Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.1%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.6%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 14.9%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    222
Ok, źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że jest sygnowany przez Magneti Marelli ;)

dokładnie :D
miałeś, coś do czynienia z tym olejem? Bo jak mi chłopaki w sklepie polecali to trochę się zastanawiałem ale niby mówili, że teraz wszyscy ten olej biorą i, że taki dobry ehhh i ahhh to wziąłem na płukanke ale pojeździłem trochę i skrzynia lepiej działa niż na agipie już nie wspominając o tuteli.

Osobiście nie miałem styczności, ale mam na półce. Chyba jest dobry, bo klienci zaczęli dzwonić i pytać konkretnie o Exela ;)

Ostatnia edycja:
zamówiłem już ZC 75, jutro odbieram i szukam czasu na wymianę :P
dzięki za podpowiedzi!

dzięki za poprawienie i sorry za wprowadzenie w błąd przez katalog on-line valvoline'a :P

Ja się na tym totalnie nie znam więc pytam bo dowiedziałem się, że w silniku po wymianie wielu elementów mam wlany Mobil 5w50 a wcześniej używałem 10w40 jako optymalnego. I na nim teoretycznie było ok, aczkolwiek mechanik trafił na syf w misce olejowej i stwierdził, że 5w50 nie będzie powodował osadzania tego syfu. Pewnie poprzedni właściciel lał jakieś dziadostwo i stąd ten syf bo chyba Valvoline maxlife 10w40 to nie jest kiepski olej. Rozumiem, że po wymianie jaka miała u mnie miejsce (uszczelniacze, pierścienie, panewki, czyszczeniu miski olejowej) można na spokojnie wlwewać na "pierwszy raz 5w50 bez jakiejś szkody dla silnika?

Tylko właśnie - jak on będzie sprawował się latem i zimą - czy jest optymalny dla na nowo poskładanego silnika?

Jeżeli już masz zalanego 5W-50 to nie zmieniaj go, ten olej był zalany od razu po remoncie silnika, ile km już na nim zrobiłeś? Przy kolejnej zmianie zalej 5W-40 i powinno być Ok.

Qbaas - ja mam auto jeszcze u mechanika po remoncie nie odebrane.

A zastanawiało mnie to, że ogólnie do TS poleca się 10w40 a do takich na nowo poskładanych można wlać właśnie np. 5w50.

Zimą 5W-40 lepiej się spisze, jeżeli już zalał tego Mobila 5W-50 to zrób około 1tys km i go wymień (nie ze względu, że to zły olej bo tak nie jest, tylko z samego faktu docierania). Oczywiście przez ten czas absolutnie zabrania się pałowania silnika, wszystko na spokojnie. Po tym czasie nowy olej i obowiązkowo filtr oleju.

Amortyzatory
Powrót