• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] TBi SW - epsonix

Będę musiał poszukać więcej info o tych słupkach od 3.6. o kompresorze słyszałem, najgorsze, że w okolicy nie ma żadnego magika, który mógłby się tego podjąć... choć takie mody zostawiam na bliżej nieokreśloną przyszłość..
myślę że każdy dobry mechanik któremu się chce (a większości nie, wolą kasować za proste roboty i zarabiać marżę na częśćiach) Ci to ogarnie. W dużym fiacie 20 lat temu robiłem remont silnika, tylko znajomy mechanik zaglądał do mnie co 1-2h i mówił co dalej. miałem tez książkę serwisową. nie było to trudne, a moje mechaniczne zdolności/wiedza raczej kończą się na serwisowaniu roweru (z wyłączeniem amortyzatorów). wiadomo taka V6 jest bardziej skomplikowana, ale jak ktoś z tym robił, zna zasady, doszpera się jakiś rzeczy typu momenty dokręcania śrub itp, to powinien sobie bez problemów poradzić. W końcu robi się remonty tych silników, a do tego trzeba praktycznie narozbierać się tyle samo.

W wątku o 3.2 na AO coś marudzili na temat designu smarowania silnika, że pokręcone kanały, że coś nie tak ze smokiem, że jak jakaś alfa była wystawiona na jakiś wyścig, to miała dodatkową elektryczną pompę oleju dołożoną itp - generalnie za usterki typu wyciągnięte łańcuchy czy obrócone zatarte panewki właśnie obwiniali dupiate rozwiązanie smarowania.

- - - Updated - - -

Ładna i fajnie doinwestowana, to się ceni!
dzięki

Prawdziwa perełka! Wygląda obłędnie na letnich kołach. Kolor felg idealnie pasuje do koloru auta - jest mega eleganckie. Podziwiam!

dzieki, troche kasy dołożyłem ale jest efekt ktory widac nie tylko ja zauwazam

Mały update odnośnie auta.
Jakiś czas temu poprawiłem jakość rozmowy z B&M - założyłem inne mikrofony I jest dużo głośniej:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/92592-mikrofon_poprawic_jakosc_rozmowy_.html#post1919087

Wymieniłem olej, płukanka zrobiona, dodany AR9100.

Ostatnio zaczęła mi wyć pompa wspomagania przy kręceniu kierownicą, szczególnie w max pozycji, do tego kierownica nie chodzila tak płynnie a na rondach/ciasnych zakrętach jakby gumowało. Wymieniłem pompę, zbiorniczek i olej, więcej tu:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/149480-dziwne_dzwieki_przy_kreceniu_kierownica_ale_tbi.html

Obecny przebieg 63600km.

Dzisiaj moja bella trafiła do innego właściciela. Niby mówią że człowiek cieszy się 2 razy w związku a autem, raz jak kupi, drugi raz jak sprzedaje - ja raczej czuję trochę nostalgię. Mam nadzieję że trafiła w dobre ręce i nowy właściciel będzie o nią dbał conajmniej tak jak ja, a ona mu będzie bezawaryjnie służyła.
Tak na zakończenie tej przygody zrobiłem jej kilka fotek bo jest po poprawkach lakierniczych (były obtarcia na zderzakach), usunięciu wgniotek na drzwiach (parkuję na ciasnym parkingu i wiecznie ktoś obija). Wszystko naprawione (wyciek ze zbiorniczka płynu chłodniczego, uszkodzony czujnik tylny poziomowania sensorów), podopieszczane, poczyszczone itp. Igiełka:)
Tu link do fotek jak ktoś ma ochotę pooglądać:
https://photos.app.goo.gl/c3hP7PvJEM1Z6CdZ6

Gratuluję sprzedaży, nie było szybko ani pewnie łatwo. Oby nowy właściciel dbał tak jak Ty ;) Nikt z forum?

