Valv max life, na którym jest napisane, że przeznaczony jest do silników z przebiegiem powyżej 100tys?
macie może wiedze o tym co decyduje, że ten olej jest własnie dedykowany do tych motorów z wiekszym przebiegiem?

Jaki olej? Niedługo zmieniam i zastanawiam się co wlać:
- Selenia 10W40
- Selenia Racing 10W60
- Castrol Magnatec 5W40 - z mojego punktu widzenia niezły olej, bo drugie auto na nim jeździ i od 4 lat nic nie było w silniku robione poza rozrządem - wytrzymało nawet przegrzanie (w wyniku odmowy współpracy termostatu :P) - ale czy się do TSa nadaje?
A może polecicie jakiś inny dobry olej do TSa? Chyba przy przebiegu 125kkm mogę spokojnie lać full syntetyk? Zresztą ponoć stan silnika nie ma znaczenia, to prawda?
Zapomniałem dodać, że zmieniam z 10W40 (nie pamiętam jaki bo mi kartka odpadła).

Ostatnia edycja:
Teraz jest jesień ;) a za nim ja przejadę 10-15k tym autkiem to będzie pewnie kolejna.
Chyba jednak wleje sobie syntetyk, moja mazda ma na liczniku 214k a stan wnętrza mówi 350, a 5W40 sprawuje się super... Najwyżej będzie szybka wymiana ;)
Poza tym, o ile się orientuję, olej o dobrych parametrach w niższych temperaturach chyba pozytywnie wpływa na wariata?

Teraz jest jesień ;) a za nim ja przejadę 10-15k tym autkiem to będzie pewnie kolejna.
Chyba jednak wleje sobie syntetyk, moja mazda ma na liczniku 214k a stan wnętrza mówi 350, a 5W40 sprawuje się super... Najwyżej będzie szybka wymiana ;)
Poza tym, o ile się orientuję, olej o dobrych parametrach w niższych temperaturach chyba pozytywnie wpływa na wariata?
Tylko po co? ;) Do 1.4 w zupełności wystarczy półsyntetyk, przecież i tak nie będziesz tego używał w wyścigach. A jeśli już uprzesz się na syntetyk - nie lej nic poniżej 10wXX (pozostaje 10w60, albo 15w50).

Witam Wszystkich!
Mam możliwość zakupienia dość tanio oleju castrol enduron 10w40 low saps, olej jest przeznaczony do samochodów cężarowych, a ja zastanawiam się czy nie wlać go do mojego jtd 2002. Czy myślicie że się nada?
pozdrawiam

Witam Wszystkich!
Mam możliwość zakupienia dość tanio oleju castrol enduron 10w40 low saps, olej jest przeznaczony do samochodów cężarowych, a ja zastanawiam się czy nie wlać go do mojego jtd 2002. Czy myślicie że się nada?
pozdrawiam

lej zgodnie z normami jakie ma dedykowana do twojego modelu selenia! bo później będzie rozpacz i remont silnika.
pozdro dla ziomala z bialogardu

macie rację w między czasie porównałem parametry i stwierdziłem że nie ma co eksperymentować.
pozdro dla wszystkich

A ja do mojej zalałem już po raz 2'gi Mobil1 10W40 Super S (ten do benzyniaków, półsyntetyk). Jak na razie wszystko jest ok, mechanicy w ITALAUTO powiedzieli, że do TS'a to jedyny rozsądny, bo Selenia podobno bardzo podrabiana w PL jest.. Ile w tym prawdy to nie wiem, ale raczej wiedzą co mówią.. Powiedział mi tam gość jasno: "zalać Mobil 1 półsyntetyk (taki jak ja zalałem :P ) bo inaczej dzieją się właśnie takie różne historie i remonty non stop...... i potem każdy narzeka na Alfy, jakie to silniki w nich awaryjne..." I unikać allegro.pl jak sprzedaje ktoś prywatnie (zwłaszcza 5L baniaki made in garage :D )

Pozdrowionka!

Amortyzatory
Powrót