Andy1970
Nowy
Najlepsze oleje to Millers i basta.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeszcze bym dodał Amsoil , dobry olej ,cena wysoka ciężko go dostać.Najlepsze oleje to Millers i basta.
Ja leję zawsze oleje Shell kiedyś był to 10W40 a teraz 15W40, nie rozumiem dlaczego część forumowiczów naskoczyła na mnie jak na jakiegoś antychrysta, a czy jestem rzadki?Jeszcze bym dodał Amsoil , dobry olej ,cena wysoka ciężko go dostać.
A co do tego tematu, trochę go śledzę i powiem wam że te stereotypy biorą się od Tzw (mechaników,speców) którzy mówią (wmawiają nam) że nie wolno np zmienić oleju 10w40 na 5w40 ,a ja jak się pytałem dla czego nie mogę go zmienić to standardowa śpiewka. (że silnik się rozszczelni) I że przy 100 tys. najlepiej zmienić olej na 10w40 a przy 200 tys 15w40 i ja się pytam gdzie tu jest logika .
do V6 motulek jest elegancki, lubie obroty , po 9 tyśiecy olej dalej trzyma swój koloreka na valvolajnie max lajf miałem juz po 6 tys czarny, a i brało go wiecej , a teraz za 124 pln zakupiłem filterek , 5l motul 6100 10w40 i płukanke liqui moly
![]()
czytam, czytam i już oczopląsu dostaję...
mam 147, 1.6, 77k, 113tyś km. i mam teraz 15tyś zrobione na Selenie 20K, niby producent zaleca wymianę po 20tyś ale myślę zrobić to wcześniej. przez te 15tyś spaliła mi ok 3-4 litrów.
No i pytanie: co wlać? Raczej 10W40.
Pozdrawiam
Ja nie wiem co Wy robicie z tymi autamiJa moją ostro gonię, a bierze mi 300 ml na 10 tys. km
I o co to chodzi?
Czyli praktycznie w ogóle nie bierze oleju..
a jezeli nie jest w normie? z tego co widze to troche sobie oleju bierze, bo bylo na minimum po 10 000km, nie wiem ile bylo wlane wczesniej, dopiero zobacze to przy moim uzytkowaniu. a jaka jest roznica miedzy 5w40 a 10w40? dlaczego 5w jest lepsze?Do full syntetyka to mu brakuje
Jest to zwykły półsyntetyk, jeżeli pobór oleju jest w normie możesz przejść na 5W-40 (A3/B4 bez C3, API: SM/CF), co do marek to Motul, Millers, Valvoline, Liqui Moly, Fuchs itp.
a jezeli nie jest w normie? z tego co widze to troche sobie oleju bierze, bo bylo na minimum po 10 000km, nie wiem ile bylo wlane wczesniej, dopiero zobacze to przy moim uzytkowaniu. a jaka jest roznica miedzy 5w40 a 10w40? dlaczego 5w jest lepsze?
a jezeli nie jest w normie? z tego co widze to troche sobie oleju bierze, bo bylo na minimum po 10 000km, nie wiem ile bylo wlane wczesniej, dopiero zobacze to przy moim uzytkowaniu. a jaka jest roznica miedzy 5w40 a 10w40? dlaczego 5w jest lepsze?