Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Dodam swoje trzy grosze dzisiejszy Lotos to nie ten sam olej co kilka lat temu,mają bardzo zaawansowaną technologie,Subaru zalewa swoje silniki olejami marki Lotos a to o czymś świadczy.

- - - Updated - - -

Ale każdy ma swoje zdanie i to trzeba szanować,nikogo nie będę przekonywać o swojej opinii.

Lotos semi wlewam do paska od lat. Jest ok ale trzeba wymieniać max co 10-12 tys bo się robi jak woda. Raz przeciagnalem to się za głowę złapalem.
Do Alfy wlalem Valvo 5w-50 na zimę. Zobaczymy.

Jest ok ale trzeba wymieniać max co 10-12 tys bo się robi jak woda

Co oznacza pojęcie "jak woda". Ja co prawde nie leje Lotosa do swego jtd, lecz olej i tak wymieniam zawsze szybciej niż co 10tkm. np. ostatnia wymiana to było po przejechaniu 8tkm. Też miałem wlany markowy, polecany olej, który był jak woda:) Wiec jak widac, woda wodzie nie równa:cool:

Przecież żeby spuścić olej, najpierw trzeba rozgrzać silnik, a jak wiadomo im cieplej tym olej mniej gęsty, więc to chyba całkiem normalne że spływa jak woda. ja lejąc cały czas Millersa też tak mam. Gorzej jak by był przezroczysty jak woda;)

A jak olej jest jak "woda" to moim zdaniem trzyma parametry gdyż dobry olej ma być rzadki by móc dotrzeć szybko do newralgicznych punktów w silniku.

Panowie ile wam wchodzi do oleju do 2.4 JTD? ja ostatnio wlałem jakieś 5,4l.

Ostatnia edycja:
Jaki olej polecacie do 1.9 JTDm 8V 120 koni - przebieg 160 tys ? Wiem, że pewnie gdzieś było już to poruszane, ale przeszukiwanie ponad 300 stron jest średnio ciekawym zajęciem :). Z góry dziękuję za odpowiedź.

JA cenie sobie BARDZO oleje LIQUI MOLY oraz MOTUL. LEpkosć dobierz zaleznie od tego co miałes zalane do tej pory 5W40 czy 10W40, ewentualnie posilkuj sie instrukcja obslugi - tam powinienes miec napisane jaka lepkosc zaleca AR do Twojego auta. Ja dla przykladu leje 10W40, inni koledzy 5w40 i tez nie maja problemów.

A jak olej jest jak "woda" to moim zdaniem trzyma parametry gdyż dobry olej ma być rzadki by móc dotrzeć szybko do newralgicznych punktów w silniku.
Raczej mamy co innego na myśli.
Przyjżyj się jak leci woda a jak leci dobry olej/ oczywiście w podobnej temperaturze/

Jaki filtr oleju i powietrza wsadzić do JTD -włoski TENECO czy BOSCH? Albo wszystko jedno?

Raczej mamy co innego na myśli.
Przyjżyj się jak leci woda a jak leci dobry olej/ oczywiście w podobnej temperaturze/

Wiem co macie koledzy na myśli nie jestem w tych tematach taką straszną laiczką.

- - - Updated - - -

Ale wiem koledzy że wy na motoryzacji na pewno znacie się lepiej niż kobitka która siedzi w niej od 16 lat.

- - - Updated - - -

Oczywiście niech nikt tego nie bierze do siebie.

Ładna Alfa, gratuluję.

Ładna Alfa, gratuluję.

Nie chwalę się ale jeśli o moją belle chodzi to trafiłam naprawdę bardzo dobry egzemplarz od pierwszego właściciela,ale to nie jest temat na tego posta.

- - - Updated - - -

Moderatorzy Nas wywalą z tego posta.

Ale wiem koledzy że wy na motoryzacji na pewno znacie się lepiej niż kobitka która siedzi w niej od 16 lat.
Hehe
To jest bardziej dla uściślenia informacji aby mniej obeznani z motoryzacją zrozumieli co mieliśmy na myśli.

Każdy ma lepszy i gorszy dzień, spokojnie.

Amortyzatory
Powrót