Chciałbym mieć taki zestaw w garażu jak Ty :D przy sprzedaży każdej swojej alfy czułem nostalgię jak odjeżdżała z nowym właścicielem... zawsze kupę serca i pracy włożone... Niech cieszy nowego szczęśliwca Twoja 159 :)

Gratuluję sprzedaży, nie było szybko ani pewnie łatwo. Oby nowy właściciel dbał tak jak Ty ;) Nikt z forum?
Wiesz co, generalnie ogłoszenie które wystawiłem w kwietniu zdjąłem dość szybko, bo ciągle nie byłem zadowolony z tego jak jeździ alfa (te szarpnięcia o których na forum pisałem wiele razy), do tego wyszedł niedziałający czujnik poziomowania xenonów, jakiś wyciek płynu chłodniczego (później się okazało że nie tylko na złączce, po zrobieniu ciekło jeszcze ze zbiorniczka wyrównawczego), auto mi na parkingu przerysowali trochę (zderzak, jakieś lekkie otarcie na tylnych drzwiach, nowe rysy i wgniotki od drzwi itp), no i tak to na raty robiłem z autem w miarę czasu (a były wyjazdy, delegacje itp i szło to powoli). Wystawiłem ogłoszenie na otomoto/alfaholikach dopiero niecałe 2 tyg temu, choć byłem umówiony z zainteresowanym klientem, który znalazł mnie u nas na forum z tego ogłoszenia kwietniowego. Miałem porobić auto na cacy (głównie szarpanie, które zniknęło po załadowaniu z powrotem oryginalnego programu ECU). Z otomoto miałem 1 dodatkowego zainteresowanego w międzyczasie. Cenę miałem dość dużą, choć auto dopieszczane, z fakturą VAT 23% i małym przebiegiem, no ale to potencjalnie bardzo zawężało skłonnych zapłacić tyle ile chciałem.
Auto kupił klient nie-alfaholik, ale jak wspomniałem, znalazł oryginalne ogłoszenie w dziale Bazar. Mam nadzieję ze nowy właściciel będzie dbał o to auto, szkoda byłoby go zaniedbać, bo dzisiaj już jest coraz mniej 9tek w tak dobrym stanie, dopieszczonych pod każdym względem. Zaoferowałem mu pomoc, rade itp, gdyby cokolwiek miał robić czy miał jakiś problem - może ta moja wiedza z forum i 9 lat doświadczeń ze 159 też mu się przyda i spowoduje że "moja była" będzie bardzej dbana.

- - - Updated - - -

Chciałbym mieć taki zestaw w garażu jak Ty :D przy sprzedaży każdej swojej alfy czułem nostalgię jak odjeżdżała z nowym właścicielem... zawsze kupę serca i pracy włożone... Niech cieszy nowego szczęśliwca Twoja 159 :)
z zestawu została mi Giulia a żonie Giulietta, więc aż tak dobrze nie jest, chociaz nie ma na co narzekać:) Niektórzy mają lepiej, choćby jeden forumowy kolega, ma na codzień 159 TBi Ti a trzyma sobie swoje dopieszczane 166 3.0 V6 i 155 2.0TS których nie zamierza sprzedać. Ja bym do swojej kolekcji chętnie dorzucił jaką GTV Spider tylko z V6 3.0 lub 3.2 Busso, ale chwilowo finansowo nie bardzo mi to pasuje bo mam na głowie leasing za Giulię. Pewnie też znaleźć coś wartego uwagi, w kolorze jaki by mi pasował, z wnętrzem jakimś np czerwonym i w dobrym stanie to mission impossible. NO i do tego trzebaby drugi garaż mieć, a nie bardzo mam gdzie postawić żeby nie psuć feng shui mojego domu:)

Co do chwili odjazdu sprzedawanych Alf, no tak prawie łezka w oku się zakręciła za każdym razem

Ostatnia edycja:
Cześć.
pawciu89 napisał:
Niech cieszy nowego szczęśliwca Twoja 159
Oj cieszy. Codziennie szukam jakiegoś pretekstu, żeby wyjechać wieczorem na miasto i przewietrzyć turbinę:)
epsonix napisał:
Auto kupił klient nie-alfaholik
Czyżby?:cool:
epsonix napisał:
Mam nadzieję ze nowy właściciel będzie dbał o to auto
Widzę, że przede mną "wysoko postawiona poprzeczka", cytując klasyka. Postaram się sprostać wymaganiom.
Pozdrawiam, Dawid.

Cześć.

Oj cieszy. Codziennie szukam jakiegoś pretekstu, żeby wyjechać wieczorem na miasto i przewietrzyć turbinę:)
No to prawidłowo że tak masz:)

CHyba się zarejestrowałeś po napisaniu przeze mnie tego posta. Witam :)

Cześć.
Widzę, że przede mną "wysoko postawiona poprzeczka", cytując klasyka. Postaram się sprostać wymaganiom.
Pozdrawiam, Dawid.
Staraj się, staraj, i wrzuć info/fotki jak coś fajnego alfce zafundujesz.

Amortyzatory
Powrót